Μονή Λουκούς
[Χριστιανορθόδοξο Μνημείο]

> Υπό κατασκευή
Κοινή ονομασία
Μονή Λουκούς
Είδος
Μονή
Επίσημη ονομασία
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Εν λειτουργία
Ναι
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Αρχαιολογικό.
Ενδιαφέρον
Αρχιτεκτονικό.
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Ενδιαφέρον
Προσκυνηματικό.
Χρήσιμες πληροφορίες
Στη Βόρειο Κυνουρία και σε μικρή απόσταση από τα Κάτω Δολιανά, στις υπώρειες του Πάρνωνα και στην είσοδο της κοιλάδας του ποταμού Τάνου, ο οποίος μετά από μια διαδρομή 65 χλμ εκβάλλει στον Αργολικό κόλπο, η γυναικεία Μονή Λουκούς βρίσκεται σε μία τοποθεσία που συνδυάζει τον ορεινό, δασοσκεπή και κλειστό χαρακτήρα της εσωτερικής Αρκαδίας με την χαρίεσσα παραθαλάσσια αρκαδική φύση του Μυρτώου Πελάγους. Το μοναστηριακό συγκρότημα απέχει 3 χλμ ΒΔ του Άστρους και περίπου 9 χλμ από το Παράλιο Άστρος. Η περιοχή είναι κατάσπαρτη από αρχαιότητες, καθώς εδώ κοντά υπήρχαν και αρχαίοι οικισμοί και Ιερό Θεραπευτήριο αφιερωμένο στον Ασκληπιό, και η υπερπολυτελής έπαυλις του Ηρώδη του Αττικού και πρωτοβυζαντινό μοναστηριακό συγκρότημα στη θέση της νεότερης Μονής Λουκούς.
Γύρω στα 21 χλμ νοτιότερα, απλώνεται αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 750 μ ο Αγιάννης. Σήμερα πια είναι ένα αραιοκατοικημένος οικισμός, που μεταβλήθηκε σε γραφικό θέρετρο. Αλλά αυτός ο Άγιος Γιάννης / Αγιάννης, ο οποίος αναφέρεται πρώτη φορά σε γραπτές πηγές το 1435 υπήρξε μεγάλο κεφαλοχώρι – μια σωστή κωμόπολη με πολλές εκκλησίες και επιβλητικό εκπαιδευτήριο μέχρι τον Αγώνα του 1821. Σε μικρή απόσταση από τον Αγιάννη υπάρχουν οι δύο Καταρράκτες της Λεπίδας. Θαυμάσια φύση και θαυμάσια διαδρομή.
Η σχεδόν άγνωστη ανατολική Αρκαδία από την Κυνουρία μέχρι την Τσακωνιά, η στραμμένη προς το Αιγαίο και τον Πάρνωνα, που την απομονώνει από την υπόλοιπη Αρκαδία, να την σπρώχνει προς τη θάλασσα και την ξενιτιά.
Λέξεις - Κλειδιά
Αγώνας 1821.
Αρκαδία.
Αρχαιότητες.
Βιβλιοθήκη.
Βυζαντινά κατάλοιπα.
Γουναράς, γουναράδες.
Ιμπραήμ πασάς, Αίγυπτος.
Καταστροφή μνημείων.
Κεραμική.
Κωνσταντινούπολις / Κωνσταντινούπολη / Πόλις / Πόλη.
Λεηλασία.
Μέση Οθωμανική περίοδος.
Μοναστηριακά κέντρα.
Πελοπόννησος.
Πρώιμη Οθωμανική περίοδος.