Μακρά Γέφυρα / Ουζούνκιοπρού
[Τόπος]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Μακρά Γέφυρα / Ουζούνκιοπρού
Τοπική ονομασία
Uzunköprü
Φωνητική απόδοση
Ουζούνκιοπρού
Χαρακτήρας
Χαρακτήρας
Κωμόπολη.
Γενικές πληροφορίες
Η κωμόπολη είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του π. Εργίνη / Ergene, ανατολικού παραπόταμου του Έβρου, και σε απόσταση 66 χλμ νότια της Αδριανούπολης / Edirne. Η οδός είναι η: Edirne – Çanakkale Yolu D550 / E87, δρόμος με ελάχιστη κυκλοφορία. Μέχρι το ύψος του Ουζούνκιοπρού, ο δρόμος διασχίζει κατακόρυφα την κοιλάδα του Έβρου (σε κάποια απόσταση από το ποτάμι, άρα δεν είναι ορατό σε αυτά τα πεδινά μέρη). Αλλά στο Ουζούνκιοπρού, συναντά τον Εργίνη. Εκεί ακριβώς έχει χτιστεί η καταπληκτική πέτρινη γέφυρα που ξεπερνάει το χιλιόμετρο σε μήκος και συνδέει τις δύο όχθες.
Αυτή η οθωμανική γέφυρα με τις 174 καμάρες είναι ακόμα σε λειτουργία. Για να δει κανείς όλο της το μήκος, πρέπει να σταθεί πριν την περάσει (υπάρχει ένα στρατόπεδο στα δεξιά του δρόμου και μπορεί να σταματήσει για λίγο το αυτοκίνητο εκεί μπροστά – οι φαντάροι φωνάζουν ίσα-ίσα για τα μάτια του κόσμου, ή κάνουν ότι δεν βλέπουν). Δες περισσότερα στην Ταυτότητα της Γέφυρας.
Άλλη διαδρομή. Αν βρίσκεται κανείς στα τουρκοελληνικά σύνορα, στην είσοδο της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, ακολουθεί την κεντρική οδό προς την συνοριακή κωμόπολη Ίψαλα / İpsala και λίγο παρακάτω στρίβει αριστερά με κατεύθυνση βόρεια (προς Αδριανούπολη / Edirne). Η Μακρά Γέφυρα απέχει από τα σύνορα 74.3 χλμ. Αλλά από αυτόν τον δρόμο, φτάνεις κατευθείαν στην κωμόπολη, δίχως να διασταυρωθείς με τον Εργίνη. Η όψη της γέφυρας από την κωμόπολη δεν έχει καμιά σχέση με την πανοραμική θέα που προσφέρει η προηγούμενη διαδρομή.
Τα ελληνικού ενδιαφέροντος κτίσματα είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη, που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση (δες Άγιος Ιωάννης Μακράς Γέφυρας), και η Λαμπαδαρίδειος Αστική Σχολή, το σχολείο της παλαιάς ελληνικής κοινότητας. Αλλά κάνοντας μια μικρή βόλτα στην, κατά τα άλλα, αδιάφορη κωμόπολη, ανακαλύπτει κανείς μερικά παλαιά ελληνικά οικήματα. Το διαπιστώνει από τα διακοσμητικά τους στοιχεία ή ακόμα και από επιγραφές που σώζονται στην πρόσοψη (δείτε φωτ).
Στο οθωμανικό κεφαλοχώρι και τους γύρω οικισμούς ζούσαν περίπου 2.000 Ρωμιοί ως τον Οκτώβριο του 1922.
Για τους γνώστες της τουρκικής:
Περισσότερες πληροφορίες για τη σύγχρονη κωμόπολη και την ιστορία της στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου http://www.uzunkopru.bel.tr/
Λέξεις - Κλειδιά
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Γέφυρα.
Εργίνης ποταμός / Ergene.
Θρακιώτες.
Μητρόπολη Ηρακλείας, Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
Ποτάμι.
Σχολείο.
Φυσικές καταστροφές.