Γάδαρα, Ιορδανία
[Αρχαιολογικος Χώρος / Μνημείο]

> Υπό κατασκευή
Κοινή ονομασία
Γάδαρα, Ιορδανία
Τοπική ονομασία
Gadara / Umm Qais
Τοποθεσία
Τοποθεσία
Στην Ύπαιθρο.
Είδος / Χαρακτήρας
Είδος / Χαρακτήρας
Πόλη / Αστικό Κέντρο.
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Φυσικού Περιβάλλοντος.
Ενδιαφέρον
Βιωμένου Περιβάλλοντος.
Ενδιαφέρον
Αρχιτεκτονικό.
Ενδιαφέρον
Αρχαιολογικό.
Ενδιαφέρον
Επιγραφικό.
Επισκέψιμο
Ναι
Χρήσιμες πληροφορίες
Ο εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο άκρο της Ιορδανίας, στα σύνορα της Ιορδανίας με το Ισραήλ και τη Συρία, και υπάγεται στο Κυβερνείο (Νόμο) του Ιρμπίντ / Irbid Governorate (από την έδρα του Κυβερνείου απέχει 25 χλμ) Περιοχή / Διαμέρισμα Bani Kinanah. Από το Αμμάν, πρωτεύουσα της Ιορδανίας, ο εντυπωσιακός ερειπιώνας απέχει 109-120 χλμ ανάλογα με την επιλεγμένη διαδρομή. Η πιο ενδιαφέρουσα είναι κατά μήκος της ανατολική όχθης του Ιορδάνη (Highway 65). Είναι η συντομότερη, 109 χλμ, αλλά χρειάζεται κανείς περίπου δυόμιση ώρες ή και παραπάνω, ανάλογα με την ώρα της ημέρας που θα κινηθεί εδώ, διότι ο δρόμος έχει αρκετή κίνηση. Σε πολλά σημεία είναι στενός, περνάει μέσα από χωριά ή καλλιεργημένες εκτάσεις (παντού κηπευτικά, παντού καρότα, λόφοι από καρότα που πουλούν οι αγρότες, εφόσον εδώ είναι η Κοιλάδα του Ιορδάνης, ένα από τα πιο εύφορα μέρη της Μέσης Ανατολής).
Αυτή η διαδρομή, αν και παραποτάμια σε μερικά σημεία δεν έχει πλέον τίποτα το ειδυλλιακό, αλλά όπως είπαμε είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Πρώτα γιατί διασχίζει κανείς το μόνο εύφορο τμήμα της Ιορδανίας και αντιλαμβάνεται την εξέχουσα σημασία αυτού του μπαχτσέ με τα ποικίλα λαχανικά και τα ζωηρά χρώματα ανάμεσα σε ερήμους και βασάλτινους σιτοβολώνες. Η Κοιλάδα του Ιορδάνη ανήκει σε εκείνο το τμήμα της Μέσης Ανατολής που ονομάστηκε «Εύφορη Ημισέληνος» από τον αγγλικό όρο “Fertile Crescent”, δηλαδή την παραποτάμια ζώνη που αρχίζει από τον Ευφράτη (ΒΔ Ιράκ, Ν Τουρκία) στα ανατολικά, κατευθύνεται προς τα δυτικά, σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο, κατεβαίνει τον ποταμό Ορόντη (Ν Τουρκία, Δ Συρία, Λίβανος) και καταλήγει στον Ιορδάνη (Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Ιορδανία) –ενώ κάποιοι την επιμηκύνουν μέχρι τις όχθες του Νείλου (Αίγυπτος). Επιπλέον, ο δρόμος (Hwy 65 Αμμάν-Γάδαρα / Umm Qais) ακολουθεί τα δυτικά σύνορα της Ιορδανίας. Στην απέναντι πλευρά εκτείνονται τα Παλαιστινιακά Εδάφη και, βορειότερα, η επικράτεια του Ισραήλ. Είναι μία από τις πιο βεβαρυμμένες πολιτικά, κοινωνικά και εθνολογικά περιοχές του σύγχρονου κόσμου. Ταξιδεύει λοιπόν κανείς σε μια πύρινη ζώνη, όντας ασφαλής βέβαια στην πλευρά της Ιορδανίας, αλλά νιώθει την ένταση σε απόσταση 2-5 χιλιομέτρων και βλέπει από κοντά αυτή τη φοβερή No Man’s Land, ενώ πέρα ορθώνονται τα αυθαίρετα, παράνομα και ασεβή οικοδομήματα των ένοπλων και εξαιρετικά φανατικών Ισραηλινών εποικιστών.
Ακολουθώντας κανείς αυτή την παραποτάμια διαδρομή, περνάει και από μία άλλη ελληνική πόλη της Δεκαπόλεως: την Πέλλα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, εντελώς παραμεθόριος στο σύνορο Ιορδανίας-Ισραήλ, απέχει 30 χλμ από τα Γάδαρα (μέσω Hwy 65).
>>>>>>>>>>>>> Σημειώσεις Πανορ΄ματος στο Συνοδευτικό υλικό
Λέξεις - Κλειδιά
Δεκάπολις Ανατολής.
Ελληνιστική εποχή.
Εύφορη Ημισέληνος, Μέση Ανατολή.
Θέατρο αρχαίο.
Ιορδανία.
Λουτρά / Θέρμες.
Μελέαγρος ο Γαδαρεύς, ποιητής.
Μέση Ανατολή.
Πρωτοβυζαντινά κτίσματα.
Πρωτοβυζαντινή περίοδος.
Ρωμαϊκή, Αυτοκρατορική περίοδος.
Σελευκιδικό Βασίλειο / Βασίλειο Σελευκιδών.
Τιβεριάδα, λίμνη.
Ύστερη Αρχαιότητα.