Στον όρμο της Κοιλάδας: Το ψαροχώρι Κοιλάδα και οι αρχαιολογικές θέσεις Φράγχθι και παραλία του Λαμπαγιαννά
[Χάρτες]

KOILADA-MAP-ESAG-2017.jpg
Τίτλος χάρτη
Στον όρμο της Κοιλάδας: Το ψαροχώρι Κοιλάδα και οι αρχαιολογικές θέσεις Φράγχθι και παραλία του Λαμπαγιαννά
Είδος
Είδος
Αρχαιολογικός.
Είδος
Σκαρίφημα.
Περιγραφή
Στο χαρτογραφικό σκαρίφημα η ομάδα των αρχαιολόγων που διενεργούν υποβρύχιες έρευνες στον όρμο της Κοιλάδας (στη ΝΑ πλευρά του Αργολικού Κόλπου) έχει σημειώσει με κόκκινο τις περιοχές του Ερευνητικού Προγράμματος Όρμος της Κοιλάδας / Bay of Kiladha Project που άρχισε το 2012. Το πρώτο κοκκινισμένο τετράγωνο με το ερωτηματικό είναι ο χώρος όπου διενεργούνται θαλάσσιες έρευνες, με στόχο να χαρτογραφηθεί το φυσικό περιβάλλον όπως ήταν πριν ανέβει η στάθμη της θάλασσας (κατά 100-120 μ) και καλύψουν τα νερά την αλλοτινή πεδιάδα, σχηματίζοντας τον όρμο της Κοιλάδας. Σε αυτή την έκταση γης πιστεύεται ότι είχε επεκταθεί ο νεολιθικός οικισμός που υπήρχε μέσα και γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι.
Το μικρό σπήλαιο, που έχει ερευνηθεί μεταξύ 1968-1976 και είναι επισκέψιμος αρχ. χώρος, αποτελεί σπάνιο δείγμα σπηλαίου με αδιάλειπτη κατοίκηση από την Ανώτερη Παλαιολιθική εποχή μέχρι και το τέλος της Νεολιθικής, δηλαδή περίπου από το 40000 μέχρι π. το 3000 π.Χ.
Αλλά, ενώ η διεπιστημονική αποστολή ερευνούσε τον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στο ψαροχώρι Κοιλάδα, στα νότια του όρμου, το νησάκι Κορωνίδα στην είσοδο του όρμου, και το Φράγχθι στα βόρεια, εντελώς τυχαία αποκαλύφθηκε το 2015 ένας άλλος βυθισμένος οικισμός στη θέση που είναι γνωστή ως «παραλία του Λαμπαγιαννά». Είναι ο δεύτερος σημειωμένος με κόκκινο χώρος στα βόρεια του σπηλαίου.
Η υποβρύχια τοπογραφική αποτύπωση και οι γεωφυσικές μετρήσεις, όπως μαγνητική διασκόπηση και ηλεκτρική τομογραφία, έκαναν φανερό ότι ο βυθισμένος οικισμός ήταν μια ολόκληρη «πόλη» της Πρωτοελλαδικής εποχής, αρχές 3ης χιλιετίας, ή και τέλος της Νεολιθικής. Έκτοτε, η έρευνα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς κάθε καλοκαίρι και τα αποτελέσματα παρουσιάζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
>>>>>>>>>> Βλέπε και Συνοδευτικό υλικό
Έτος έκδοσης
2017
Γλώσσες
Ελληνικά
Δικαίωμα χρήσης
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Αργολίδα.
Εποχή Χαλκού.
Νεολιθική εποχή.
Προϊστορική εποχή.
Προϊστορικός οικισμός.
Σπήλαιο.
Υποβρύχιες ανασκαφές.
Χωριό / Οικισμός.