Ρωμαίικο Σχολείο Ορτάκιοϊ
[Εκπαιδευτικό Κτίσμα / Ίδρυμα]

> Υπό κατασκευή
Κοινή ονομασία
Ρωμαίικο Σχολείο Ορτάκιοϊ
Τοπική ονομασία
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Ortaköy Rum İlkokulu / σήμερα: Avrupa Barlığı Genel Sekreterliği
Επίσημη ονομασία
Δημοτικόν Σχολείον Μεσαχώρου – Ορτάκιοϊ
Πρόσφατη επίσκεψη
2011
Διεύθυνση
Muallim Naci Caddesi No 94, Ortaköy Mahallesi, Beşiktaş
Περιγραφή
Το εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει κλείσει το 1972. Σήμερα, όλοι γνωρίζουν ότι εδώ στεγάζονται τα γραφεία της Γραμματείας για την Ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (δες Τοπική Ονομασία, γιατί λίγοι θα θυμούνται πια το σχολείο).
Το κτίριο βρίσκεται στα δεξιά του κεντρικού βοσπορινού δρόμου, ανάμεσα στον χριστιανορθόδοξο Άγιο Φωκά και το καμένο Παλάτι της Εσμά σουλτάνας, που ανακαινίστηκε εσωτερικά κι είναι σήμερα o πολυτελής χώρος εκδηλώσεων The Marmara Esma Sultan. Απέναντι από το παλαιό σχολικό κτίριο, στα αρ. του δρόμου, βρίσκεται ένα ωραίο μικρό χαμάμ του 16ου αι., έργο του αρχιτέκτονα Σινάν.
Άλλες χρήσεις
Γραφεία της Γραμματείας για την Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Χρονολογία
12/2009
Περιγραφή
Το δημευμένο κτίσμα, μετά την «ανακαίνιση» κι αφού έμεινε τρία χρόνια σε αχρηστία, στέγασε από τα τέλη του 2009 τα γραφεία της Γραμματείας για την Ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχόλια
Οι αντιδράσεις ήταν πολλές από την τουρκική πλευρά, ενώ οι Βρυξέλλες αντέδρασαν μάλλον για τους τύπους. Πάντως, ο διεθνής τύπος εκφράστηκε ειρωνικά για το ζήτημα. «Η Τουρκία θέλει διακαώς να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά διαλέγει ένα κτίσμα δημευμένο από την καταπιεσμένη Ορθόδοξη Μειονότητα για να στεγάσει τα γραφεία της» (12/12/2009 στην εφημερίδα “The Telegraph”). Και ο Λάκης Βίγκας, αντιπρόσωπος των Μειονοτήτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «»: Η Κοινότητα του Ορτάκιοϊ θα μπορούσε να παραχωρήσει το κτίσμα στον τουρκικό λαό, ώστε να χρησιμοποιηθεί για έναν τόσο υψηλό σκοπό, όπως η ένταξή μας στην ΕΕ, που είναι η πηγή των ελπίδων μας.
Δες στα Συνοδευτικά Κείμενα αυτής της ταυτότητας άρθρο που δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων των γραφείων στην εφημερίδα «AsiaNews» στις 11/12/2009.
Λέξεις - Κλειδιά
Ανθρώπινα Δικαιώματα – Παραβιάσεις.
Βόσπορος.
Ελληνική εκπαίδευση.
Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ / EU).
Ρωμαίικη Κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως.
Ρωμιοσύνη.
Συνθήκη Λωζάννης 1923.
Σχολείο.