Ρωμαίικο Κοιμητήριο Εγρίκαπου
[Νεκροταφείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Ρωμαίικο Κοιμητήριο Εγρίκαπου
Τοπική ονομασία
Eğrikapı Rum Ortodoks Mezarlığı (ή και) Aya Kiryakos Mezarlığı ve Rum Ortodoks Kilisesi
Φωνητική απόδοση
Εγρίκαπ[ι] Ρουμ Ορτοντόξ Μεζαρλιγ[ί]
Θρησκεία / Δόγμα
Χριστιανική. > Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία.
Εν λειτουργία
Ναι
Κατάσταση
Πολύ μέτρια
Πρόσφατη επίσκεψη
13/11/2008
Διεύθυνση
Savaklar Caddesi (Eğrikapı), Defterdar Mahalle, Eyüp İlçesi
[Λεωφόρος Σαβακλάρ, Δημοτικό Διαμέρισμα Ντεφτερντάρ (Μαχαλλέ), Δήμος Εϊγιούπ. Έξω από το Εντιρνέ Καπού, δηλαδή αμέσως έξω από τα Χερσαία Τείχη.]
Χρήσιμες πληροφορίες
Η πιο κοινή ονομασία στα τουρκικά είναι Eğrikapı Rum Ortodoks Mezarlığı, που σημαίνει το Νεκροταφείο των Ρουμ (Ρωμιών) Ορθοδόξων στο Εγρίκαπου. Επισήμως, η πλήρης ονομασία είναι: Aya Kiryakos Mezarlığı ve Rum Ortodoks Kilisesi, επειδή ο κοιμητηριακός ναός είναι αφιερωμένος στον άγιο Κυριακό. Ούτως ή άλλως, στην περιοχή δεν υπάρχει άνθρωπος για να ρωτήσει κανείς, καθώς το Κοιμητήριο είναι σχεδόν χαμένο ανάμεσα: σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, στα βυζαντινά Τείχη του 6ου Λόφου, σε έναν χώρο στάθμευσης φορτηγών (μέσα στα Τείχη) και σε κάτι αλάνες που έχουν πρόσφατα μετατραπεί σε αθλητικούς χώρους (κι αυτές μέσα στα Τείχη και πολύ κοντά στο Τεκφούρ Σαράι / το Παλάτι του Πορφυρογέννητου).
Για να μην χαθεί κανείς, καλό είναι να διαβάσει τις παρακάτω πληροφορίες.
Το Ρωμαίικο Κοιμητήριο βρίσκεται ακριβώς έξω από τα Χερσαία Τείχη, ανάμεσα στο Τεκφούρ Σαράι και το άνοιγμα της «Πύλης της Αδριανουπόλεως» / «Εντιρνέκαπου» (δηλαδή εκεί όπου κατεδαφίστηκαν τα διπλά Θεοδοσιανά Τείχη για να περάσει η μεγάλη οδική αρτηρία Fevzi Paşa Caddesi, στην βορειοδυτική είσοδο της παλαιάς Πόλης. Η μία του πλευρά, μάλιστα, έχει καταλάβει ένα μέρος της βυζαντινής τάφρου, μπροστά στο Τείχος. Ενώ η άλλη μακριά πλευρά οριοθετείται από τη λεωφόρο Σαβακλάρ / Savaklar Caddesi, που αρχίζει από το άνοιγμα της «Εντιρνέκαπου» και κατευθύνεται προς τον Κεράτιο κόλπο, ακολουθώντας τη βυζαντινή οχύρωση.
Η κεντρική είσοδος είναι στην αρχή της Savaklar Caddesi και η βολικότερη πρόσβαση είναι από την πλευρά της παλαιάς Πόλης: περνώντας το άνοιγμα της «Εντιρνέκαπου», βγαίνοντας δηλαδή από την τειχισμένη πόλη, δεξιά η πρώτη λεωφόρος. Δίπλα στην είσοδο υπάρχει το σπίτι του φύλακα. Απαραίτητη η συνεννόηση εκ των προτέρων.
Προσοχή. Το Κοιμητήριο ονομάζεται Εγρίκαπου, γιατί κάποτε η πρόσβαση γινόταν από τη γειτονιά Eğrikapı και την ομώνυμη Πύλη. Διαβαίνοντας την Πύλη και κατεβαίνοντας την καταπράσινη πλαγιά κάτω από το Μονότειχος των Βλαχερνών, όπου ακόμα υπάρχουν παλαιοί μουσουλμανικοί τάφοι και προσκυνήματα, σε μικρή απόσταση συναντούσες τη ΒΔ είσοδο του Κοιμητηρίου (που τότε ήταν η κεντρική). Με την διάνοιξη όμως των μεγάλων αρτηριών και των περιφερειακών δρόμων άλλαξε κι εδώ η μορφή της περιοχής εκτός των Τειχών και η κοντινότερη Πύλη προς την είσοδο είναι η λεγόμενη Εντιρνέκαπού κι όχι η Εγρίκαπου.
Έτσι, το Κοιμητήριο μοιάζει ξεκομμένο από τον κοινωνικό και πολεοδομικό ιστό. Περιφραγμένες μνήμες-μνήματα μέσα στις αδυσώπητες αλάνες που δημιούργησαν οι σύγχρονες κυκλοφοριακές ανάγκες. Ψυχή δεν κυκλοφορεί σε αυτή την περιοχή.
Η συνοικία (δημοτικό διαμέρισμα) ονομάζεται Defterdar Mahalle, και υπάγεται στον Δήμο Εϊγιούπ / Eyüp. Όριο του Δήμου είναι η εξωτερική πλευρά του βυζαντινού Τείχους. Παρόλα αυτά, αν επισκεφθεί κανείς το Παλάτι του Πορφυρογέννητου (Τεκφούρ Σαράι), που βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του Τείχους, και προχωρήσει προς τον χώρο στάθμευσης των φορτηγών και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, θα διακρίνει, κάτω αριστερά, τους σταυρούς από τους εκατοντάδες ρωμαίικους τάφους.
Ιστορικές ονομασίες
Εθνικόν Νεκροταφείον Εγρί-καπού
Χρονολογία
Από : 1910
Έως : 1930 (περίπου)
Λέξεις - Κλειδιά
Βυζαντινά μνημεία.
Επιγραφή, επιγραφές.
Θεοδοσιανά Τείχη.
Κανονισμοί / Διατάξεις / Καταστατικό.
Κυριακός, άγιος.
Κωνσταντινούπολη / Πόλη / Ιστανμπούλ.
Κωνσταντινούπολη, βυζαντινά μνημεία.
Κωνσταντινούπολη, Παλαιά Πόλη.
Κωνσταντινούπολη, ρωμαίικα κοιμητήρια.
Μέση Οθωμανική περίοδος.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
Παλάτι, παλάτια.
Πύλη, πύλες.
Ρωμαίικη Κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως.
Ρωμιοσύνη.
Χερσαία Τείχη.