Κόντογλου, Θάλασσες, καΐκια (1981)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Κόντογλου, Θάλασσες, καΐκια (1981)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Φώτης Κόντογλου, Θάλασσες, καΐκια και καραβοκύρηδες, Ιωάννης Μ. Χατζηφώτης (πρόλογος, εισαγωγή, επιμ.) (Βιβλιοπωλείον της «Εστίας» Ι. Δ. Κολλάρου και Σίας Α.Ε., Β΄ έκδοση Αθήνα 1981)

Αρχική έκδοση
Χρόνος Α΄ έκδ.
1978
Στοιχεία

«Θάλασσες, καΐκια και καραβοκύρηδες, ήγουν Ιστορίες της θάλασσας, για τους ανέμους, τους φάρους και τους ερημίτες τους, για καράβια που ναυάγησαν κι άλλα που χάθηκαν, για ταξίδια και ταξιδευτές, για καραβοκύρηδες και γεροθαλασσόλυκους, για εξωτικά νησιά και άλλα θαλασσινά, γραμμένες από τον Φώτη Κόντογλου, τακτοποιήθηκαν και συγκροτήθηκαν σε βιβλίο από τον Ι. Μ. Χατζηφώτη, που έγραψε τον πρόλογο και την εισαγωγή του.»

Αυτά έγραφε ο Κόντογλου εν είδη υπότιτλου και ο Ι.Μ. Χατζηφώτης εξηγεί στον Πρόλογο (σσ. 11-44) ότι: «Στον τόμο αυτό έχουν συγκεντρωθεί θαλασσινές σελίδες του Φ.Κ., που δεν έχουν περιληφθεί στα Έργα του (έκδ. Αστέρος) και παρέμεναν σκόρπιες σε φύλλα διαφόρων εποχών της εφημερίδας Ελευθερία, με την οποία ο αλησμόνητος εκέινος δημιουργός συνεργαζόταν τακτικά... Κάθε κομμάτι καταχωρίζεται ακριβώς με τον τίτλο που είχε στην πρώτη δημοσίευση …».

Αντιλαμβάνεται κανείς την ποικιλία των θεμάτων. Τα συνδέουν, όμως, οι θάλασσες, τα ταξίδια, το πάθος και οι απέραντες γνώσεις του θαλασσογεννημένου κυρ Φώτη. Για την πατρίδα του το Αϊβαλί και τα πέριξ: «Η Θάλασσα» σσ. 45-52, «Ο Βοριάς κ’ η Νοτιά (σ’ ένα ρημονήσι)» σσ.53-61. «Ένα καράβι μέσα σε φουρτούνα στη Μαύρη Θάλασσα (Από ένα παληό χειρόγραφο του Καπετάν Αγγελή Σόνιου που έπεσε στα χέρια του Φ.Κ.)» σσ. 110-121. Για τον Ιμπν Μπατούτα «Ο ταξιδευτής Μπατούτα (ένας πραγματικός Σεβάχ θαλασσινός)» σσ. 153-160 και πολλά άλλα.

Σελίδες 214, σκληρό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Αϊβαλί / Κυδωνίαι.
Ημερολόγιο.
Θάλασσα.
Θαλάσσιο περιβάλλον.
Θαλασσογραφίες.
Ιμπν Μπαττούτα / Ibn Battuta, περιηγητής.
Ιστιοφόρα.
Καραβίσια ζωή, συνθήκες.
Καραβοκύρηδες.
Λιμάνι.
Λογοτεχνία.
Μαύρη Θάλασσα, δυτικά παράλια.
Μύθοι, θρύλοι.
Ναυάγιο.
Ναυτόκοσμος.
Ταξιδιωτικές συνθήκες.
Φάρος.
Φυσικό φαινόμενο.