Ριζοπούλου, Κήπος προσευχής (2012)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Ριζοπούλου, Κήπος προσευχής (2012)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Σοφία Ριζοπούλου, Κήπος προσευχής, από ένα βυζαντινό χειρόγραφο της Οξφόρδης στον Βοτανικό Κήπο της Φιλοδασικής (Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 2012)

ISBN / ISSN
ISBN 978-960-471-050-8
Πηγή
Ναι
Στοιχεία

Η Σοφία Ριζοπούλου, αν. καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς μελετούσε τα διάφορα βοτανικά χειρόγραφα που αναπαύονται στη Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης, εντόπισε ένα ανώνυμο χειρόγραφο στη Βοδληιανή (Bodleian) Βιβλιοθήκη. «Με μια πρώτη ματιά, έμοιαζε να περιγράφει έναν βυζαντινό κήπο στην ανατολική Μεσόγειο, με δέντρα αυτοφυή και θάμνους να συνυπάρχουν σε έναν περίκλειστο υπαίθριο χώρο. Με γοήτευσε αμέσως αυτή η περιγραφή και των ειδών του κήπου καθώς μετέφερε ακριβώς το δισυπόστατο της έννοιας ‘κήπος’ για τον Βυζαντινό άνθρωπο: τόπος αρετών, πνευματικός, και ταυτόχρονα η απτή πραγματικότητα μιας φυσικής όασης».

Η ανακάλυψη και μελέτη του χειρογράφου οδήγησαν σε μία πραγματικά θεσπέσια και άκρως ψυχωφελή έκδοση. Κι όπως γράφουν οι δύο ανώνυμοι Βυζαντινοί του 13ου αι. για το πόνημά τους «θα εισάγει τον φιλομαθή αναγνώστη στη γοητεία και τις χάρες ενός παραδεισένιου κήπου, αν στρέψει σε αυτόν όλη του τη σκέψη». Η έκδοση περιλαμβάνει πανέμορφα σχέδια της Mireille Bessis κι εξαιρετικές φωτογραφίες του Πάνου Κοκκινιά από τον Βοτανικό Κήπο της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών (στην Καισαριανή). Σύνολο σελ. 96, μαλακό εξώφυλλο .

Λέξεις - κλειδιά
Αθήνα.
Αμπελοκαλλιέργεια.
Ανατολική Μεσόγειος.
Ασία.
Βιβλιοθήκη.
Βοτανολογία.
Βυζαντινά χειρόγραφα.
Βυζαντινές πηγές.
Δέντρα.
Ελιά.
Κέδρος.
Κήπος.
Οπωροφόρα δέντρα.
Υμηττός.
Ύστερη Βυζαντινή περίοδος.