Δώδεκα Απόστολοι Φερίκιοϊ (Σισλί)
[Χριστιανορθόδοξο Μνημείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Δώδεκα Απόστολοι Φερίκιοϊ (Σισλί)
Είδος
Εκκλησιαστικό Συγκρότημα
Τοπική ονομασία
Feriköy Rum Ortodoks Oniki Apostol Kilisesi Vakfı
Φωνητική απόδοση
Φερίκιοϊ Ρουμ Ορτοντόξ Ονικί Αποστόλ Κιλισεσί (Βακφού)
Εν λειτουργία
Ναι
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Αρχιτεκτονικό.
Ενδιαφέρον
Προσκυνηματικό.
Διεύθυνση
Avukat Caddesi No. 41, Duatepe Mahalle (κοντά στα σύνορα με το σύγχρονο Feriköy Mahalle), Şişli Belediyesi / Şişli ilçesi
Χρήσιμες πληροφορίες
Υπάρχουν δύο είσοδοι. Μία στη Β πλευρά και μία στην Α. Λειτουργούν και οι δύο.
Προφανώς για λόγους διοικητικούς, η πελώρια περιοχή Φερίκιοϊ, κάποτε αραιοκατοικημένη, έχει τεμαχιστεί σε διάφορες συνοικίες (μαχαλάδες / τ. μαχαλλέ, όπως αποκαλούνται τα δημοτικά διαμερίσματα). Έτσι, το όνομα της συνοικίας στην οποία βρίσκεται το εκκλ. συγκρότημα είναι: Ντουάτεπέ Μαχαλλέ / Duatepe, αλλά όλος ο κόσμος (και οι ταξιτζήδες) εξακολουθούν να χρησιμοποιούν και το παλαιό όνομα, Φερίκιοϊ. Εξάλλου οι δύο συνοικίες συνορεύουν και πολλά από τα δημόσια κτίσματα σε όλες τις γύρω γειτονιές φέρουν ακόμα το όνομα του Φερίκιοϊ (όπως και το ρωμαίικο εκκλ. συγκρότημα). Για να φτάσει κανείς ως εδώ, ερχόμενος από το Ταξίμ κι ακολουθώντας την κεντρική λεωφόρο προς Β (Cumhuriyet Caddesi), αφήνει στα δεξιά του το ξενοδοχείο Χίλτον και το Στρατιωτικό Μουσείο και λίγο παρακάτω στρίβει αριστερά (γύρω εδώ υπάρχουν θέατρα και σινεμά) για να συναντήσει την κεντρική οδό Φερίκιοϊ Μπαρούτχανέ / Feriköy Baruthane Caddesi, που καταλήγει σε έναν στενό δρόμο (Evrenoszade Sokak). Στο σημείο της συνάντησης του κεντρικό δρόμου με τον δρομάκο υπάρχει το ποδοσφαιρικό γήπεδο Feriköy Spor Kulübü Futbol Sahası – μάλλον το πιο γνωστό σημάδι της γειτονιάς. Καλύτερα να αφήσει κανείς το ταξί εδώ, γιατί το Evrenoszade Sokak είναι μονόδρομος. Ανεβαίνοντας από το γήπεδο το Evrenoszade Sokak, δύο τετράγωνα παραπέρα, στα δεξιά του θα συναντήσει τον μαντρότοιχο των Δώδεκα Αποστόλων.
Άλλος τρόπος, είναι, ερχόμενος από το Ταξίμ να ακολουθήσει (αρκετά πιο πάνω) την κεντρική οδό Ergenekon Caddesi, που περνάει από τα μεγάλα νεκροταφεία (Αρμενικό και Καθολικό). Στην κατάληξή της, στρίβει κανείς αριστερά και συναντάει την πολυπόθητη Avukat Caddesi. Το εκκλ. συγκρότημα βρίσκεται στη γωνία της Avukat Caddesi με το Evrenoszade Sokak.
Αρκετά περιπεπλεγμένοι και οι δύο τρόποι, αλλά ψυχραιμία. Οι Δώδεκα Απόστολοι θα φανούν εντέλει. Πριν πάει κανείς πρέπει να σιγουρευτεί ότι υπάρχει κάποιος να ανοίξει. Συνήθως ο καντηλανάφτης ανοίγει τα πρωινά έως τις 12.00 και ξανά, νωρίς το απόγευμα για τον Εσπερινό.
Άλλες χρήσεις
Έδρα Συλλόγου
Χρονολογία
Περιγραφή
Το ενοριακό κτίριο του εκκλ. συγκροτήματος επισκευάστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα για να μετατραπεί σε έδρα δύο πολιτιστικών συλλόγων της Ρωμαίικης Κοινότητας: Μορφωτικός και Καλλιτεχνικός Σύνδεσμος Φερίκιοϊ και Ερασιτεχνικός Θεατρικός Όμιλος (ΕΡ.Θ.Ο.). Εδώ συγκεντρώνονται τα μέλη, κυρίως οι νεότερες ηλικίες, για διάφορες εκδηλώσεις, διαλέξεις, χορευτικές και μουσικές βραδιές κλπ. Η αίθουσα διαθέτει μία υπερυψωμένη σκηνή που καταλαμβάνει τη μία από τις δύο στενές πλευρές του μακρόστενου χώρου.
Σχόλια
Το πρόβλημα είναι ότι το Φερίκιοϊ είναι αρκετά απομακρυσμένο από τις περιοχές όπου είναι συγκεντρωμένη η πλειονότητα της Ρωμιοσύνης. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται δυσκολίες στην πρόσβαση.
Έδρα ΕΡ.Θ.Ο.
Χρονολογία
Περιγραφή
Εδώ εδρεύει ο Ερασιτεχνικός Θεατρικός Όμιλος (ΕΡ.Θ.Ο.), από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το ενοριακό κτίριο του εκκλ. συγκροτήματος επισκευάστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα για να στεγάσει τα γραφεία, καθώς και τις εκδηλώσεις, δύο πολιτιστικών συλλόγων της Ρωμαίικης Κοινότητας: ο ένας είναι ο ΕΡ.Θ.Ο. και ο άλλος είναι ο Μορφωτικός και Καλλιτεχνικός Σύνδεσμος Φερίκιοϊ. Εδώ συγκεντρώνονται ιδιαίτερα τα νεότερα μέλη της Κοινότητας, για να κάνουν πρόβες για τις θεατρικές παραστάσεις που θα ανεβάσουν είτε σε αυτή την αίθουσα είτε σε διάφορες άλλες σκηνές.
Λέξεις - Κλειδιά
Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως.
Κωνσταντινούπολη, 20ός αι..
Κωνσταντινούπολη, 21ος αι..
Κωνσταντινούπολη, ελληνικό θέατρο.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Κωνσταντινούπολη, σύγχρονη.
Πολίτικη Ρωμιοσύνη, 21ος αι..
Ρωμαίικη Κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως.
Ρωμιοσύνη.
Σισλί / Σισλή / Şişli.
Ταταύλα / Κουρτουλούς.
Φερίκιοϊ / Φερήκιοϊ / Φερί-κιοϊ / Feriköy.