Στον όρμο της Κοιλάδας: Το ψαροχώρι Κοιλάδα και οι αρχαιολογικές θέσεις Φράγχθι και παραλία του Λαμπαγιαννά
[Χάρτες]
Είδος
Το μικρό σπήλαιο, που έχει ερευνηθεί μεταξύ 1968-1976 και είναι επισκέψιμος αρχ. χώρος, αποτελεί σπάνιο δείγμα σπηλαίου με αδιάλειπτη κατοίκηση από την Ανώτερη Παλαιολιθική εποχή μέχρι και το τέλος της Νεολιθικής, δηλαδή περίπου από το 40000 μέχρι π. το 3000 π.Χ.
Αλλά, ενώ η διεπιστημονική αποστολή ερευνούσε τον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στο ψαροχώρι Κοιλάδα, στα νότια του όρμου, το νησάκι Κορωνίδα στην είσοδο του όρμου, και το Φράγχθι στα βόρεια, εντελώς τυχαία αποκαλύφθηκε το 2015 ένας άλλος βυθισμένος οικισμός στη θέση που είναι γνωστή ως «παραλία του Λαμπαγιαννά». Είναι ο δεύτερος σημειωμένος με κόκκινο χώρος στα βόρεια του σπηλαίου.
Η υποβρύχια τοπογραφική αποτύπωση και οι γεωφυσικές μετρήσεις, όπως μαγνητική διασκόπηση και ηλεκτρική τομογραφία, έκαναν φανερό ότι ο βυθισμένος οικισμός ήταν μια ολόκληρη «πόλη» της Πρωτοελλαδικής εποχής, αρχές 3ης χιλιετίας, ή και τέλος της Νεολιθικής. Έκτοτε, η έρευνα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς κάθε καλοκαίρι και τα αποτελέσματα παρουσιάζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
>>>>>>>>>> Βλέπε και Συνοδευτικό υλικό