Ρουμπρούκ, Στην Αυτοκρατορία των Μογγόλων (1991)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Ρουμπρούκ, Στην Αυτοκρατορία των Μογγόλων (1991)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Γουλιέλμος ντε Ρουμπρούκ, Ταξίδι στην Αυτοκρατορία των Μογγόλων, 1253-1255, Ματίνα Μαυρονικόλα (επιστ. επιμ., μετάφραση-σχόλια) (Εκδόσεις Στοχαστής, Αθήνα 1991)

Αρχική έκδοση
Τίτλος Α΄ Έκδ.
Itinerarium fratris Willielmi de Rubruquis de ordine fratrum Minorum, Galli, Anno gratia 1253 ad partes Orientales
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Χειρόγραφο
Πηγή
Ναι
Στοιχεία

Πρόκειται για το περίφημο έργο του Φραγκισκανού καλογέρου, Guillaume de Rubrouck, Voyage dans l’ empire Mongol. Ο απεσταλμένος του βασιλιά Λουδοβίκου Θ΄ στο απέραντο κράτος των απογόνων του Τσέγκις Χαν έφτασε μέχρι το Καρακορούμ, την πρώτη μογγολική πρωτεύουσα, στα βάθη της ασιατικής στέπας.

Ήταν ο δεύτερος Δυτικός που τόλμησε ένα τέτοιο απίστευτο ταξίδι (έκανε συνολικά 16.000 χιλιόμετρα, άλλοτε με άλογο κι άλλοτε πεζή), μέσω Κωνσταντινουπόλεως και Κριμαίας. Είχε προηγηθεί ο Ιωάννης της Πολυκάρπου / Giovanni Di Pian Di Carpine, ο οποίος είχε φύγει από τη Λυών το 1245 κι επέστρεψε το 1247. Ο Γουλιέλμος, οκτώ χρόνια αργότερα, είναι εφοδιασμένος με καταπληκτική αντοχή, τόλμη, θέληση, περιέργεια και παρατηρητικότητα που θα την ζήλευε ένας σύγχρονος ανθρωπολόγος. Βλέπει τα πάντα και, το σπουδαιότερο, καταγράφει τα πάντα: «Μόλις βρέθηκα ανάμεσα στους Τατάρους [στην ενδοχώρα της Κριμαίας], μου φάνηκε σαν να πέρασα σε έναν άλλο κόσμο. Θα σας περιγράψω, όσο καλύτερα μπορώ, τα ήθη τα έθιμά τους» γράφει στον βασιλιά. Αλλά περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια και το ταξίδι, την διαδρομή, τις συνθήκες. Έτσι, μας άφησε την σημαντικότερη δυτική πηγή για τον κόσμο της στέπας, την ταταροκρατούμενη πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, την Αζοφική και τις απέραντες ερημιές της Ασίας, που είχαν κατακτηθεί μεταξύ 1222 και 1250 από τους Μογγόλους (ή Ταταρομογγόλους) και τις τουρκικές φυλές που τους ακολουθούσαν.

Περιεχόμενα:

Περιεχόμενα σσ. 9-12. Πρόλογος της Ματίνας Μαυρονικόλα σσ. 13-14. Το μεταφρασμένο από τα λατινικά και τα γαλλικά κείμενο του Ρουμπρούκ (με υποσημειώσεις) σσ. 15-200. Συμπληρωματικές σημειώσεις και σχόλια σσ. 201-234 (όπου υπάρχουν σχέδια γιούρτης σσ. 230-233 και των ανακτόρων στο Καρακορούμ σ. 224). Χάρτες (μάλλον δυσανάγνωστοι) σσ. 235-239, όπου σημειώνονται οι πορείες του Ρουμπρούκ, του Ιωάννη της Πολυκάρπου, των τριών Πόλο (1271-1275), καθώς και ο δρόμος του μεταξιού. Σύνολο σελ. 240 (μικρό σχήμα, μαλακό εξώφυλλο).

Λέξεις - κλειδιά
Άγιοι Τόποι.
Αζερμπαϊτζάν.
Αζοφική / Θάλασσα Αζόφ.
Αλανοί.
Άλογο, άλογα.
Ανατολία.
Ανί, πόλη.
Αρμενία.
Αρμένιοι.
Ασία.
Βόλγας ποταμός.
Βυζάντιο.
Γαλλία.
Γυναίκες.
Εθνολογία.
Εύξεινος Πόντος / Μαύρη Θάλασσα.
Ευρώπη.
Ευφράτης ποταμός.
Ήθη, έθιμα.
Ιβηρία / Γεωργία.
Ισλάμ.
Ισμαηλίτες.
Ιστορική Γεωγραφία.
Κασπία Θάλασσα.
Καύκασος, όρος.
Κεντρική Ασία.
Κουμάνοι λαός.
Κριμαία.
Μανιχαϊσμός.
Μαντική.
Μάρκο Πόλο.
Μεσαιωνική εποχή.
Μέση Ανατολή.
Νεστοριανοί.
Περσία.
Πολυγαμία.
Ρωσία.
Σαμάνες, σαμανισμός.
Σεισμοί.
Συρία.
Ταξιδιωτικές συνθήκες.
Ταταρομογγόλοι.
Ταφικά έθιμα.
Τούρκοι Ασίας.
Υστεροβυζαντινή περίοδος.
Φραγκισκανοί, Τάγμα.
Φράγκοι.
Χρυσή Ορδή.