Κουρμπάν, Τσιτσελίκης, Μειονοτικά Βακούφια (2010)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Κουρμπάν, Τσιτσελίκης, Μειονοτικά Βακούφια (2010)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Τευχίδιο

Ντιλέκ Κουρμπάν, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Μια ιστορία αμοιβαιότητας: τα Μειονοτικά Βακούφια στην Ελλάδα και την Τουρκία, Serkan Yolaçan, Özge Genç (επιμ. έκδοσης), Ελένη Ντούρου (μτφρ.), (TESEV Publications, Κωνσταντινούπολη 2010)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN 978-605-5832-54-4
Αρχική έκδοση
Τίτλος Α΄ Έκδ.
A Tale of Reciprocity: Minority Foundations in Greece and Turkey
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı)
Τόπος Α΄ έκδ.
Istanbul
Χρόνος Α΄ έκδ.
2010
Πηγή
Ναι
Στοιχεία

Συνοπτική έκθεση της ιστορίας της αμοιβαιότητας ως προς την τύχη των περιουσιών των μουσουλμανικών και μη-μουσουλμαικών μειονοτήτων στην Ελλάδα και την Τουρκία. Φορέας της Έκδοσης είναι το TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı / Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών της Τουρκίας). Συγγραφείς είναι η Ντιλέκ Κουρμπάν, νομικός, υπεύθυνη του Προγράμματος Εκδημοκρατισμού του Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών της Τουρκίας και ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επίσης νομικός.

Αναλύεται η έννοια της αμοιβαιότητας, γίνεται ιστορική επισκόπηση του συστήματος των βακουφίων και παρουσιάζεται συγκριτικά η νομοθεσία για τα βακούφια σε Ελλάδα και Τουρκία. Στο τέλος της έκθεσης παρουσιάζονται οι ομοιότητες και οι διαφορές στην κατάσταση των μειονοτικών βακουφίων στις δύο χώρες και οι προτάσεις-συστάσεις προς τις δύο κυβερνήσεις. Υπάρχει Χρονολόγιο Σημαντικών Εξελίξεων σχετικών με τα Κοινοτικά Βακούφια και Κατάλογος με τα Μη-Μουσουλμανικά Κοινοτικά Βακούφια στην Τουρκία, τα κατειλημμένα Μη-Μουσουλμανικά Βακούφια στην Τουρκία και τα Μουσουλμανικά Βακούφια στην Ελλάδα. Ακολουθεί Βιβλιογραφία σ. 44. Σύνολο σελ. 44.

Δες και: www.tesev.org.tr

Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το πολύ σημαντικό μελέτημα: Τσιτσελίκης, Τα Βακούφια (2011) με θέμα τα ελληνορθόδοξα μειονοτικά ιδρύματα στην Τουρκία (στην Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο).
Λέξεις - κλειδιά
Βακούφια.
Διπλωματία σύγχρονη.
Ελλάδα, σύγχρονη.
Ελληνικό κράτος.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Θεσμοί.
Σύγχρονη εποχή.
Τουρκία, σύγχρονη.
Τουρκική πολιτική.