ΚΜΣ-Καθημερινή, Η Έξοδος τ. Ζ΄, Μεσόγειος Πόντος (συνέχεια) (2022)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
ΚΜΣ-Καθημερινή, Η Έξοδος τ. Ζ΄, Μεσόγειος Πόντος (συνέχεια) (2022)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Η Έξοδος τ. Ζ΄ Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου (συνέχεια) [Αργυρούπολη - Ντιγιάρμπακιρ]. Π. Κιτρομηλίδης, Στ. Ανεστίδης, Ματούλα Κουρουπού, Μιράντα Τερζοπούλου κ.ά. (επιστ. επιμ.), τ. Ζ', Η Έξοδος. Βιβλιοθήκη Μνήμης 1922 της εφημερίδας Η Καθημερινή, (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών - Η Καθημερινή, φωτομηχανική ανατύπωση Αθήνα 2022)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN 978-960-585-346-4
Αρχική έκδοση
Τίτλος Α΄ Έκδ.
Η Έξοδος τ. Γ΄
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών
Τόπος Α΄ έκδ.
Αθήνα
Χρόνος Α΄ έκδ.
2013
Πηγή
Ναι
Στοιχεία

Με την Καθημερινή της Κυριακής 19 Ιουνίου 2022 κυκλοφόρησε ο έβδομος από τους δώδεκα τόμους με μαρτυρίες από τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν καρπό μιας μακροχρόνιας ερευνητικής προσπάθειας του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, η οποία άρχισε σχεδόν αμέσως μετά την εγκατάσταση των Προσφύγων στην Ελλάδα και διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες. Πρόκειται για μία πολύτομη έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ) που τιτλοφορείται Η Έξοδος και επανακυκλοφόρησε σε φωτομηχανική ανατύπωση και περισσότερους τόμους από τη Βιβλιοθήκη Μνήμης 1922 της εφημερίδας Η Καθημερινή το 2022 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Την επιστ. επιμέλεια της έκδοσης του ΚΜΣ είχε ο καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης και την εκδοτική ομάδα αποτελούσαν οι επιστήμονες Στ. Ανεστίδης, Μαρία Γαβρίλη, Ματούλα Κουρουπού, Μιράντα Τερζοπούλου κ.ά.

Στον έβδομο τόμο της Εξόδου – Βιβλιοθήκη Μνήμης (που αποτελεί τμήμα του αρχικού Γ΄ τόμου του 2013) περιλαμβάνονται μαρτυρίες από επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου και συγκεκριμένα: από τις περιφέρειες της Αργυρούπολης (τουρκ. Gümüşhane) σ. 15-178, της Σερίαννας ή Γάρατζας (Χερίανα, τουρκ. Σεϊράν / Şiran ) σ. 179-192 και της Παϊπούρτης (Bayburt) σ. 193-207, δηλαδή το κέντρο της περιοχής που ονομαζόταν Χαλδία, καθώς και από τις περιοχές των πηγών και του άνω ρου των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, δηλαδή την Ανατολική Ανατολία (Έρζουρουμ-Ντιγιάρμπακιρ), σ. 208-246. Τέλος, το κεφ. «Καύκασος», σ. 247-254, αναφέρεται κυρίως στην περιοχή του Καρς. Σύνολο σελ. 254. Λείπουν: η Βιβλιογραφία και το Γλωσσάριο που υπάρχουν στον αρχικό τόμο. Οι λιγοστές φωτ και τα παλαιά χαρτογραφήματα (κακά τυπωμένα) δεν βοηθούν τον αναγνώστη.

Λέξεις - κλειδιά
Αγροτοκτηνοτροφική κοινωνία.
Άμιδα / Ντιγιάρμπακιρ.
Ανατολικός Πόντος.
Ανθρώπινα Δικαιώματα – Παραβιάσεις.
Αργυρούπολη / Γκιουμουσχανέ.
Ασιατική Τουρκία.
Αττική.
Βόρειος / Άνω Μεσοποταμία.
Γεωργία, κράτος.
Γυναίκες.
Δέκατος ένατος αιώνας.
Διώξεις.
Εικοστός αιώνας.
Ελλάδα, σύγχρονη.
Έρζουρουμ / Erzurum.
Καρς.
Κοινοτική οργάνωση.
Κούρδοι.
Μακεδονία.
Μαύρη Θάλασσα / Εύξεινος Πόντος.
Μεσοπόλεμος.
Μεταλλεία.
Μικρασιατική Καταστροφή.
Οικισμός.
Οίκος, οικογένεια.
Ορθόδοξες Εκκλησίες, οργανισμοί.
Πόντιοι.
Πρόσφυγες.
Προσφυγικός καταυλισμός.
Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος.
Πυρπόληση.
Ρωσική Αυτοκρατορία.
Ρώσοι.
Ρωσοτουρκικοί πόλεμοι.
Τούρκοι.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.
Ύστερη Οθωμανική-Μεταβατική περίοδος.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Χαλδία, επαρχία.
Χριστιανοί Ανατολής.
Χωριό / Οικισμός.