Παναγία Διπλοκιονίου στο Σινάν Πασά (Μπεσίκτάς)
[Χριστιανορθόδοξο Μνημείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Παναγία Διπλοκιονίου στο Σινάν Πασά (Μπεσίκτάς)
Είδος
Εκκλησιαστικό Συγκρότημα
Επίσημη ονομασία
Κοίμησις της Θεοτόκου Διπλοκιονίου / Μπεσίκτάς
Τοπική ονομασία
Beşiktaş, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
Φωνητική απόδοση
Μπεσίκτάς, Παναγία Ρουμ Ορτοντόξ Κιλισεσί Βάκφ[ι] (= Βακούφι)
Εν λειτουργία
Ναι
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Ενδιαφέρον
Καλλιτεχνικό.
Ενδιαφέρον
Προσκυνηματικό.
Διεύθυνση
Köyiçi Meydan Sokağı no 2, Sinanpaşa Mahallesi, Beşiktaş (= σοκάκι Κοϊτσί Μεϊντάν, αρ. 2, στην συνοικία Σινάν πασά, στην περιοχή Μπεσίκτάς, του Δήμου Μπεσίκτάς).
Χρήσιμες πληροφορίες
Προσοχή. Υπάρχουν δύο χριστιανορθόδοξες Παναγίες στην ίδια περιοχή, δηλαδή στο προάστιο Μπεσίκτάς, το πρώτο βοσπορινό προάστιο μετά το ανάκτορο του Ντολμά Μπαχτσέ, το οποίο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρεί την βυζαντινή ονομασία του Διπλοκιονίου. Οπότε, το εκκλησιαστικό «Διπλοκιόνιον» διαθέτει δύο ενορίες με εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγιά: το Γενέθλιον της Θεοτόκου Διπλοκιονίου (ή η Παναγία του Παλαιού Μπάνιου) και η Κοίμησις της Θεοτόκου Διπλοκιονίου. Χρειάζεται προσοχή για να μη γίνει σύγχυση ανάμεσά τους, αλλά αξίζει να τις επισκεφθεί κανείς και τις δύο ή, έστω, να τις δει στον Διαδικτυακό τόπο του Α.ΠΑΝ.
Η Κοίμηση βρίσκεται στην ενδοχώρα, στο εμπορικό κέντρο της συνοικίας Σινάν Πασά, δηλαδή γύρω στα 500-700 μ. απόσταση από την παραλιακή λεωφόρο κατά μήκος του Βοσπόρου και περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από την Παναγία του Παλαιού Μπάνιου. Εδώ ασχολούμαστε με την Κοίμηση. Η επίσημη τουρκική ονομασία της είναι: Beşiktaş, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı (που σημαίνει «Βακούφι της Ρωμαίικης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Παναγίας του Μπεσίκτάς») αλλά οι ντόπιοι την ξέρουν και ως Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi (η Μαριάμ Ανά = η Θεοτόκος, εκκλησία των Ρωμιών Ορθόδοξων).
Το δρομάκι (σοκάκι) Köyiçi Meydan είναι στο βάθος της κεντρικής εμπορικής πλατείας της συνοικίας Σινάν Πασά του Μπεσίκτάς, όπου τα πρωινά λειτουργεί η υπαίθρια ψαραγορά (το Μπαλίκ Παζάρ, που έχει και μερικά μανάβικα). Πίσω από την ψαραγορά, προς τα ΒΑ (εκεί όπου αρχίζει το σοκάκι), διακρίνεται το καμπαναριό, πάνω από τον ψηλό μαντρότοιχο που περιβάλλει το εκκλ. συγκρότημα της Παναγίας. Σε παλαιότερους χάρτες τόσο το όνομα του μαχαλά όσο και του σοκακιού σημειώνονται με δύο λέξεις, όπως είναι και το σωστό: Sinan Paşa (η συνοικία / μαχαλάς) και Köy içi Sokağı (το δρομάκι / σοκάκι). Για πρακτικούς λόγους έγινε η σύγχρονη ενοποίηση των ονομασιών. Για να φτάσει κανείς μέχρι αυτή την πλατεία (μεϊντάνι), στρίβει από την παραλιακή λεωφόρο του Βοσπόρου αριστερά προς το εσωτερικό της συνοικίας και ακολουθεί τον κεντρικό εμπορικό δρόμο που καταλήγει στην πλατεία. Η πλατεία / μεϊντάνι είναι γνωστή ως Μπαλίκ Παζάρ / Balık Pazar.
Η είσοδος είναι κλειστή, αλλά τις καθημερινές, μεταξύ 9.00 και 13.00, ο εφημέριος και ο φύλακας βρίσκονται συνήθως εκεί. Καλύτερα, να έχετε συνεννοηθεί πρωτύτερα τηλεφωνικά.
Η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία τελείται (συνήθως) εδώ κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα. Τις υπόλοιπες Κυριακές, τελείται στην κοντινή Παναγία του Παλαιού Μπάνιου, που βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο κατά μήκος του Βοσπόρου.
Λέξεις - Κλειδιά
Βόσπορος.
Βοτσαλωτά δάπεδα.
Επιγραφή, επιγραφές.
Κρήνη / βρύση.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Μέση Οθωμανική περίοδος.
Μπεσίκτας Δήμος / Beşiktaş.
Ρωμιοσύνη.
Σαρκοφάγος.
Σύγχρονη εποχή.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.
Ψαραγορά.