Χωροταξική εικόνα της Αν. Θράκης στη Βυζαντινή εποχή (οδικές αρτηρίες, πόλεις, οικισμοί, οχυρώσεις), Παπαζώτος
[Χάρτες]

MAP-T-THRBYZ-063.jpg
Τίτλος χάρτη
Χωροταξική εικόνα της Αν. Θράκης στη Βυζαντινή εποχή (οδικές αρτηρίες, πόλεις, οικισμοί, οχυρώσεις), Παπαζώτος
Είδος
Είδος
Ιστορικός.
Είδος
Σκαρίφημα.
Περιγραφή
Η έκταση που απεικονίζεται περιλαμβάνει όλη την Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία (πολύ ανοιχτό πράσινο) και τον άμεσο περίγυρο: από τον Έβρο ποταμό και την άλλη πλευρά της όχθης του (με ανοιχτό λαδί) έως τα παράλια του Εύξεινου Πόντου / Μαύρη Θάλασσα (περιλαμβάνεται και η περιοχή της Αγαθουπόλεως / βουλγαρική Αχτοπόλ) κι από τα βόρεια της χαμηλής οροσειράς του Μικρού Αίμου / Στράντζα (τουρκοβουλγαρικά σύνορα) μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο, τα παράλια της Προποντίδας / Θάλασσα του Μαρμαρά και την Θρακική Χερσόνησο / Χερσόνησο της Καλλιπόλεως / τ. Gelibolu Yarımadası.
Κάτω, ο χάρτης κλείνει με τα ασιατικά παράλια της Προποντίδας (με μπεζ) και το μικρό αρχιπέλαγος των Μαρμαρονήσων (Προκόννησος / Μαρμαράς, Κούταλη κλπ).
Σημειώνονται οι διαβαλκανικές οδικές αρτηρίες της Διαγωνίου οδού, που έρχεται από τη Βόρεια Θράκη (Βουλγαρία), και της Εγνατίας οδού, που έρχεται από τη Μακεδονία και την Αιγαιακή Θράκη (Ελλάδα), καθώς και τα δύο μεγάλα οχυρωματικά έργα της Πρωτοβυζαντίνης περιόδου: τα Μακρά ή Αναστασιανά Τείχη, μεταξύ Προποντίδας και Εύξεινου, και το ιουστινιάνειο Εξαμίλι, μεταξύ Αιγαίου και Προποντίδας. Αποτυπώνονται υποτυπωδώς τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά: το ανάγλυφο του εδάφους, η λίμνη των Δέρκων και οι λιμνοθάλασσες του Ρηγίου και του Αθύρα (οι δύο Τσεκμεντζέδες), καθώς και η πορεία του ποταμού Εργίνη / Ergene που διαρρέει από Α προς Δ την ανατολικοθρακική πεδιάδα και χύνεται στον Έβρο λίγο πιο πάνω από τα Κύψαλα.

>> Το χαρτογραφικό σκαρίφημα του Θανάση Παπαζώτου, με τίτλο «Ανίχνευση τοπογραφική της Ανατολικής Θράκης», κατασκευάστηκε για να συνοδεύσει την αντίστοιχη εισήγηση που έγινε στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο Θρακικών Σπουδών, Κομοτηνή 1987 (δες αναλυτικά στο: Πηγή).
>>> Στο ασπρόμαυρο πρωτότυπο είχαμε κάνει ορισμένες χειρόγραφες προσθήκες-επεξηγήσεις, για να τον εντάξουμε στις πανοραμικές Ταξιδιωτικές Σημειώσεις του 1990. Τώρα, πάνω στην ίδια βάση, διαχωρίσαμε με χρώμα τις στεριές από τις θάλασσες, την Ευρώπη από την Ασία και την Ανατολική από την Δυτική Θράκη, για να διευκολύνουμε το διάβασμα.
Εκδότης
Adolf M. Hakkert
Τόπος έκδοσης
Άμστερνταμ / Amsterdam
Έτος έκδοσης
1989
Γλώσσες
Ελληνικά
Λέξεις - Κλειδιά
Αγαθούπολη / Ahtopol.
Αδριανούπολις / Αδριανούπολη / Edirne.
Αθύρας λίμνη / Μεγάλος Τσεκμετζές / Büyük Çekmece.
Αίνος / Enez.
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Βιζύη / Vize.
Βυζαντινές οχυρώσεις.
Βυζαντινές πόλεις.
Βυζαντινή εποχή.
Γάνος, θρ. κωμόπολη / Gaziköy.
Δαρδανέλλια / Ελλήσποντος.
Δέρκοι / Durugöl, Terkos, λίμνη.
Δέρκοι / λίμνη Δέρκων / Terkos / Durusu Gölü.
Διαγώνιος οδός / via Militaris / Βασίλειος οδός.
Διδυμότειχο.
Έβρος ποταμός.
Εγνατία οδός.
Ηράκλεια / αρχαία Πέρινθος / Μάρμαραερεγλισί / Marmaraereğlisi.
Θρακική Χερσόνησος / Χερσόνησος Καλλιπόλεως.
Μακρά Τείχη / Αναστασιανά Τείχη.
Μαύρη Θάλασσα, δυτικά παράλια.
Πεδιάδα Ανατολικής Θράκης / Ανατολικοθρακική πεδιάδα.
Προποντίδα / Θάλασσα του Μαρμαρά / Μαρμαράς / Marmara Denizi.
Ραιδεστός / Τεκίρνταγ / Tekirdağ.
Ρήγιον λίμνη / Μικρός Τσεκμετζές / Küçük Çekmece.
Σηλυβρία / Σηλυμβρία / Silivri.
Χάρτης.