Κάρποβ, Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας (2017)
[Βιβλιογραφία]
Σεργκέι Π. Κάρποβ, Ιστορία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, Μιχαήλ Γκρατσιάνσκι, Στέφανος Κορδώσης (επιστ. επιμ.), Ευγενία Κριτσέφσκαγια, Αγγελική Ευσταθίου (μτφρ.), (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2017)
Αρχική έκδοση
Από τον Πρόλογο του Ταξιάρχη Γ. Κόλια, διευθυντή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: «Ο Σεργκέι Κάρποβ, καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας και εξέχων Ρώσος βυζαντινολόγος, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον ειδικούς της ιστορίας της Τραπεζούντας. Το ογκώδες βιβλίο του Ιστορία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, το οποίο εξέδωσε το 2007 στη μητρική του γλώσσα, βασίζεται στην ενδελεχή έρευνα των πρωτογενών πηγών και της διεθνούς βιβλιογραφίας και αποτελεί το κυριότερο έργο για το τελευταίο αυτό κράτος του Μεσαίωνα …».
Από τον πρόλογο του συγγραφέα, ο οποίος αφιερώνει την έκδοση «στην μνήμη του Κωνσταντίνου Κ. Κελετσέκη, 1922-2009»): «Ο Ελληνισμός του Πόντου υπήρξε ένα πολύ σημαντικό τμήμα του ελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού. Αναπτύχθηκε στη βορειοανατολική Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων και δημιούργησε το αξιοθαύμαστο φαινόμενο της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Η Αυτοκρατορία αυτή υπήρξε το τελευταίο βυζαντινό κράτος, το οποίο ήκμασε στο σταυροδρόμι της Δύσης και της Ανατολής. Το παρόν βιβλίο αφιερώνεται σε αυτό το κράτος, που σεβόταν τις αρχαίες παραδόσεις, ήταν φορέας ενός μεγάλου πολιτισμού, αφομοίωνε τα επιτεύγματα άλλων λαών και επιβίωνε χάρη στις προσαρμοστικές του ικανότητες σε ένα μάλλον εχθρικό περιβάλλον. Προτείνοντάς το στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, αποτίω φόρο τιμής στους Πόντιους και σε όλες τις γενεές των ερευνητών του Πόντου. Εντούτοις γνωρίζω ότι πολλά μεγάλα προβλήματα πρέπει ακόμα να επιλυθούν για να επιτευχθεί μια καλύτερη κατανόηση του παρελθόντος της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών, που άφησε τόσο σημαντικά ίχνη στην παγκόσμια ιστορία.
Στο ελληνικό κείμενο έκανα αρκετές αλλαγές και προσθήκες, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα βασικότερα συμπεράσματα της νεώτερης ιστοριογραφίας και τις δικές μου μελέτες μετά το 2007, αφότου κυκλοφόρησε η ρώσικη έκδοση…».
Προσθέτουμε ότι η μεταφραστική εργασία είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Το ελληνικό κείμενο διαβάζεται με μεγάλη άνεση κι έτσι ο αναγνώστης-μελετητής μπορεί να επικεντρώσει την προσοχή του στο περιεχόμενο αυτού του εξαιρετικού έργου, το οποίο τοποθετεί την Αυτοκρατορία στο γεωφυσικό και πολιτικό πλαίσιο της Μαύρης Θάλασσας του 13ου-15ου αι.
Χρονολογικός πίνακας της ιστορίας της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας σσ. 553-560. Ακολουθεί ένα δεκαεξασέλιδο με εικονογράφηση εκτός σελιδαρίθμησης. Βιβλιογραφία σσ. 561-619. Ευρετήριο ονομάτων, προσώπων και τόπων σσ. 621-641. Σύνολο σελ. 660, μαλακό εξώφυλλο.