Νέος Μουσικός Ελληνομνήνων τ. 7 (2020)
[Βιβλιογραφία]
Χάρης Ξανθουδάκης, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, et al, Νέος Μουσικός Ελληνομνήνων Χ. Ξανθουδάκης, Στέλλα Κουρμπανά, Κ. Καρδάμης, Π. Βλαγκόπουλος (συντακτική ομάδα), τεύχος 7, Χ. Ξανθουδάκης, Στέλλα Κουρμπανά, Κ. Καρδάμης, Π. Βλαγκόπουλος (συντακτική ομάδα), Αθήνα Σεπτ. - Δεκ. 2020)
«Τεύχος έντονα 'διαθεματικό': Μετά από τη μελέτη του Χ. Ξανθουδάκη, που παρουσιάζει έναν διάσημο Έλληνα κατασκευαστή και εκτελεστή πληκτροφόρων οργάνων της Υστεροβυζαντινής εποχής (θίγοντας, εν παρόδω, και το ζήτημα της χρήσης του βυζαντινού οργάνου κατά την εποχή της Άλωσης), η Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και η Μαρία Δανιήλ αφηγούνται το μακρύ χρονικό της στέγασης του Ωδείου Αθηνών προς τέρψιν και ενημέρωσιν μουσικών, αρχιτεκτόνων και ιστορικών.
Ακολουθεί η εμπεριστατωμένη παρουσίαση μιας ξεχασμένης, αλλά σημαντικής, προσωπικότητας του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού: Ο λόγος, για τον Ερμουπολίτη ιατρό, διανοούμενο, μουσικογράφο και μουσικοσυνθέτη Ιωάννη Φουστάνο. Το κείμενο αυτό, που υπογράφεται από τη Στέλλα Κουρμπανά, προηγείται ενός εμβληματικού ελληνικού επετειακού κειμένου για τον Beethoven – της διάλεξης, με την οποία ο Καλομοίρης προλόγισε την πρώτη από τις δύο συναυλίες που διοργανώθηκαν από το Ελληνικό Ωδείο στις αρχές του 1921 και αποτέλεσαν αντικείμενο κριτικού δημοσιεύματος του Σκαλκώτα στο περιοδικό Μούσα (αναδημοσιεύθηκε σε παλαιότερο τεύχος του περιοδικού μας).
Στο πλαίσιο του τελευταίου, προς το παρόν, αφιερώματός μας στον Γιάννη Χρήστου, δημοσιεύουμε μιαν ιστορική μελέτη της Κατερίνας Τσιούκρα για την εμπλοκή του συνθέτη με δραστηριότητες των ελληνικών ιδρυμάτων, τα οποία ασχολούνταν με την σύγχρονη μουσική, στη δεκαετία 1960- 1970, και δύο κείμενα του Κωστή Ζουλιάτη, σχετικά με το 'διαθεματικό' έργο 'Η Κυρία με τη Στρυχνίνη του Χρήστου': το πρώτο σχολιάζει την αλληλογραφία με τη βιολίστα Rhoda Lee Rhea, το δεύτερο περιγράφει ένα κείμενο της πρόσφατα εκλειπούσας Κύπριας μουσικολόγου Μαρίας Γεροσίμου. Το τεύχος κλείνει με την παρουσίαση δύο ιδιόγραφων παρτιτουρών του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (1910-1989) με αφορμή και τη συμπλήρωση εκατόν δέκα χρόνων από τη γέννησή του. Οι δύο "Σχολικές φούγκες" του, που φυλάσσονται στο Αρχείο του Ωδείου Αθηνών δεν έχουν, ώς σήμερα, καταλογογραφηθεί και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό της ‘σύνθεσής’ τους».
>>>>> Επικοινωνία : archives@athensconservatoire.gr, eremus@ionio.gr