Dinu, Cantemir şi Mavrocordat (2011)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Dinu, Cantemir şi Mavrocordat (2011)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Tudor Dinu, Dimitrie Cantemir şi Nicolae Mavrocordat. Rivalităţi politice şi literare la începutul secolului XVIII (Humanitas, București 2011)

ISBN / ISSN
ISBN 978-973-50-3090-2
Στοιχεία

Η μελέτη αποτελεί την πρώτη βιογραφία του Νικολάου Μαυροκορδάτου, κορυφαίας προσωπικότητας του πρώιμου νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ερευνώντας κυρίως πρωτογενείς πηγές (τόσο ρουμανικές όσο και ελληνικές, τουρκικές ή δυτικές), ο Tudor Dinu αναπαριστά την περιπετειώδη πολιτική σταδιοδρομία του Μαυροκορδάτου, δύο φορές ηγεμόνα τόσο της Μολδαβίας (1709-1710, 1711-1716) όσο και της Βλαχίας (1716, 1719-1730). Παράλληλα, πραγματεύεται εκτενώς και το λογοτεχνικό έργο του (το μυθιστόρημα Φιλοθέου Πάρεργα, την ηθική πραγματεία Περί καθηκόντων, τον Ψόγο της Νικοτιανής κά.). Εξάλλου, η δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Έλληνας ηγεμόνας δε εξετάζεται μεμονωμένα, αλλά εντάσσεται στα πολιτικά συμφραζόμενα στο πλαίσιο των οποίων αυτός ενεργοποιήθηκε, και παρουσιάζεται σε συνεχή αλληλεξάρτηση με τη δραστηριότητα άλλων πρωταγωνιστών της ιστορικής εκείνης περιόδου, με τους οποίους ήρθε σε επαφή ή συγκρούστηκε. Από αυτούς ο ισχυρότερος αντίπαλος του μεγάλου δραγομάνου ήταν ο Ρουμάνος πρίγκιπας Δημήτριος Καντεμίρης (1673-1723), ταυτόχρονα πολιτικός άνδρας και λογοτέχνης, μια από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της νοτιοανατολικής Ευρώπης στις αρχές του 18ου αιώνα (ανατολιστής, ιστορικός, γεωγράφος, εθνολόγος, μουσικολόγος, μυθιστοριογράφος). Το 1710 ο Καντεμίρης κατόρθωσε να αντικαταστήσει τον Μαυροκορδάτο στο θρόνο της Μολδαβίας, αλλά σύναψε μια αντιοθωμανική συμμαχία με τον Μέγα Πέτρο και μετά την ήττα των χριστιανών το έτος 1711 αναγκάστηκε να καταφύγει στη Ρωσία, ανοίγοντας το δρόμο για την επάνοδο του Μαυροκορδάτου στην εξουσία.

Η μελέτη του Tudor Dinu, ακολουθώντας την παράδοση των Βίων παραλλήλων του Πλουτάρχου, δίνει ταυτόχρονα τη βιογραφία του Καντεμίρη και αναλύει διεξοδικά τα ποικίλα έργα του. Πέραν της επιστημονικής συμβολής του, το βιβλίο αποτελεί εξίσου προσιτό και ευχάριστο ανάγνωσμα εξαιτίας του ελκυστικού ύφους του, που το διακρίνει μια αναμφισβήτητη λογοτεχνική χροιά.

Λέξεις - κλειδιά
Βιογραφία.
Βλαχία.
Δημήτριος Καντεμίρ, πρίγκιπας / Cantemir.
Ιάσι.
Κωνσταντινούπολη / Πόλη / Ιστανμπούλ.
Λόγιοι.
Μαυροκορδάτος Νικόλαος, ηγεμόνας.
Μέση Οθωμανική περίοδος.
Μολδαβία.
Μολδαβοί ηγεμόνες.
Μουσική.
Οθωμανική αυλή.
Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οθωμανική μουσική.
Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
Πέτρος ο Μέγας.
Ρωσία, Τσαρική περίοδος.
Ρωσοτουρκικοί πόλεμοι.
Φανάρι / Φενέρ / Fener, συνοικία.
Φαναριώτες.