Λίμνη Δέρκων / Δέρκοι στον Νομό Κ/Πόλεως, Ευρωπαϊκή Τουρκία
[Λίμνη]
Είδος
Η πρώτη (πιο σύντομη κι εύκολη διαδρομή) είναι να ακολουθήσει τον μεγάλο περιφερειακό της Πόλης κι από εκεί (στο ύψος περίπου του Kemerburgaz) να πάρει προς τα Β-ΒΑ τον επαρχιακό δρόμο προς την κωμόπολη Αρναούτκιοϊ / Arnavutköy (προσοχή, δεν είναι το ομώνυμο προάστιο του Βοσπόρου, βρίσκεται στη θρακική ενδοχώρα). Στο Αρναούτκιοϊ, οι πινακίδες θα τον καθοδηγήσουν για τη συνέχεια.
Η άλλη επιλογή είναι πιο ενδιαφέρουσα. Ξεκινώντας από την κωμόπολη Τσατάλτζα, ακολουθεί κανείς τον παλαιό αγροτικό αλλά ασφαλτοστρωμένο δρόμο D569 κι ανηφορίζει τις πλαγιές της Στράντζας / Yıldız Dağları. Μέσω αυτής της διαδρομής η λίμνη απέχει π. 30 χλμ, κοντά τρία τέταρτα ή μία ώρα. Αν κάποιος έχει χρόνο, μπορεί να ξεφύγει κι από αυτόν τον δρόμο και να πάρει τον μικρό αγροτικό που περνάει από οικισμούς κτηνοτρόφων και υλοτόμων. Ως το 1922, οι περισσότεροι από αυτούς τους οικισμούς κατοικούνταν από Έλληνες. Όλα τα χριστιανικά χωριά γύρω από το Arnavutköy και τη λίμνη (το Taşoluk / Αγιασματάκι, το İmrahor / Ιμβροχώρι, το Yeniköy / Νιχωράκι κ.ά.) υπάγονταν εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Δέρκων. Τα δασικά τοπία, με τα βοσκοτόπια και τις αγροικίες στα ξέφωτα, είναι εξαιρετικά. Κι αν είναι κανείς τυχερός θα δει βουβάλια γύρω από τις μικρολίμνες. Η άγνωστη Θράκη, που «αναβαθμίζεται» (ή «υποβαθμίζεται») ταχύτατα, καθώς την ανακαλύπτουν όλο και περισσότεροι κάτοικοι της τόσο κοντινής Κ/Πολης.
Να σημειωθεί ότι σε πολλούς χάρτες και στο Google Map η λίμνη των Δέρκων / Durusu Gölü φαίνεται να ανήκει στην Επαρχία Αρναούτκιοϊ / Arnavutköy İlçesi κι όχι στην Επαρχία Τσατάλτζας. Πρόκειται για την ίδια λίμνη, αλλά οι δύο όμορες επαρχίες (αγροτικοί δήμοι) μοιράζονται τις ευθύνες της διαχείρισης, ενώ εποφθαλμιούν τα τουριστικά οφέλη, καθώς οι μισοί παρόχθιοι οικισμοί ανήκουν στη μία Επαρχία και οι υπόλοιποι στην άλλη. Ακόμα και οι βυζαντινοί Δέρκοι, σημαντική κωμόπολη και έδρα πρωτοβυζαντινής Επισκοπής της Μητροπόλεως Ηρακλείας –αργότερα έδρα Μητροπόλεως ως τον 14ο αι.–, βρίσκονται στα εδάφη της Επαρχίας Αρναούτκιοϊ. Τίποτα δεν σώθηκε στο χωριουδάκι-παραθεριστικό κέντρο που σήμερα ονομάζεται κι αυτό Durusu.
Μια ολοήμερη εξερευνητική εκδρομή στα παραλίμνια, παραθαλάσσια και δασικά μέρη αξίζει τον κόπο. Άλλωστε, εδώ κοντά σώζεται και τμήμα του Αναστασιανού Τείχους (Μακρά Τείχη).