Θρακικός Τύμβος Δοξιπάρας
[Αρχαιολογικος Χώρος / Μνημείο]

> Υπό κατασκευή
Κοινή ονομασία
Θρακικός Τύμβος Δοξιπάρας
Επίσημη ονομασία
Ταφικός Τύμβος Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης
Τοποθεσία
Τοποθεσία
Στην Ύπαιθρο.
Είδος / Χαρακτήρας
Είδος / Χαρακτήρας
Τύμβος.
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Μεγάλο.
Ενδιαφέρον
Φυσικού Περιβάλλοντος.
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Ενδιαφέρον
Συμβολικό.
Ενδιαφέρον
Αρχαιολογικό.
Επισκέψιμο
Ναι
Χρήσιμες πληροφορίες
Στο ΒΔ άκρο του Νομού Έβρου, ανάμεσα στον Ερυθροπόταμο και τον Άρδα, λιγότερο από μια ώρα μακριά από το Διδυμότειχο, τον ποταμό Έβρο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, και γύρω στα επτά-οκτώ λεπτά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βρίσκεται ο Τύμβος έρημος και μόνος στην απεραντοσύνη της θρακικής πεδιάδας. Το αργιλώδες χώμα δημιουργεί παχύ στρώμα λασπουριάς. Η ευλογία και η κατάρα της άδενδρης αλλά γεωργικά πανεύφορης Θράκης. Τα τρία μικρά χωριά του παλαιού Δήμου Κυπρίνου, η Ζώνη, η Χελιδόνα και η Μικρή Δοξιπάρα που περιβάλλουν από απόσταση τον Τύμβο, είναι σχεδόν χαμένα πίσω από τα χαμηλά λοφάκια, την ελαφρώς κυματιστή επιφάνεια της πεδινής έκτασης. Η μαύρη γη και ο ουρανός. Πρέπει να αφεθεί κανείς για να απολαύσει αυτό το παρθένο θρακικό τοπίο, όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι αόρατη. Η διαδρομή, είτε από το Διδυμότειχο είτε από την Ορεστιάδα, έχει σπάνιες αρετές. Αρκεί να έχει κανείς την απαραίτητη διάθεση. Εξάλλου, ο μοναχικός Τύμβος έχει άμεση σχέση όχι μόνο με το τοπίο αλλά και με τα δημητριακά: σε οικογένεια γαιοκτημόνων της εποχής του Τραϊανού ανήκει.
Ένας αρχαιολογικός χώρος με ένα σπουδαίο ταφικό εύρημα, πάνω στα σύνορα, στην άκρη του κόσμου, είναι επισκέψιμος;
Πρώτα, πρέπει να τονιστεί η απόφαση των ανασκαφέων και μελών της Επιστημονικής Επιτροπής που έφεραν σε πέρας την δύσκολη, αλλά και συναρπαστική, ανασκαφή, ο χώρος να είναι ανοικτός σε όποιον θα ήθελε να τον επισκεφθεί –ακόμα και στην διάρκεια του ανασκαφικού έργου. Σχεδίαζαν, βέβαια, όταν ολοκληρωνόταν η πρώτη φάση, δηλαδή η ανασκαφή του Τύμβου, να αποδώσουν στο κοινό έναν αρχαιολογικό χώρο όπου θα υπήρχε μουσείο, θα ήταν στεγασμένος ο Τύμβος με ένα υπερσύγχρονο στέγαστρο, ενώ θα συνεχιζόταν η μελέτη των ευρημάτων στα εργαστήρια δίπλα. Όμως, όταν τελείωσαν τα πρώτα κονδύλια, το έργο σταμάτησε στο επίπεδο της ανασκαφής και της πρώτης φάσης της μελέτης των ευρημάτων. Μουσείο δεν έγινε, στέγαστρο δεν έγινε κι έμεινε αυτό το μοναδικό εύρημα να περιμένει τα επόμενα κονδύλια ώστε να μετατραπεί σε επισκέψιμο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η μελέτη κι επιβάλει η μεγάλη σημασία του.
Παρόλα αυτά, χάρη στην φροντίδα της Επιστημονικής Επιτροπής, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θράκης, ορισμένων τοπικών παραγόντων και των φυλάκων που κατάγονται από τους γύρω μικροοικισμούς Ο ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ για όποιον θελήσει να κάνει το μακρύ ταξίδι για να δει τον Τύμβο με τις ταφές των Θρακών και των αλόγων τους. Η είσοδος είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο, αλλά οι επισκέπτες πρέπει να συνοδεύονται από τους φύλακες αρχαιοτήτων.
Οι εξηγήσεις που δίνουν οι φύλακες είναι σωστές, ενώ υπάρχουν και μερικά σχέδια και εικόνες αναρτημένες σε πρόχειρους πίνακες. Το σκέπαστρο του Τύμβου και το ανοιχτό σκάμμα είναι όπως τα άφησαν οι ανασκαφείς το 2004, υπολογίζοντας στην επόμενη φάση. Ίσως να έχουν κι αυτά την χάρη τους, επειδή σου δίνουν την εντύπωση ενός υπό εξέλιξη ανασκαφικού έργου. Νοιώθεις κάτι από αυτή την εμπειρία. Κι αν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα, από κοντινό γήλοφο βλέπει κανείς προς τα δυτικά τις στέγες της κωμόπολης Ιβαΐλοβγκραντ / Ivaylovgrad (το παλαιό Ορτάκιοϊ, όπου ζούσαν περίπου 3.000 Έλληνες ως τις αρχές του περασμένου αιώνα) κι από την άλλη πλευρά, τους πανύψηλους μιναρέδες και τον όγκο του Σελιμιέ, του σουλτανικού τζαμιού της Αδριανούπολης / Edirne.
Υπάρχουν δύο δυνατές διαδρομές για να φτάσει κανείς ως τον Τύμβο.
>>> Από το Διδυμότειχο, ο ασφαλτόδρομος (ΕΟ Μικρού Δερείου – Ορμενίου) φεύγει δυτικά και διασχίζει την κοιλάδα του Ερυθροπόταμου (προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα). Περνώντας το χωριό Λάδη, στην διασταύρωση στρίβουμε δεξιά (βόρεια) προς Χελιδόνα και Κυπρίνο. Αλλά 800 μ. μετά το χωριό Χελιδόνα, στο εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, υπάρχει η πινακίδα του έργου και η αρχή του χωματόδρομου που οδηγεί 1.700 μ. παρακάτω στον χώρο του τύμβου. Διδυμότειχο – Χελιδόνα – Τύμβος: 36,5 χλμ, περίπου 45 λεπτά. Το Διδυμότειχο απέχει από την Αλεξανδρούπολη 94 χλμ, μέσω Εγνατίας οδού.
>>>> Από την Ορεστιάδα, η ΕΟ (Επαρχιακή Οδός) Ορεστιάδας – Ζώνης φεύγει βορειοδυτικά προς το χωριό Βάλτο. Από εκεί, στρίβουμε αριστερά (νοτιοδυτικά) προς τα χωριά Χανδράς, Μεγάλη Δοξαπάρα και Μικρή Δοξαπάρα και 1.700 μ. πιο κάτω θα δούμε την πινακίδα του έργου και στο εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ορεστιάδα – Μικρή Δοξιπάρα – Τύμβος: 44 χλμ, περίπου 46-48 λεπτά.
Αν επισκεφτείτε την πολύ καλά οργανωμένη Ιστοσελίδα του έργου: http://www.mikridoxipara-zoni.gr/ θα βρείτε πολλές πληροφορίες, εικόνες και χάρτη με τις διαδρομές.
Βλέπε και ...
Άρδας
Λέξεις - Κλειδιά
Άλογα, ταφές αλόγων.
Άμαξα.
Άρδας ποταμός / Arda.
Αρχαιολογία.
Αρχαιότητες.
Έβρος, Νομός Έβρου.
Ελλαδικός χώρος.
Ζώο, ζώα.
Θράκες.
Κτερίσματα.
Ρωμαϊκή, Αυτοκρατορική περίοδος.
Ταφικά έθιμα.
Ταφικό μνημείο.
Τύμβος, τύμβοι.