Stearn, Davis, Tan, Παιώνιες στην Ελλάδα (2012)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Stearn, Davis, Tan, Παιώνιες στην Ελλάδα (2012)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

William. Τ. Stearn, P.H. Davis, Κit Tan, Παιώνιες στην Ελλάδα, Ελένη Γιαννοπούλου – Ακύλα (μτφρ), (εκδόσεις Μίλητος και Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Αθήνα 2012)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN: 978-960-4643-65-3
Αρχική έκδοση
Τίτλος Α΄ Έκδ.
William. Τ. Stearn, P.H. Davis (authors) and Niki Goulandris (paintings), Peonies of Greece: A Taxonomic and Historical Survey of the Genus Paeonia
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
(edited by The Goulandris Museum of Natural History,
Τόπος Α΄ έκδ.
Athens
Χρόνος Α΄ έκδ.
1984)
Στοιχεία
Ταξινομική και ιστορική μελέτη του γένους Paeonia. Εμπλουτισμένη επανέκδοση (πρώτη έκδοση στα αγγλικά το 1984), η οποία περιλαμβάνει έγχρωμες αναπαραστάσεις του φυτού Παιώνια, ζωγραφισμένες από τη Νίκη Γουλανδρή, διακεκριμένη βοτανική ζωγράφο. Το βιβλίο δίνει αναλυτικά στοιχεία για τη μορφολογία, τη γεωγραφική εξάπλωση και την καλλιέργεια των παιωνιών, καθώς και λεπτομερείς περιγραφές όλων των ειδών και υποειδών του γένους Paeonia, που απαντούν στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Η Παιώνια, ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φυτά, με μεγάλα λευκά, ιώδη ή ερυθρά άνθη, τα οποία διακρίνονται για το ωραίο φύλλωμά τους, ήταν επί πολλούς αιώνες αντικείμενο λατρείας τόσο για την ομορφιά όσο και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Δικαίως αποκαλείται «βασιληίς πασάων βοτανέων». Οι συγγραφείς ιχνηλατούν τη φήμη του φυτού από την αρχαιότητα και την ιστορία της έρευνας από τους αρχαίους βοτανοσυλλέκτες μέχρι τη σύγχρονη βοτανική βιβλιογραφία.
Στην ανανεωμένη επανέκδοση έχουν προστεθεί όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πρόσφατες μελέτες σχετικά με την εξάπλωση του γένους στην Ελλάδα, την ταξινόμηση των ειδών και την ονοματολογία τους. Η έκδοση περιέχει και απεικονίσεις από σπάνια πρώιμα έργα, όπως και σημερινές εργασίες που έγιναν ειδικά για τις παιώνιες. Η μονογραφία είναι επίσης μια σημαντική συμβολή στη γνώση για τις μεσογειακές παιώνιες στο σύνολό τους.
Η προσαρμογή από τα αγγλικά και η μετάφραση είναι της Ελένης Γιαννοπούλου - Ακύλα. Σελίδες 134 (διαστάσεις 23,5 Χ 32). Κυκλοφορεί και σε νέα αγγλική έκδοση με τίτλο "Peonies of Greece" (2012).
Λέξεις - κλειδιά
Αιγαίο, φυσικό περιβάλλον.
Άνθη / λουλούδια.
Αρχαίες ελληνικές πηγές.
Βοτανολογία.
Ελλάδα.
Ελληνική μυθολογία.
Ελληνική χλωρίδα.
Ζωγραφικός πίνακας.
Μεσόγειος.
Φυσικό περιβάλλον.
Φυτά.
Χλωρίδα.