Ράπανος, Κραυγή ελευθερίας (2022)
[Βιβλιογραφία]
Γρηγόρης Β. Ράπανος, Κραυγή ελευθερίας, (Εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2022)
«Γεννήθηκε Γάλλος – πολέμησε σαν ήρωας – πέθανε σαν Έλληνας. Το όνομά του Ρομπέρ Ντεμπισύ και είναι ο ήρωας του βιβλίου του Γρηγόρη Ράπανου, ο οποίος προσθέτει τη δική του Κραυγή ελευθερίας πλάι στις τόσες άλλες επετειακές του περασμένου έτους, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το Μέγα γεγονός (1821 – 2021). Ο συγγραφέας τοποθετεί την έναρξη της ιστορίας του στα 1813, λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση, και επιλέγει για ήρωά του τον νεαρό Γάλλο Ρομπέρ Ντεμπισύ (6/11/1793-26/9/1831). Η χρονολογία γέννησης και θανάτου μας οδηγεί σε αληθινό πρόσωπο, αλλά, μάλλον δεν υπάρχουν στοιχεία και πρόκειται για μυθιστορηματικό πρόσωπο, το οποίο γίνεται η συμπερίληψη όλων εκείνων των Φιλελλήνων που ήρθαν και πολέμησαν και έπεσαν για τη δική μας ελευθερία.
Η οικογένεια του Ρομπέρ έχει λάβει μέρος στη Γαλλική Επανάσταση, ο πατέρας του έχασε το ένα χέρι του, αλλά, η Τρομοκρατία τούς αναχαίτισε και έκαναν πίσω. Ο πατέρας επιθυμεί για τον γιο του μια καλύτερη τύχη από τη δική του, γι’ αυτό τον προτρέπει να σπουδάσει. Μολονότι σπούδασε Νομικά ο νεαρός, πολέμησε στο πλάι του Ναπολέοντα εναντίον των Άγγλων και, μετά την ήττα στο Βατερλό, αποφασίζει να πάει στην Αίγυπτο για να εκπαιδεύσει τα στρατεύματα του πασά της Αιγύπτου. Τελικά, θα βρεθεί στον Μοριά, όπου θα συναντήσει τον Νικηταρά και θα πειστεί να εκπαιδεύσει τους Έλληνες στρατιώτες του Τουρκοφάγου πολεμιστή. Θα ενστερνιστεί τις ιδέες της Ελληνικής Επανάστασης, θα υποστηρίξει θερμά τον Αγώνα, θα πάρει μέρος σε πολλές μεγάλες μάχες, στο Βαλτέτσι και στα Δερβενάκια, θα δει από κοντά τους ‘ήρωες’ με εισαγωγικά, καθώς και τους ήρωες χωρίς εισαγωγικά και με κεφαλαία. Ο ίδιος πολέμησε στο πλευρό του Νικηταρά και διακρίθηκε, όμως, παρά την αγωνιστικότητά του και την ανδρεία του ενοχλεί πάντα τους συμπολεμιστές του οι οποίοι θα τον βλέπουν με προκατάληψη και καχυποψία. Παρ’ όλα αυτά, και επειδή ο Ρομπέρ είναι Γάλλος, ελπίζουν στη γαλλική βοήθεια. Εκείνος θα κάνει το χρέος του και θα παρασταθεί στον Καποδίστρια του οποίου θα γίνει η σκιά.
Ο συγγραφέας δεν παραθέτει βιβλιογραφία, για να ξέρουμε από πού αντλεί τις πληροφορίες του, ποια πρόσωπα είναι πλαστά και δρουν στον περίγυρο εκείνων που όλοι γνωρίζουμε, πετυχαίνει όμως να εντάξει αυτούς που θέλει σε πόστα τέτοια ώστε να μπορούν να σκιαγραφήσουν τους σκληρούς Μαυρομιχαλέους, τον ύπουλο Κωλέτη και τον πονηρό Μαυροκορδάτο. Είναι προφανές ότι η βιβλιογραφία του είναι η ίδια η προσωπική του γνώση και επιθυμία να αναδιηγηθεί τα γεγονότα και να προβάλει ό,τι εκείνος θεωρεί σημαντικό. Τελικώς, θα μας δώσει πληροφορίες για τον τρόπο δράσης, για τις συζητήσεις των ηρώων μεταξύ τους, θα σκιαγραφήσει φυσιογνωμίες, θα εξάρει τους ήρωες, θα στηλιτεύσει τους καιροσκόπους, τους αρχομανείς και συμφεροντολόγους. Θα ξεχωρίσει την προσωπικότητα του Κολοκοτρώνη, την ηγετική του ικανότητα, τη διαλλακτικότητα, τη στρατηγική, ενώ θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που τον υπονομεύουν και δολοπλοκούν σε βάρος του…»
Περιεχόμενα. 1. Η ζωή στο Παρίσι. 2. Εκπαίδευση και πειθαρχία. 3. Η αρχή του τέλους. 4. Μια νέα αρχή. 5. Ο όρκος. 6. Διχασμός και φυγή. 7. Η βάφτιση. 8. Γάμος και καριοφίλια. 9. Διπλός θρίαμβος. 10. Φωτιά και αίμα. 11. Οι δύο όψεις του πολέμου. 12. Το γυαλί ραγίζει. 13. Πολιτικά παιχνίδια. 14. Οι συμφορές του εμφυλίου. 15. Μανιάκι. 16. Καταστροφή και θάνατος. 17. Ηλιαχτίδα ελπίδας. 18. Φωτιά και τσεκούρι. 19. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. 20. Ελευθερία και προδοσία. Επίλογος. Σύνολο σελ. 576 (24 Χ 17) μαλακό εξώφυλλο.