Μυστράς
[Αρχαιολογικος Χώρος / Μνημείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Μυστράς
Τοποθεσία
Τοποθεσία
Στην Ύπαιθρο.
Είδος / Χαρακτήρας
Είδος / Χαρακτήρας
Πόλη / Αστικό Κέντρο.
Είδος / Χαρακτήρας
Καστρόπολη.
Είδος / Χαρακτήρας
Διοικητική Έδρα.
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Μεγάλο.
Ενδιαφέρον
Φυσικού Περιβάλλοντος.
Ενδιαφέρον
Βιωμένου Περιβάλλοντος.
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Ενδιαφέρον
Συμβολικό.
Ενδιαφέρον
Ιδεολογικό.
Ενδιαφέρον
Αρχιτεκτονικό.
Ενδιαφέρον
Καλλιτεχνικό.
Ενδιαφέρον
Αρχαιολογικό.
Ενδιαφέρον
Οικονομικής ζωής.
Ενδιαφέρον
Επιγραφικό.
Εν λειτουργία
Ναι
Επισκέψιμο
Ναι
Χρήσιμες πληροφορίες
Η καλύτερα διατηρημένη ιστορική πολιτεία του ελλαδικού χώρου, με οχυρώσεις, μνημεία και κατάλοιπα από τον 13ο μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα, απέχει 6 χλμ από την Σπάρτη. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο που περικλείει σχεδόν ολόκληρη την πόλη την χτισμένη από τη κορυφή έως τα μέσα της πλαγιάς ενός λόφου ξεκομμένου από τον ορεινό όγκο του Ταΰγετου και χωρίζεται σε τρία μέρη: το Κάστρο της κορυφής του λόφου (στα 589-621 μ), την Άνω Χώρα με τα βυζαντινά παλάτια και και τη Μεσάχωρα (Μεσαία Χώρα). Στη Μεσάχωρα ή Μεσοχώρα βρίσκεται και το μητροπολιτικό συγκρότημα με την μητρόπολη του Αγίου Δημητρίου και το Μουσείο, η Ευαγγελίστρια, το Βροντόχι με τις δύο εκκλησίες του, τα αρχοντικά του Λάσκαρη και του Φραγκόπουλου, η Περίβλεπτος (Μονή Περιβλέπτου), ενώ η Παντάνασσα είναι χτισμένη πάνω στον οχυρωματικό περίβολο που χωρίζει τη Μεσαία από την Άνω Χώρα. Τα κτίσματα της Κάτω Χώρας, το τέταρτο μέρος της καστροπολιτείας, είναι εκτός αρχαιολογικού χώρου.
Οι είσοδοι στον αρχ. χώρο του Μυστρά είναι δύο: η πάνω είσοδος, από όπου μπορεί να ανέβει κανείς μέχρι το Κάστρο και στη συνέχεια να κατηφορίσει την πλαγιά, βλέποντας τα μνημεία και καταλήγοντας στην κάτω είσοδο, και η κάτω (κεντρική) είσοδος (στα 363 μ), από όπου αρχίζει κανείς την επίσκεψη από το μητροπολιτικό συγκρότημα, τις εκκλησίες και τα αρχοντικά της Μέσης Χώρας, για να ανηφορίσει στη συνέχει μέχρι τη γυναικεία Μονή της Παντάνασσας (το μόνο εν λειτουργία μοναστήρι) και να συνεχίσει τον δύσκολο ανήφορο προς τα παλάτια και τα άλλα μνημεία της Άνω Χώρας, για να καταλήξει στην πάνω είσοδο.
Εμείς προτείνουμε αυτή τη διαδρομή: με πολλές ανηφοριές, αλλά ξεκινώντας νωρίς το πρωί έχει κανείς πολύ περισσότερες αντοχές (και αποφεύγει τις πρωινές ώρες τον πολύ κόσμο, που συνήθως αρχίζει την επίσκεψη από την πάνω είσοδο). Για όποιον θέλει να απολαύσει αυτό το μοναδικό αρχαιολογικό σύνολο, οι τέσσερις ώρες είναι το ελάχιστο που χρειάζεται. Ιδανική εποχή: η άνοιξη. Αλλά και οι γλυκές ημέρες του φθινοπώρου και οι ηλιόλουστες του χειμώνα έχουν τη δική τους ομορφιά. Οι καλοκαιρινοί μήνες δεν είναι κατάλληλοι για ένα πολύωρο περπάτημα με αναβάσεις, ενώ το έντονο φως αλλοιώνει και την όψη των μνημείων και τη θέα.
Προσοχή. Καλό είναι, προγραμματίζοντας την επίσκεψη στον Μυστρά, να φροντίσετε να επιβεβαιώσετε τα θερινά ωράρια (αν δηλαδή ο αρχ. χώρος είναι όντως ανοικτός σε δωδεκάωρη βάση και επτά ημέρες την εβδομάδα, από τον Απρίλιο; μέχρι τον Οκτώβριο;) και τα χειμερινά ωράρια, καθώς και αν οι δύο είσοδοι θα είναι ανοικτές τις αντίστοιχες ώρες. Επίσης, αν την ημέρα που θα πάτε θα υπάρχει αρχαιοφύλακας στην Περίβλεπτο, το πιο απομακρυσμένο μνημείο του χώρου. Αν η Περίβλεπτος είναι κλειστή, προτείνουμε να αναβάλλετε την επίσκεψη για την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα. Χωρίς την ολόγραφη με θαυμάσιες τοιχογραφίες Περίβλεπτο, η γνωριμία με τον Μυστρά είναι πολύ φτωχότερη. Στο βυζαντινό Παλάτι οι εργασίες στερέωσης-ανακαίνισης συνεχίζονται, οπότε το βλέπει κανείς μόνον εξωτερικά [το 2018]. Ενδέχεται να ανοίξει στο μεταξύ μία πτέρυγα.
> > > > > > > > > > > > Δείτε Θέματα (χωριστά κάθε μνημείο) και Συνοδευτικό Υλικό (Οπτικοακουστικά, Εικονογραφικό Υλικό, Κείμενα, Χάρτες κλπ < < < < < < < < < < < < < < < <
Γεγονότα
Πρώτη οχύρωση του λόφου και εγκατάσταση φρουράς: το φράγκικο Κάστρο
Τύπος γεγονότος
Ίδρυση / Οικοδόμηση
Χρονολογία
1249
Μετά τη μάχη της Πελαγονίας: ο ακυβέρνητος Μυστράς, 1259-1262
Τύπος γεγονότος
Εγκατάλειψη
Χρονολογία
Από : 1259
Έως : 1262
Οι Βυζαντινοί αποκτούν τον Μυστρά
Τύπος γεγονότος
Αλλαγή Κυριότητας
Χρονολογία
1262
Οι Βυζαντινοί εγκαθίστανται στον Μυστρά
Τύπος γεγονότος
Ίδρυση / Οικοδόμηση
Χρονολογία
1263 (περίπου)
30-31 Μαΐου 1460: Το τέλος της βυζαντινής ηγεμονίας - η παράδοση του Μυστρά στους Οθωμανούς
Τύπος γεγονότος
Αλλαγή Κυριότητας
Χρονολογία
30/5/1460
Λέξεις - Κλειδιά
Βενετοί.
Βιλλαρδουίνοι / Βιλλεαρδουίνοι.
Βυζαντινή Πελοπόννησος.
Βυζαντινοί άρχοντες.
Βυζαντινοί αυτοκράτορες.
Καντακουζηνοί.
Λακωνία.
Μητρόπολη Λακεδαίμονος.
Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος.
Μοναστήρια.
Μουσείο.
Μυστράς.
Οθωμανική εποχή.
Οίκος, οικογένεια.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
ΟΥΝΕΣΚΟ.
Οχυρώσεις.
Παλαιολόγεια αγιογραφική τέχνη.
Παλαιολόγεια αρχιτεκτονική.
Παλαιολόγεια εποχή.
Παλαιολόγοι.
Παλάτι, παλάτια.
Πελοπόννησος.
Πύλη, πύλες.
Πύργος, πύργοι.
Σύγχρονη εποχή.
Ταΰγετος.
Ύστερη Βυζαντινή περίοδος.
Φραγκοκρατία.