Αρμενικό Κοιμητήριο Κουρούτσεσμε
[Νεκροταφείο]

> Υπό κατασκευή
Κοινή ονομασία
Αρμενικό Κοιμητήριο Κουρούτσεσμε
Τοπική ονομασία
Kuruçeşme Ermeni Mezarlığı
Φωνητική απόδοση
Κουρούτσεσμε Ερμενί Μεζαρλιγί
Επίσημη ονομασία
Αρμενικό Κοιμητήριον Ξηροκρήνης / Κουρούτσεσμε
Θρησκεία / Δόγμα
Χριστιανική. > Αρμενική Αποστολική Εκκλησία (Γρηγοριανή).
Κατάσταση
Κακή
Πρόσφατη επίσκεψη
2011
Διεύθυνση
Kireçhane Sokağı 38/40, Kuruçeşme Mahallesi, Beşiktaş Belediyesi
Χρήσιμες πληροφορίες
Είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσει κανείς. Βρίσκεται επάνω από το Κουρούτσεσμε (Ξηροκρήνη) και ακριβώς απέναντι από το Ρωμαίικο Κοιμητήριο. Τα χωρίζει ο ανηφορικός δρόμος που ενώνει την παραλιακή λεωφόρο με το Ούλους. Η είσοδος είναι κάπως πιο μέσα, δίπλα σε ένα μικρό σπιτάκι (κόκκινο προς το παρόν, δηλαδή το 2011). Η πύλη χάσκει ανοικτή με ένα δρομάκι ανηφορικό. Πάνω από την πύλη υπάρχει επιγραφή που πρέπει να έχει τοποθετηθεί από τη Διεύθυνση Κοιμητηρίων του Δήμου της Πόλης με το όνομα του νεκροταφείου στα τούρκικα και το όνομα της συγκεκριμένης διεύθυνσης (βλέπε φωτ). Ο περιβάλλων χώρος έχει πολλά σκουπίδια.
Μνήματα μπορεί κανείς να δει αφού, κυριολεκτικά, σκαρφαλώσει 20 μέτρα.
Πρέπει να λεηλατήθηκε παλιότερα γιατί οι λιγοστές μαρμάρινες πλάκες ήταν σπασμένες ή αναποδογυρισμένες. Πολύ λίγα μνήματα θα μπορούσαν να αναγνωριστούν καθώς και η φύση έχει παίξει τον ρόλο της στην ολική εξαφάνιση πολλών από αυτά. Άγριοι θάμνοι και δέντρα καλύπτουν τα πάντα.
Η συνολική έκταση δεν είναι μεγάλη, η τοποθεσία όμως και η θέα στον Βόσπορο φαντασμαγορική. Τα άλλα κοιμητήρια, Ορθόδοξο και Μουσουλμανικό, αντικρίζουν την άλλη πλευρά του Κουρούτσεσμε. Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν αργά η γρήγορα φυτρώσει εκεί κάποια βίλλα γνωστών (ή νεόκοπων) επιχειρηματιών της Πόλης. [ΛΖ, 2011]
Λέξεις - Κλειδιά
Αρμενική Κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως.
Βόσπορος.
Κωνσταντινούπολη, αρμένικα κοιμητήρια.
Ξηροκρήνη / Κουρούτσεσμέ.