Ζωρζ Σαρή, Ο Αθηνόδωρος
[Οπτικοακουστικό υλικό]

Τίτλος
Ζωρζ Σαρή, Ο Αθηνόδωρος
Υπότιτλος
Μια αληθινή ιστορία, μια ιστορία της Κατοχής (που έζησε, έγραψε και διαβάζει η Ζωρζ Σαρή)
Είδος
Audio-visual / Οπτικοακουστικό
© ΑΠΑΝ
Ναι
Χρόνος εγγραφής
1978 (περίπου)
Γλώσσες
Ελληνικά
Διάρκεια
33΄19΄΄
Θέμα / Σύνοψη / Τόποι
Από το κείμενο που συνόδευσε την ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας, στις 6/4/2013:
Επειδή ο «σκληρός» Απρίλης, «ο πιο άσπλαχνος μήνας» του ετήσιου κύκλου σύμφωνα με τον Έλιοτ, μας παραπέμπει στον Απρίλιο του 1941 και στα φοβερά χρόνια που ακολούθησαν, θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας μία από τις χιλιάδες μικρές, καθημερινές ιστορίες της Κατοχής (αθησαύριστες οι περισσότερες). Αυτή διαδραματίζεται στο πατρικό της αείμνηστης Ζωρζ Σαρή, δεκαέξι χρονών τότε. Την έκανε διήγημα με τίτλο «Ο Αθηνόδωρος», μία από τις ιστορίες του βιβλίου «Κόκκινη κλωστή» (εκδόσεις Κέδρος, 1974) κι ύστερα από μερικά χρόνια την διάβασε στο Studio ERA για να κυκλοφορήσει σε κασέτα με την φωνή της (αυτά, πριν από 34-35 χρόνια, δηλαδή γύρω στο 1978-79).
Από τα βιβλία της αγαπημένης Σαρή (27/5/1925-9/6/2012) μάθαμε πολλά για την περίοδο της Κατοχής, όσοι δεν ζήσαμε εκείνα τα χρόνια. Είχε τον τρόπο να μιλάει στην ψυχή των παιδιών και των εφήβων με ευθύτητα, απλότητα, αμεσότητα, μεταφέροντας όχι μόνον τη ζοφερή ατμόσφαιρα που επικρατούσε αλλά και τις ελπίδες των νέων της γενιάς της. Στον «Αθηνόδωρο», παρότι δίνει εμμέσως το κλίμα της Κατοχής στην Αθήνα, μιλάει κυρίως για το «μαύρο χταπόδι», την σύζυγο ενός Έλληνα μαυραγορίτη. Για να μην ξεχνιόμαστε.
Μια (αθώα) οικογενειακή ιστορία γραμμένη για παιδιά γυμνασιακής ηλικίας, που θα συγκινήσει τους πάντες. Την πήραμε από το Αρχείο μας και την ανεβάζουμε σήμερα στην Ιστοσελίδα μας, εβδομήντα δύο χρόνια από την κήρυξη του πολέμου εκ μέρους της Γερμανίας εναντίον της Ελλάδας, τους πρώτους βομβαρδισμούς του Πειραιά και την έναρξη της γερμανικής επίθεσης στα βόρεια σύνορα της χώρας τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941.
Εικοσιμία ημέρες αργότερα, οι Γερμανοί έμπαιναν στην Αθήνα που έδινε την εντύπωση έρημης πόλης, καθώς όλοι είχαν κλειστεί στα σπίτια τους, σφαλίζοντας τα παράθυρα (27 Απριλίου). Μόνον οι νεραντζιές συνέχισαν να ευωδιάζουν, επιτείνοντας τον σπαραγμό της πρωτεύουσας.
Θυμίζουμε ότι τον Μάιο ο πόλεμος διεξήχθη σφοδρός με την ηρωική Μάχη της Κρήτης, που έληξε την 1η Ιουνίου του 41.
Παραγωγός / Παραγωγή
Μαριάννα Κορομηλά
Κείμενα
Ζωρζ Σαρή
Μουσική επιλογή
Μαριάννα Κορομηλά
Ομιλητής
Ζωρζ Σαρή
Άλλοι συντελεστές
Μαρίνα Κόκορη (επεξεργασία), Δημιουργικό Τμήμα ΑΠΑΝ (2013)
Λέξεις - Κλειδιά
Αθήνα.
Γερμανική Κατοχή.
Γυναίκες.
Ελλάδα, σύγχρονη.
Ελληνική λογοτεχνία.
Οίκος, οικογένεια.