Ρούμελι Χισάρ, προάστιο
Εδώ βρίσκεται το στενότερο σημείο του Βοσπόρου, ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία (π. 650 μ απόσταση). Κι εδώ πιστεύεται ότι ο Σάμιος αρχιτέκτονας Μανδροκλής κατασκεύασε μια πλωτή γέφυρα, γύρω στα 517-514 π.Χ., για να συνδέσει τις δύο ηπείρους και να περάσει στην Ευρώπη ο στρατός του Βασιλέως των Βασιλέων Δαρείου Α΄. Μοναδική πηγή για αυτό το εκπληκτικό τεχνικό επίτευγμα είναι ο Ηρόδοτος (Ιστορίαι Δ΄ 87). Ο Ηρόδοτος αναφέρεται αναλυτικά στη σημασία του έργου, στην ικανοποίηση του Δαρείου και στα δώρα που προσέφερε στον κατασκευαστή. Και διηγείται ότι ο Μανδροκλής ξόδεψε ένα μέρος της πλουσιοπάροχης αμοιβής του για να φτιαχτεί ένας ζωγραφικός πίνακας που απεικόνιζε όλη τη διαδικασία της ζεύξης και τον Δαρείο να παρακολουθεί τον στρατό του να διαβαίνει τη γέφυρα. Αυτόν τον πίνακα τον αφιέρωσε στο Ηραίο (το ξακουστό Ιερό της Ήρας στη Σάμο), αφού έγραψε τα ακόλουθα:
Βόσπορον ιχθυόεντα γεφυρώσας ανέθηκε Μανδροκλέης Ήρη μνημόσυνον σχεδίης [της γέφυρας που κατασκευάστηκε με πλοία], αυτώ μεν στέφανον παριθείς, Σαμίοισι δε κύδος [κερδίζοντας στεφάνι για τον εαυτό του και δόξα για τους Σαμίους] Δαρείου βασιλέως εκτελέσας κατά νουν [εκτελώντας την επιθυμία του Δαρείου]
Οι Βυζαντινοί αποκαλούσαν αυτό το σημείο «Η λαιμητόμος του Στενού». Και εδώ οικοδόμησε το 1452 το πελώριο Κάστρο της Ρούμελης (Κάστρο της Ευρώπης) ο νεαρός σουλτάνος Μεχμέτ Β΄ ο Πορθητής. Με τη «λαιμητόμο» η Κωνσταντινούπολη αποκόπηκε εντελώς από τη Μαύρη Θάλασσα, μερικούς μήνες πριν αρχίσει η πολιορκία.
Το 1988, δόθηκε στην κυκλοφορία η δεύτερη γέφυρα του Βοσπόρου, η Γέφυρα του Φατίχ (Πορθητή) / Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Η κρεμαστή γέφυρα έχει μήκος, ανάμεσα στα δύο ποδαρικά της, 1.090 μέτρα –αλλά σε αυτό το σημείο το πλάτος του θαλάσσιου Στενού είναι πολύ μικρότερο. Το ευρωπαϊκό ποδαρικό της γέφυρας ορθώνεται κοντά στο Κάστρο της Ρούμελης / Ρούμελι Χισαρί, ενώ το ασιατικό κοντά στο Κάστρο της Ανατολής / Αναντολού Χισαρί.