Εκβολές Δνείστερου – Δνείπερου και αρχαιοελληνικές πόλεις
[Χάρτες]

MAP-BLACKS-N-ARCH-026a.jpg
Τίτλος χάρτη
Εκβολές Δνείστερου – Δνείπερου και αρχαιοελληνικές πόλεις
Είδος
Είδος
Ιστορικός.
Είδος
Αρχαιολογικός.
Είδος
Σκαρίφημα.
Περιγραφή
Ανάμεσα στο Δέλτα του Δούναβη και τη χερσόνησο της Κριμαίας, στο βορειοδυτικό άκρο της Μαύρης Θάλασσας (στον πελώριο κόλπο της Ουκρανίας), εκβάλλουν τρία μεγάλα πλωτά ποτάμια:
Δνείστερος 1.362 χλμ μήκος, διαρρέει τη Μολντόβα (Μολδαβία) και τη δυτική Ουκρανία. Αρχαία ελληνική ονομασία Τύρας, βυζαντινή Δάναστρις, στα νεότερα χρόνια οι Έλληνες τον ονόμαζαν και Νίστρο (από το ρωσικό Nistru). Οι Μολδαβοί και οι Ρουμάνοι τον λένε Dniester, οι Ουκρανοί Dnestr. Εκβάλλει στο Dnestrovs'kyy Lyman (Ουκρανία). Εδώ, οι Μιλήσιοι ίδρυσαν την Τύρα γύρω στα 550 π.Χ. και λίγο αργότερα το Νικώνιον.
Δυτικός Μπάγκ ή Μπούγκ 856 χλμ. μήκος, διαρρέει την Ουκρανία. Αρχαία ελληνική ονομασία Ύπανις. Μετά το 1991, η επίσημη ονομασία του είναι: Zakhidnyy Buh (Ουκρανία), Zakhodni Buh (Μπελορούσια) και Zapadnyy Bug (Ρωσία). Στις εκβολές του, στον κόλπο του Δνείπερου, οι Μιλήσιοι έχτισαν την Ολβία στις παρυφές της σκυθικής στέπας γύρω στα 630-610 π.Χ., μία από τις αρχαιότερες και ισχυρότερες πόλεις-κράτη του Εύξεινου. Η διάστικτη περιοχή (με κόκκινες μικρές βούλες) γύρω από την αρχαία Ολβία είναι μία συμβατική ένδειξη της ευρύτατης «χώρας», επικράτειας, που ανήκε στην Ολβία. Έχουν αποκαλυφθεί κατάλοιπα δεκάδων οικισμών: ψαροχώρια, μικρές αγροτικές κωμοπόλεις κι αγροκτήματα.
Δνείπερος 2.285 χλμ μήκος. Αρχαία ελληνική ονομασία Βορυσθένης, βυζαντινή Δάναπρις. Διαρρέει εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ρωσικά ο ποταμός ονομάζεται Dnyapro), της Μπελορούσιας (όπου ονομάζεται Dnieper) και της Ουκρανίας (Dnepr) και εκβάλλει στον βαθύτατο κόλπο Dniprovs'kyy Lyman (Ουκρανία), έναν από τους μεγαλύτερους και πιο κατεστραμμένους υδροβιότοπους της Ευρώπης, στα βορειοδυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας. Στην είσοδό του βρίσκεται η νήσος Βορυσθενίτις, ο Άγιος Αιθέριος των Βυζαντινών (ουκρανικό Μπερεζάν).
Σημειώνεται και ο «Αχίλλειος Δρόμος», μία μακρύτατη αμμουδερή λουρίδα στον αρχαίο Καρκινίτη κόλπο, ανάμεσα στην ουκρανική στεριά και τον αυχένα απ’ όπου αρχίζει η χερσόνησος της Κριμαίας (βλ και Χάρτη: Η χερσόνησος της Κριμαίας).
Με αστερίσκο σημειώνονται και οι μεγάλες σύγχρονες ουκρανικές πόλεις: Οδησσός (Οντέσσα), Νικολάγιεβ και Χερσών, που ιδρύθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα από την τσαρίνα Αικατερίνη τη Μεγάλη και υπήρξαν κέντρα του νεότερου παροικιακού Ελληνισμού μέχρι την Επανάσταση των Μπολσεβίκων.
Σειρά χάρτη
ΕΜΘ χ. 26
Εκδότης
Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα
Τόπος έκδοσης
Αθήνα
Χώρα έκδοσης
Ελλάδα
Έτος έκδοσης
2001
Γλώσσες
Ελληνικά
© ΑΠΑΝ
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Αγρόκτημα.
Αικατερίνη η Μεγάλη, τσαρίνα.
Αρχαίες ελληνικές πόλεις.
Δνείπερος ποταμός.
Δνείστερος ποταμός.
Ιωνικές πόλεις-κράτη.
Κριμαία.
Μαύρη Θάλασσα / Εύξεινος Πόντος.
Μολντόβα, κράτος.
Μπουχ, ποταμός / Μπουγκ / Μπαγκ.
Οδησσός / Οντέσσα.
Ολβία, αρχαία πόλη.
Ουκρανία.
Ποτάμι.
Στέπα.
Χάρτης.