Μακροχώρι Κατεδάφιση 15
[Φωτογραφικό υλικό]

TIC6-MD004-125.jpg
Τίτλος
Μακροχώρι Κατεδάφιση 15
Περιγραφή
Η εργασία κατεδάφισης έχει ολοκληρωθεί. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου έχει περικοπεί κατά επτά μέτρα και το κτίσμα έχει χάσει για πάντα όχι μόνον τις αναλογίες του αλλά και τη λειτουργική χρήση των κατεδαφισμένων τμημάτων του.
Ο νάρθηκας προετοιμάζει τον εισερχόμενο να μεταβεί στον κυρίως εκκλησιαστικό χώρο. Η κεντρική είσοδος του ναού είναι το επόμενο στάδιο της υποδοχής στον Οίκο του Θεού. Ο γυναικωνίτης επιτελεί τον δικό του ρόλο και, ταυτόχρονα, καλύπτει την κεντρική είσοδο κι όλο το δυτικό τμήμα της τρίκλιτης βασιλικής, δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο με το εσωτερικό, ενώ οι κίονες, που στήριζαν τον γυναικωνίτη, αποτελούν την αρχή της διπλής κιονοστοιχίας που οδηγεί προς το Ιερό.
Το κτίσμα, λοιπόν, του 1832 δεν ήταν ένα οποιοδήποτε διατηρητέο οικοδόμημα. Η μερική κατεδάφιση πλήττει ευθέως την πνευματική λειτουργικότητα της ναοδομίας. Και, επιπλέον, προσβάλει τα θρησκευτικά δικαιώματα της Χριστιανορθόδοξης Μειονότητας, που δεν έχει την δυνατότητα να υπερασπιστεί τα ιερά και τα όσια, ώστε να αποτρέψει τέτοιου είδους κρατικούς βανδαλισμούς.
Η λήψη έγινε στις 13 Ιουνίου του 1985 (τριάντα χρόνια παρά τρεις μήνες μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955).
Χρόνος λήψης
13/6/1985
Πρωτότυπο
Ναι
Πηγή
Αρχείο ΑΠΑΝ
© ΑΠΑΝ
Ναι
Έγχρωμη
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Ανθρώπινα Δικαιώματα – Παραβιάσεις.
Καταστροφή μνημείων.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Κωνσταντινούπολη, σύγχρονη.
Μακροχώρι / Μπακίρκιοϊ / Bakırköy.
Τουρκία, σύγχρονη.