Παναγία της Σούδας Εγρίκαπου
[Χριστιανορθόδοξο Μνημείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Παναγία της Σούδας Εγρίκαπου
Είδος
Εκκλησιαστικό Συγκρότημα
Τοπική ονομασία
Panayia Suda Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
Εν λειτουργία
Ναι
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Ενδιαφέρον
Προσκυνηματικό.
Διεύθυνση
Eğrikapı Caddesi No. 11, Eğrikapı, Fatih İlçesi
Χρήσιμες πληροφορίες
Οι λιγοστοί κάτοικοι αυτής της θλιβερής και τόσο ιστορικής γειτονιάς γνωρίζουν την Παναγία της Σούδας με το όνομα Panayia Suda Kilisesi και είναι καλύτερα να πάει κανείς μέχρις εκεί περπατώντας: ανηφορίζοντας από τις Βλαχέρνες και τον Κεράτιο κι ακολουθώντας εσωτερικά το βυζαντινό Τείχος προς τα ψηλώματα του 6ου Λόφου (όπου βρίσκονται: το Παλάτι του Πορφυρογέννητου / Τεκφούρ Σαράι και λίγο πιο πέρα η Μονή της Χώρας / Καχριέ Τζαμί).
Κάνοντας αυτήν την παλικαριά –η διαδρομή επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις, παρά την απέραντη φτώχεια της περιοχής–, θα περάσει μπροστά από την Παναγιά. Ένας ψηλός μαντρότοιχος, στα δεξιά της ανηφόρας, και μία καμαρωτή είσοδος, την οποία εύκολα προσπερνάει κανείς αν δεν αναζητάει το χωμένο ανάμεσα σε χαμηλά κτίσματα συγκρότημα. Η Παναγία καταλαμβάνει ένα μακρόστενο και επικλινές οικοδομικό τετράγωνο, στις παρυφές του βυζαντινού Πτερού (Πτερόν ονομάζεται το Χερσαίο Τείχος σε αυτό το σημείο, δηλαδή καθώς κατηφορίζει τον 6ο Λόφο προς τον Κεράτιο). Η κεντρική είσοδος είναι επί της Eğrikapı Caddesi. Ο απότομος κατηφορικός δρομάκος αριστερά του εκκλ. συγκροτήματος είναι το Kandilli Türbe Sokaği. Ο κατήφορος δεξιά είναι το Tandır Sokaği. Αλλά σε αυτή την πάμπτωχη συνοικία δεν ζούνε πια Ρωμιοί. Όλοι οι παλαιοί κάτοικοι έχουν μετακομίσει. Ο ναός λειτουργείται σε ειδικές περιπτώσεις και η είσοδος του περιβόλου είναι σχεδόν πάντα κλειστή.
Στοιχεία Αγιάσματος
Κάτω από το Ιερό Βήμα της εκκλησίας υπάρχει το Αγίασμα της Τιμίας Ζώνης, στο οποίο κατεβαίνει κανείς από 14 πέτρινα σκαλιά. Είναι ένας χώρος με θολωτή οροφή, μαρμάρινο δάπεδο και μαρμάρινο αγιασματάρι. Κατά το Μανουήλ Γεδεών πρόκειται για λείψανο βυζαντινού λούσματος. Πανηγυρίζει στις 31 Αυγούστου.
Λέξεις - Κλειδιά
Αγίασμα, αγιάσματα.
Θεοτόκος.
Ιουστινιανός Α΄.
Κωνσταντινούπολη, βυζαντινά κατάλοιπα.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Παλαιά Πόλη.
Παλάτι, παλάτια.
Σεπτεμβριανά 1955.
Χερσαία Τείχη.