Βυζαντινή Κινστέρνα Φιλνταμί
[Κτίσμα Οικονομικών Δραστηριοτήτων / Υποδομών]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Βυζαντινή Κινστέρνα Φιλνταμί
Τοπική ονομασία
Fildamı Sarnıcı και Beyazevel Cocuk Parkı
Φωνητική απόδοση
Φιλνταμί Σαρνιτζί και Μπεγιάζεβελ Τσοτζούκ Παρκί
Επίσημη ονομασία
Κινστέρνα Εβδόμου «Φιλνταμί»
Είδος
Είδος
Δεξαμενή.
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Αρχαιολογικό.
Ενδιαφέρον
Αρχιτεκτονικό.
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Επισκέψιμο
Ναι
Πρόσφατη επίσκεψη
12/11/2008
Διεύθυνση
Λεωφόρος: Ç. Çesme Veliefendi Yolu απέναντι από το Veliefendi Hipodromu στη συνοικία Osmanıye Mahalle, κοντά στα σύνορα του Δήμου Μπακίρκιοϊ / Bakırköy με τον Δήμο Ζεϊτίνμπουρνού /Zeytinburnu.
Χρήσιμες πληροφορίες
Το όνομα Beyaz evler γράφεται συνήθως στις πινακίδες και στους χάρτες σαν μία λέξη: Beyazevler. Το Çocuk Parkı είναι η ίδια η βυζαντινή κινστέρνα. Ο πελώριος ακάλυπτος χώρος, ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με ψηλό και καλοχτισμένο περίβολο, έχει μετατραπεί σε πάρκο-αθλητικό κέντρο για τους κατοίκους των γύρω συνοικιών. Αλλά αυτή η περιοχή βρίσκεται στις παρυφές του Δήμου και είναι σχεδόν ακατοίκητη (και για αυτό, ως έναν βαθμό κι επικίνδυνη, καθώς εδώ βρίσκουν καταφύγιο διάφοροι άστεγοι). Απέναντι βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του σύγχρονου Ιπποδρόμου της Πόλης, οι στάβλοι κλπ. Το αθλητικό «πάρκο» έχει μία είσοδο στη στενή ανατολική πλευρά, η οποία παραμένει ανοικτή στην διάρκεια της ημέρας. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Υπάρχει μικρό φυλάκιο μέσα στον χώρο, για την φύλαξη των αθλητικών εγκαταστάσεων. Έτσι, μετά από χρόνια, η κινστέρνα είναι πλέον επισκέψιμη –αν και οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι, δηλαδή περιορίζονται μόνον σε εκείνους που γνωρίζουν πολύ καλά τα κρυμμένα βυζαντινά κατάλοιπα της Πόλης και των θρακικών της προαστίων. Αλλά αξίζει τον κόπο.
Άλλες χρήσεις
Αθλητικό πάρκο
Χρονολογία
21ος αι. / αιώνας (2001 - σήμερα)
Περιγραφή
Όλο το κτίσμα μετατράπηκε σε αθλητικό «πάρκο», χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων για τους κατοίκους, χωρίς να γίνει καμία επέμβαση στην βυζαντινή κατασκευή. Αντίθετα, μάλιστα, η μετατροπή ήταν μία ευκαιρία για να γίνουν ορισμένες στερεωτικές εργασίες και να καθαριστεί ο χώρος μέσα και γύρω. Έτσι, μετά από χρόνια, η κινστέρνα είναι πλέον επισκέψιμη χάρη στη νεότερη χρήση του μνημείου –αν και οι επισκέπτες περιορίζονται μόνον σε εκείνους που γνωρίζουν πολύ καλά τα κρυμμένα βυζαντινά κατάλοιπα των θρακικών προαστίων της Πόλης.
Λέξεις - Κλειδιά
Αθλητικοί χώροι.
Έβδομον, προάστιο.
Κινστέρνες / Δεξαμενές.
Κωνσταντινούπολη, 21ος αι..
Κωνσταντινούπολη, βυζαντινά κατάλοιπα.
Μπακίρκιοϊ, Δήμος.
Νερό.
Πόλη, θρακικά προάστια.
Πρωτοβυζαντινά κτίσματα.
Πρωτοβυζαντινή περίοδος.
Ύδρευση.
Υποδομές.