Προσκύνημα Αγίας Παρασκευής Καζλίτσεσμέ
[Χριστιανορθόδοξο Μνημείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Προσκύνημα Αγίας Παρασκευής Καζλίτσεσμέ
Είδος
Εκκλησιαστικό Συγκρότημα
Επίσημη ονομασία
Ιερόν Προσκύνημα - Αγίασμα Αγίας Παρασκευής Καζλί Τσεσμέ (Έξωθεν Επταπυργίου)
Τοπική ονομασία
Kazlıçeşme Agia Paraskeve Kilisesi
Φωνητική απόδοση
Καζλίτσεσμέ Αγία Παρασκευή Κιλισεσί
Εν λειτουργία
Ναι
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Προσκυνηματικό.
Διεύθυνση
Abay Caddesi No. 53, Kazliçesme
Χρήσιμες πληροφορίες
Η συνοικία Καζλίτσεσμέ (ή και Καζλή Τσεσμέ) / Kazlıçeşme Mahallesi είναι ένα μεγάλο παραθαλάσσιο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ζεϊτίνμπουρνου / Zeytinβurnu. Ο Δήμος καταλαμβάνει όλη την περιοχή που αρχίζει ακριβώς έξω από τα Χερσαία βυζαντινά Τείχη της Πόλης κι εκτείνεται προς την Θάλασσα του Μαρμαρά και τα ενδότερα, μέχρι το Μπαλουκλί και τα μεγάλα νεκροταφεία που απλώνονται έξω από την Πύλη της Σηλυβρίας / Silivri Kapı.
Το Kazlıçeşme είναι η πρώτη συνοικία έξω από τα Τείχη, την Χρυσή Πύλη και το Γεντί Κουλέ / Επταπύργιο. Αρχίζει από το Γεντίκουλέ κι εκτείνεται κατά μήκος του Μαρμαρά, προς τα δυτικά, μέχρι τα σύνορα του Δήμου Μπακίρκιοϊ. Όλη αυτή η περιοχή είναι ένας αρκετά χαώδης κι ακατοίκητος χώρος, που τον διασχίζουν οι παράλιες, και σχεδόν παράλληλες μεταξύ τους, λεωφόροι οι οποίες έρχονται από τα θρακικά προάστια και το Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ προς την παλαιά Πόλη. Παρά το πράσινο, με το οποίο έχει εξωραϊστεί τα τελευταία χρόνια αυτός όλος ο παράκτιος χώρος, έχεις την εντύπωση ότι διασχίζεις εκτεταμένες αλάνες, δίπλα σε εκατοντάδες αυτοκίνητα και φορτηγά που τρέχουν για να βγουν ή για να μπουν στην πόλη. Κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις εδώ κι εκεί, κατέλαβαν τους χώρους παλαιών εργοστασίων, από τα οποία καθαρίστηκε η περιοχή στα τέλη του 20ού αι.
Το μικρό εκκλησιαστικό συγκρότημα που στεγάζει το ναΐδριο με το Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής στέκει μοναχό του, βαμμένο με ώχρες κίτρινες και κόκκινες, ανάμεσα σε δύο λεωφόρους μεγάλης κυκλοφορίας. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση και από τον Μαρμαρά και από την Χρυσή Πύλη και το Γεντίκουλέ και πολύ κοντά σε δύο μικρά τζαμιά (το Καζλίτσεσμε Φατίχ Τζαμί και το Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Τζαμί).
Θα μπορούσε να πάει κανείς πεζή ως εκεί, αλλά το περπάτημα είναι μάλλον επικίνδυνο κι ούτε θα βρεις άνθρωπο να ρωτήσεις. Εξάλλου κανείς δεν ξέρει τα ονόματα των λεωφόρων μεγάλης κυκλοφορίας και ντόπιοι δεν υπάρχουν. Με αυτοκίνητο, μπορεί να αναζητήσει κανείς το Αστυνομικό Τμήμα της συνοικίας: Kazlıçeşme Karakolu (το Καρακόλι του Καζλίτσεσμε), το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο του μικρού εκκλ. συγκροτήματος. Τα χωρίζει η λεωφόρος Abay Caddesi. Πίσω από το Καρακόλι, τρία λεπτά με τα πόδια, υπάρχει και η στάση του περιαστικού τραίνου: Kazlıçeşme Tren İstasyonu. Είναι κι αυτός ένας τρόπος πρόσβασης, γιατί το αυτοκίνητο ή το ταξί δεν θα έχει πού να σταθμεύσει.
Ο φύλακας κ. Θανάσης, ή κάποιος από την οικογένειά του, βρίσκεται πάντα εκεί. Αλλά δύσκολα θα ανοίξουν σε κάποιον άγνωστο την εξώπορτα. Για να επισκεφθεί κανείς το Αγίασμα, πρέπει να έρθει σε επαφή με την Επιτροπή της ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων (Ψωμαθειά), στην οποία ανήκει το Αγίασμα, ή με τον Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσόστομο, Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της Περιφέρειας Υψωμαθείων.
Θεία Λειτουργία στο ναΐδριο με το Αγίασμα γίνεται στη γιορτή της αγίας Παρασκευής, 26 Ιουλίου.
Στοιχεία Αγιάσματος
Αγίασμα Αγίας Παρασκευής. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ομώνυμου ναΐσκου. Πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου. Δες: Αγίασμα Αγίας Παρασκευής Καζλίτσεσμέ
Λέξεις - Κλειδιά
Αγίασμα, αγιάσματα.
Αθηναγόρας, Οικουμενικός Πατριάρχης.
Επαγγελματική συντεχνία.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Μύθοι, θρύλοι.
Παρασκευή, αγία / αγία Παρασκευή.
Πόλη, θρακικά προάστια.
Πόλη, Ρωμιοί επαγγελματίες.
Προσκύνημα Χριστιανών.
Ρωμιοσύνη.
Σεπτεμβριανά 1955.