ΚΜΣ-Καθημερινή, Η Έξοδος τ. Ζ΄, Μεσόγειος Πόντος (συνέχεια) (2022)
[Βιβλιογραφία]
Η Έξοδος τ. Ζ΄ Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου (συνέχεια) [Αργυρούπολη - Ντιγιάρμπακιρ]. Π. Κιτρομηλίδης, Στ. Ανεστίδης, Ματούλα Κουρουπού, Μιράντα Τερζοπούλου κ.ά. (επιστ. επιμ.), τ. Ζ', Η Έξοδος. Βιβλιοθήκη Μνήμης 1922 της εφημερίδας Η Καθημερινή, (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών - Η Καθημερινή, φωτομηχανική ανατύπωση Αθήνα 2022)
Αρχική έκδοση
Με την Καθημερινή της Κυριακής 19 Ιουνίου 2022 κυκλοφόρησε ο έβδομος από τους δώδεκα τόμους με μαρτυρίες από τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν καρπό μιας μακροχρόνιας ερευνητικής προσπάθειας του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, η οποία άρχισε σχεδόν αμέσως μετά την εγκατάσταση των Προσφύγων στην Ελλάδα και διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες. Πρόκειται για μία πολύτομη έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ) που τιτλοφορείται Η Έξοδος και επανακυκλοφόρησε σε φωτομηχανική ανατύπωση και περισσότερους τόμους από τη Βιβλιοθήκη Μνήμης 1922 της εφημερίδας Η Καθημερινή το 2022 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Την επιστ. επιμέλεια της έκδοσης του ΚΜΣ είχε ο καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης και την εκδοτική ομάδα αποτελούσαν οι επιστήμονες Στ. Ανεστίδης, Μαρία Γαβρίλη, Ματούλα Κουρουπού, Μιράντα Τερζοπούλου κ.ά.
Στον έβδομο τόμο της Εξόδου – Βιβλιοθήκη Μνήμης (που αποτελεί τμήμα του αρχικού Γ΄ τόμου του 2013) περιλαμβάνονται μαρτυρίες από επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου και συγκεκριμένα: από τις περιφέρειες της Αργυρούπολης (τουρκ. Gümüşhane) σ. 15-178, της Σερίαννας ή Γάρατζας (Χερίανα, τουρκ. Σεϊράν / Şiran ) σ. 179-192 και της Παϊπούρτης (Bayburt) σ. 193-207, δηλαδή το κέντρο της περιοχής που ονομαζόταν Χαλδία, καθώς και από τις περιοχές των πηγών και του άνω ρου των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, δηλαδή την Ανατολική Ανατολία (Έρζουρουμ-Ντιγιάρμπακιρ), σ. 208-246. Τέλος, το κεφ. «Καύκασος», σ. 247-254, αναφέρεται κυρίως στην περιοχή του Καρς. Σύνολο σελ. 254. Λείπουν: η Βιβλιογραφία και το Γλωσσάριο που υπάρχουν στον αρχικό τόμο. Οι λιγοστές φωτ και τα παλαιά χαρτογραφήματα (κακά τυπωμένα) δεν βοηθούν τον αναγνώστη.