Hamdi Bey, Osgan Effendi, Nemroud-Dagh (1883, 1987)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Hamdi Bey, Osgan Effendi, Nemroud-Dagh (1883, 1987)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Osman Hamdi Bey, Osgan Effendi, Le Tumulus de Nemroud-Dagh. Voyage, Description, Inscriptions, avec Plans et Photographies, Reprint Series: 2 (Arkeoloji ve Sanat Yayınları / Archaeology and Art Publications, reprint, Istanbul 1987)

Συλλογικό έργο
Ναι
Αρχική έκδοση
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Musée Impérial Ottoman (Imp. F. Lœffler, Place du Tunnel, Péra),
Τόπος Α΄ έκδ.
Constantinople
Χρόνος Α΄ έκδ.
M DCCC LXXXIII [1883]
Πηγή
Ναι
Στοιχεία

Ο τύμβος του Νέμρουντ Ντάγ. Το ταξίδι, το μνημείο, οι επιγραφές (στα γαλλικά). Φωτοτυπική ανατύπωση της δημοσίευσης του 1883 για το Ιεροθέσιον του αρχαίου Βασιλείου της Κομμαγηνής, που έκαναν δύο επιφανείς Οθωμανοί επιστήμονες, ύστερα από επιτόπια έρευνα, φωτογράφηση και αποτύπωση των επιγραφών. Ήταν ο Οσμάν Χαμδί μπέης / Osman Hamdy Bey, πρώτος διευθυντής του Αυτοκρατορικού Μουσείου (είναι το μετέπειτα Αρχαιολογικό Μουσείο Κ/πόλεως) και ο Οζγκάν Εφένδη / Osgan Effendi, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι ανέβηκαν στο χιονισμένο βουνό (της οροσειράς του Αντίταυρου) τον Μάιο του 1883.

Περιλαμβάνονται: ένα σύντομο ημερολόγιο της επιστημονικής αποστολής, περιγραφή και ανάλυση του μνημείου με τα επιβλητικά γλυπτά, σχεδιαστική απεικόνιση της μεγάλης ελληνικής επιγραφής των 207 αράδων, μεταφορά του κειμένου με τυπογραφικά στοιχεία, γαλλική μετάφραση της επιγραφής και ερμηνευτικές σημειώσεις. Στο δεύτερο μέρος δημοσιεύονται 33 φωτ, που πήραν τα μέλη της αποστολής, και 3 κατόψεις των μνημείων. Σύνολο σελ. 94.

Λέξεις - κλειδιά
Ανατολικές λατρείες.
Άρης, θεός.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως.
Αρχαιότητες.
Ασιατική Τουρκία.
Αστρολογία.
Αχαιμενίδες Πέρσες.
Βασίλειο Κομμαγηνής.
Γλυπτό, γλυπτά.
Δίας / Ζευς.
Ελληνική γλώσσα.
Ελληνιστική εποχή.
Επιγραφή, επιγραφές.
Ερμής, θεός.
Ηρακλής.
Κούρδοι.
Πάρθοι.
Περσικός πολιτισμός.
Ρωμαϊκή εποχή.
Σελευκίδες βασιλείς.
Ταφικό μνημείο.
Τελετουργίες.
Τουρκία, αρχαιότητες.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.