Ανδρονίκι Καισαρείας
[Τόπος]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Ανδρονίκι Καισαρείας
Τοπική ονομασία
Endürlük mahallesi, Talas ilçesi
Φωνητική απόδοση
Εντουρλούκ μαχαλεσί
Διοικητική κατάταξη
Το σημερινό Εντουρλούκ / Endürlük mahallesi είναι χωριό-προάστιο της κωμόπολης Τάλας (της παλαιάς Μουταλάσκης), που είναι η έδρα του δήμου όπου υπάγονται πολλά γειτονικά χωριά –τα περισσότερα σήμερα μαχαλάδες του Τάλας / Talas ilçesi του Νομού Καισαρείας / Kayseri ili. Ανάμεσα στο Ανδρονίκι και το Τάλας, βρίσκεται το χωριό Στέφανα / τ. Reşadiye, όπου σώζεται εκκλησία της Θεοτόκου, και στα ανατολικά το κεφαλοχώρι Ζινζίντερε με την ξακουστή Μονή του Προδρόμου (σήμερα στρατώνας). Αυτά τα τρία είναι τα χωριά στα νότια του Τάλας. Τα περισσότερα χωριά που είχαν ρωμαίικο πληθυσμό, μέχρι την Υποχρεωτική Ανταλλαγή του 1924, βρίσκονται στα βόρεια του Τάλας / Ταλάς.
Γενικές πληροφορίες
Το χωριό Ανδρονίκι / Ανδρονίκιον, ένας από τους 24 οικισμούς της περιοχής Καισαρείας όπου κατοικούσαν ως το 1924 Ρωμιοί, βρίσκεται στα Ν-ΝΑ της Καισάρειας από την οποία απέχει 11 χλμ. Είναι χτισμένο στις βόρειες υπώρειες του Αργαίου / Erciyes Dağı, του επιβλητικού ηφαιστείου που κορυφώνεται στα 3.916 μ και δεσπόζει στο τοπίο της ανατολικής Καππαδοκίας.
Στο χωριό, προάστιο σήμερα της Καισάρειας, σώζονται ο ναός της Αγίας Τριάδας (που χτίστηκε το 1835 στα θεμέλια του παλαιού Αγίου Ανδρονίκου) και πολλά πέτρινα σπίτια. Το ένα κλίτος της Αγίας Τριάδας είναι αφιερωμένο στη μνήμη των τριών μαρτύρων: Ανδρονίκου, Πρόβου και Τάραχου. Οι αγιογραφίες των δύο πρώτων διατηρούνται σε κακή κατάσταση, αλλά σώζονται ακόμα οι επιγραφές πάνω από τα κεφάλια των ολόσωμων αγίων. Η τοιχογραφία που απεικόνιζε τον Τάραχο είναι πολύ καταστραμμένη. >>>> Σημείωση. Λόγω έντονης τουριστικοποίησης και όψιμου ενδιαφέροντος των πάντων για τα λησμονημένα και απαξιωμένα κατάλοιπα, πολλοί είναι αυτοί που έχουν ασχοληθεί πρόσφατα με την ανακαλυφθείσα κληρονομιά. Θα βρείτε διάφορα στο διαδίκτυο, γραμμένα από διάφορους σχετικούς και άσχετους. Σε γερμανική ιστοσελίδα, με εξαιρετικές φωτ και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος πανοραμικά βίντεο, η ορθόδοξη Αγία Τριάδα αναφέρεται σαν «αρμενική εκκλησία». Κανείς δεν αναρωτήθηκε πώς οι επιγραφές είναι στα ελληνικά. Οπότε και οι τοπικοί ξεναγοί, με κάθε καλή προαίρεση, αναπαράγουν λαθεμένες πληροφορίες. Καμιά φορά και όσοι ξεναγούν ελληνικές ομάδες. Αυτό ισχύει για πολλά καππαδοκικά μνημεία, κυρίως της νεότερης εποχής. Χρειάζεται, λοιπόν, προσοχή –αν δεν θέλει να μείνει κανείς μόνο στα επιφανειακά.
Λέξεις - Κλειδιά
Διασπορά.
Εμπόριο.
Καισάρεια / Kayseri.
Καππαδόκες.
Λόγιοι.
Μεταλλοτεχνία.
Οθωμανική εποχή.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
Τουρκόφωνοι Ρωμιοί.
Υφαντουργεία.
Χαλί, χαλιά.