Αγία Παρασκευή Μπέικοζ, εκκλησιαστικό συγκρότημα
[Χριστιανορθόδοξο Μνημείο]

> Υπό κατασκευή
Κοινή ονομασία
Αγία Παρασκευή Μπέικοζ, εκκλησιαστικό συγκρότημα
Είδος
Εκκλησιαστικό Συγκρότημα
Τοπική ονομασία
Beykoz Rum Ortodoks Aya Paraskevi Kilisesi
Φωνητική απόδοση
Μπέϊκοζ Ρουμ Ορτοντόξ Αγιά Παρασκευή Κιλισεσί
Εν λειτουργία
Ναι
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Αρχαιολογικό.
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Ενδιαφέρον
Προσκυνηματικό.
Διεύθυνση
Panayır Sokağı No30, Merkez Mahallesi, Beykoz
Χρήσιμες πληροφορίες
Τακτική συγκοινωνία προς το βοσπορινό προάστιο και την τοποθεσία του εκκλησιαστικού συγκροτήματος υπάρχει με τα λεωφορεία της γραμμής: από τη Χαλκηδόνα (Kadıköy) το 15F, από το Μπεσίκτας (Beşiktaş) το 101 και από το Μετζιντιγιέκιοϊ (Mecidiyeköy) το 121A. Αν πάτε με αυτοκίνητο, ακολουθείτε τον κεντρικό δρόμο κατά μήκος της ασιατικής ακτής του Βοσπόρου. Όμως, πριν ξεκινήσετε, πρέπει εξάπαντος να τηλεφωνήσετε ώστε να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει κάποιος εκεί που θα σας περιμένει.
Άλλες χρήσεις
Αποθήκη, στρατιωτική και κρατικού οργανισμού
Χρονολογία
Από : 1940
Έως : 1945
Περιγραφή
Στο διάστημα 1940-1943 χρησιμοποιήθηκε σαν στρατιωτική αποθήκη, ενώ μεταξύ 1943-1945 χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη του κρατικού Οργανισμού Αγοράς Εσοδείας. Εντέλει, αποδόθηκε στην Εφορευτική Επιτροπή της Ρωμαίικης Κοινότητας και καθαρίστηκε, ενώ ο ναός ανακαινίστηκε το 1947.
Σχόλια
Άγνωστες πτυχές του τραγικού χρονικού της παραβίασης των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία –που κορυφώθηκαν στην διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, καθώς ήταν άλλες οι διεθνείς προτεραιότητες–, περιστατικά τα οποία αγνοούμε ή τα εξετάζουμε μεμονωμένα, χάνοντας το μέγεθος της τραγωδίας που έζησε στον 20ό αι. η Ρωμαίικη Κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως και οι άλλες μειονοτικές ομάδες. Κι όμως τα μέλη της εδώ ενορίας, όπως και σε τόσες άλλες ενορίες, ανακαινίζουν την εκκλησιά τους και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τον κοινοτικό τους βίο. Μέχρι τη νύχτα των Σεπτεμβριανών (1955), οπότε η Αγία Παρασκευή δέχτηκε επίθεση, αλλά χάρη στην παρέμβαση των στρατιωτικών μονάδων η καταστροφική μανία περιορίστηκε στον νάρθηκα του ναού, ο οποίος είχε επισκευαστεί πριν από επτά χρόνια.
Λέξεις - Κλειδιά
Αγίασμα, αγιάσματα.
Ανθρώπινα Δικαιώματα – Παραβιάσεις.
Ασιατική Κωνσταντινούπολη.
Βυζαντινά κατάλοιπα.
Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος.
Καμπαναριό.
Κιονόκρανο.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Παρασκευή, αγία / αγία Παρασκευή.
Ρωμαίικη Κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως.
Ρωμιοσύνη.
Σχολείο.