Grossmann, Αρχαία Φαράν (2002)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Grossmann, Αρχαία Φαράν (2002)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Peter Grossmann, Η αρχαία πόλις Φαράν, Αρχαιολογικός οδηγός, Βασιλική Ορφανού (μτφρ.) (Εκδόσεις Ιδρύματος Όρους Σινά και Γυναικείου Ησυχαστηρίου Φαράν, Αθήνα 2002)

Στοιχεία

Εμπεριστατωμένος οδηγός από τον αρχαιολόγο-αρχιτέκτονα Πήτερ Γκρόσμαν του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ο οποίος ανασκάπτει από το 1983 την αρχαία πόλη των Ναβαταίων στο Ουάντι Φαράν (στο Σινά).

Οι αρχαιότητες βρίσκονται κοντά στο Γυναικείο Ησυχαστήριο, που ιδρύθηκε το 1978 στο αγρόκτημα της Μονής Σινά, σε μικρή απόσταση από τη σύγχρονη κωμόπολη Firan, όπου κατοικούν Βεδουίνοι. Εδώ ήταν η έδρα της παλαιότατης Επισκοπής Φαράν. Αποκαλύφθηκαν ναβαταϊκά ερείπια από τον 4ο π.Χ. αιώνα έως και την Ύστερη Αρχαιότητα, η επισκοπική εκκλησία –μία σταυροειδής βασιλική του 5ου αιώνα, που αντικατέστησε τον προχριστιανικό ναό– κι άλλες τέσσερις εκκλησίες του 5ου - 6ου αι., καθώς και ταφικά κτίσματα προχριστιανικά και χριστιανικά. Επίσης: επιγραφή που αναφέρεται στον πρωτοβυζαντινό ναό των αγίων Κοσμά και Δαμιανού (φυλάσσεται στο Ησυχαστήριο, στον νέο ναό των αγίων) και μονόγραμμα του Ιουστινιανού χαραγμένο σε βράχο. Οι ανασκαφές έγιναν με τη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου με παρότρυνση και υπό την επίβλεψη του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Σιναίου κυρίου Δαμιανού.

Βιβλιογραφία σσ. 126-130. Κατάλογος σχεδίων και φωτογραφιών σσ. 130-132. Ευρετήριο σσ. 133-135. Ακολουθούν 24 σελ με φωτ (BW και C), ενώ σχέδια και κατόψεις συνοδεύουν το κείμενο. Σύνολο σελ. 160.

Λέξεις - κλειδιά
Αίγυπτος.
Ανάργυροι, άγιοι.
Ανασκαφές.
Άραβες.
Αραβία.
Αρχαιότητα.
Αρχαιότητες.
Βεδουίνοι.
Δρόμοι καραβανιών.
Έρημος.
Ερυθρά Θάλασσα.
Μοναστήρια.
Μονή Σινά.
Ναβαταίοι.
Προσκύνημα Χριστιανών.
Πρωτοβυζαντινή περίοδος.
Πρωτοχριστιανική βασιλική.
Σιναΐτες θεολόγοι.
Σύγχρονη εποχή.
Τάφος.
Ύστερη Αρχαιότητα.
Χριστιανοί Ανατολής.