Καρκαβίτσας, Λόγια της πλώρης (1986)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Καρκαβίτσας, Λόγια της πλώρης (1986)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Ανδρέας Καρκαβίτσας, Λόγια της πλώρης (Βιβλιοπωλείον της «Εστίας» Ι. Δ. Κολλάρου και Σίας Α.Ε., Αθήνα 1986)

Αρχική έκδοση
Τίτλος Α΄ Έκδ.
Λόγια της πλώρης. Θαλασσινά διηγήματα
Τόπος Α΄ έκδ.
Αθήνα
Χρόνος Α΄ έκδ.
1899
Στοιχεία

Είκοσι θαλασσινά διηγήματα γραμμένα στα τέλη του 19ου αιώνα από τον πολύπειρο και πολυταξιδεμένο γιατρό και καταξιωμένο λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα (Λεχαινά Ηλείας 1866-Μαρούσι Αττικής 1922). Τα είκοσι διηγήματα αναφέρονται στη θαλασσινή ζωή τον καιρό ακόμα των ιστιοφόρων, τις συνήθειες, τις δυσκολίες, τις δεισιδαιμονίες των ναυτικών, τις τεράστιες δυσκολίες και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν. Δύο από τα σημαντικότερα διηγήματα της συλλογής είναι το πρώτο «Η θάλασσα» και το τελευταίο «Το γιούσουρι», για μια ιστορία στον Παγασητικό κόλπο. Έτσι αρχίζει «Η θάλασσα»: «Ο πατέρας μου -μύρο το κύμα που τον τύλιξε- δεν είχε σκοπό να με κάμη ναυτικό. ‘Μακριά, έλεγε, μακριά, παιδί μου, απ' τ' άτιμο στοιχειό! Δεν έχει πίστη, δεν έχει έλεος. Λάτρεψέ την όσο θες δόξασέ την εκείνη το σκοπό της. Μην κοιτάς που χαμογελά, που σου τάζει θησαυρούς. Αργά ή γρήγορα θα σου σκάψη το λάκκο ή θα σε ρίξη πετσί και κόκκαλο, άχρηστο στον κόσμο. Είπες θάλασσα, είπες γυναίκα, το ίδιο κάνει’». Να σημειωθεί ότι ο Καρκαβίτσας άκουσε και πολλές ιστορίες από τους ναυτικούς όταν μπαρκάρισε ως γιατρός στο ατμόπλοιο «Αθήναι», όπου εργάστηκε από το 1892 έως το 1894.

Περιεχόμενα: Η θάλασσα. Οι φρεγάδες. Η δικαιοσύνη της θάλασσας. Το βασιλόπουλο. Βιοπαλαιστής. Ο εκδικητής. Οι σφουγγαράδες. Καβομαλιάς. Η καπετάνισσα. Θείον όραμα. Κακότυχος. Ο Κάτω Κόσμος. Πειράγματα. Γέρακας. Κακοσημαδιά. Η Γοργόνα. Ναυάγια. Οι κουρσάροι. Τελώνια. Το γιούσουρι.

Τα Λόγια της πλώρης έχουν κάνει επανειλημμένες εκδόσεις. Εκτός από την Εστία, με πρόσφατο ISBN (13) 9789 60050 2107, το έργο έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΑΣΕ σειρά Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Κειμένων (με Εισαγωγή και Γλωσσάρι) κ.ά. Εκτός από την Εστία, με πρόσφατο ISBN (13) 9789 60050 2107, το έργο έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΑΣΕ στη σειρά Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Κειμένων (με Εισαγωγή και Γλωσσάρι) κ.ά.
Λέξεις - κλειδιά
Αιγαίο.
Βόσπορος.
Δεισιδαιμονία, δεισιδαιμονίες.
Ελληνική λογοτεχνία.
Θαλάσσιες μεταφορές.
Θαλάσσιο περιβάλλον.
Ιστιοφόρα.
Καραβίσια ζωή, συνθήκες.
Καραβοκύρηδες.
Λιμάνι.
Μαύρη Θάλασσα / Εύξεινος Πόντος.
Μεσόγειος.
Μύθοι, θρύλοι.
Ναυτόκοσμος.
Νικόλαος, άγιος.
Παγασητικός κόλπος.
Παραδοσιακά επαγγέλματα.
Πλοίο.
Σπέτσες.
Ταξιδιωτικές συνθήκες.
Φυσικό φαινόμενο.