Νομός Αντίαμαν: η θέση του στην Ασιατική Τουρκία
[Χάρτες]

MAP-T-ASSE-A061a.jpg
Τίτλος χάρτη
Νομός Αντίαμαν: η θέση του στην Ασιατική Τουρκία
Είδος
Είδος
Διοικητικός.
Περιγραφή
Στον χάρτη όλης της Τουρκίας, Ευρωπαϊκής και Ασιατικής, έχουν σχεδιαστεί μόνο τα περιγράμματα των νομών της. Με κόκκινο: ο Νομός Αντίαμαν / Adıyaman ili, ένας από τους νομούς που υπάγονται στην Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ανατολίας / Güneydoğu Anadolu bölgesi. Εμείς προσθέσαμε μερικές ονομασίες, ώστε να διαβαστεί καλύτερα ο χάρτης.
Η έκταση που καταλαμβάνει ο Νομός αντιστοιχεί περίπου με την έκταση του μικρού Βασιλείου της Κομμαγηνής (2ος π.Χ.-1ος μ.Χ. αι.).
Δες τις αποστάσεις από τις θάλασσες. Η κοντινότερη είναι η Μεσόγειος, ενώ το Αιγαίο απέχει π. 1.500 χλμ (Σμύρνη – Σαμόσατα, η αρχαία πρωτεύουσα της Κομμαγηνής είναι 1.560 χλμ). Επίσης, την απόσταση από τον Νομό Αγκύρας (γύρω στα 950-1.000 χλμ), αλλά και τη γειτνίαση με τη Συρία και το Ιράκ (Κεντρική και Κάτω Μεσοποταμία).
Είναι φανερό ότι αυτή η περιοχή βρίσκεται στη βορειότερη εσχατιά της Εύφορης Ημισελήνου κι ότι πολιτιστικά ανήκει στη Μέση Ανατολή. Με επιρροές από τη Συρία, τη Μεσοποταμία και την ιστορική Αρμενία (που βρίσκεται στα ΒΑ, γύρω από τη λίμνη Βαν). Μία συνοριακή περιοχή, πάντα μετέωρη ανάμεσα στην Ανατολή –Ασσυρία και Περσία, κι αργότερα το Χαλιφάτο της Βαγδάτης– και τη Δύση (Χετταίοι και Νεοχιτίτες, το ελληνιστικό Βασίλειο των Σελευκιδών, η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία). Σύνορο κι ακριτική περιοχή, ζώνη-μαξιλάρι ανάμεσα στις αντιμαχόμενες υπερδυνάμεις του παρελθόντος.
Σειρά χάρτη
χ ΑΠΑΝ 061α
Γλώσσες
Ελληνικά
Λέξεις - Κλειδιά
Ανατολία.
Ασιατική Τουρκία, Νοτιοανατολική / ΝΑ Ανατολία.
Ευφράτης ποταμός.
Κομμαγηνή.
Μέση Ανατολή.
Σαμόσατα / Samsat.
Τουρκία.
Χάρτης.