Παπαδόπουλος, Μάδυτος (1890)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Παπαδόπουλος, Μάδυτος (1890)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Χρυσόστομος Α. Παπαδόπουλος, Μάδυτος. Η πόλις της Χερρονήσου. Πατριδογραφία (Εκ του τυπογραφείου των καταστημάτων Ανέστη Κωνσταντινίδου, Αθήνα 1890)

Στοιχεία

Ο συγγραφέας αυτής της πρώτης ιστοριογραφίας της Μαδύτου / σήμερα Eceabat ή και Maytos (θρακική κωμόπολη της Ευρωπαϊκής Τουρκίας στα Δαρδανέλλια), γεννημένος στη Μάδυτο τον Ιούλιο του 1868, είναι ο πεφωτισμένος κληρικός που έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (Χρυσόστομος Α΄, 1923-1938). Όταν έγραφε την Πατριδογραφία, «Μάρτιος 1890» σημειώνει στον πρόλογο, δεν είχε πατήσει ακόμα τα είκοσι δύο, αλλά τόσο η παιδεία του όσο και, κυρίως, ο νόστος, ήταν τα εφόδιά του.

Το έργο εντάσσεται σε αυτό το είδος της ελληνικής γραμματολογίας που ήταν ιδιαίτερα προσφιλές στους λόγιου της εποχής του. Πρόκειται για την περιγραφή, την ιστορική εξέλιξη και τα έθιμα ενός τόπου (πόλεως, κωμοπόλεως ή χωριού), συνήθως της γενέτειρας του συγγραφέα.

Η Μάδυτος ακολουθεί την τυπική μορφή του είδους: αναφορά στις γραπτές πηγές και προσπάθεια ένταξης στο ευρύτερο ιστορικό γίγνεσθαι, σε συνδυασμό με την τοπική ιστορία – τα σπαράγματα των γνώσεων που προέρχονται είτε από τυχαία αρχαιολογικά ευρήματα είτε από τοπογραφικά δεδομένα (Κεφ. Ι-IV σσ. 7-29), η κοινοτική, διοικητική, εκκλησιαστική κι εκπαιδευτική οργάνωση την εποχή που γράφεται το βιβλίο (Κεφ. V-IIV σσ. 30-45), η τοπιογραφία (Κεφ. VIII σσ. 45-52), τα γεωφυσικά δεδομένα και τα προϊόντα, τα επαγγέλματα, η καθημερινή ζωή και τα λαογραφικά (Κεφ. IX-X σσ. 52-70). Και η έκδοση κλείνει, ως συνήθως, με τον «Κατάλογο των φιλομούσων συνδρομητών μου» (σσ. 71-78), δηλαδή τα ονόματα –καμιά φορά και τις ιδιότητες– όσων προαγόρασαν ένα ή περισσότερα αντίτυπα για να στηρίξουν το υπό έκδοση έργο. Σύνολο σελίδων 78. Περισσότερα στα Σχόλια

Μπορείτε να βρείτε εδώ συνημμένο (σε μορφή pdf) ολόκληρο το σπάνιο βιβλίο. Παρακαλούμε πηγαίνετε στα ΚΕΙΜΕΝΑ στο: Παπαδόπουλος, Μάδυτος (1890) το βιβλίο.

Δείτε επίσης στο ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χρυσόστομος Α΄ Αθηνών (Μαδύτιος). Κείμενα συνοδεύουν και τη Βιογραφία του Μαδύτιου ιεράρχη. Δείτε κυρίως το άρθρο: Καραθανάσης, «Ο Αθηνών Χρυσόστομος Α΄» (2010), που αναφέρεται αναλυτικά στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Λέξεις - κλειδιά
Άγιοι, αγίες.
Αθλήματα.
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Αρχαίες ελληνικές πηγές.
Αρχαίες ελληνικές πόλεις.
Βυζαντινές πηγές.
Βυζαντινή εποχή.
Δαρδανέλλια / Ελλήσποντος.
Εκάβη, μυθολ..
Εκκλησιαστική ιστορία.
Ελληνική Αρχαιότητα.
Επιγραφή, επιγραφές.
Ζάππειον Παρθεναγωγείον ΚΠ.
Ήθη, έθιμα.
Θρακική Χερσόνησος / Χερσόνησος Καλλιπόλεως.
Θρακιώτες.
Θρησκευτικά πανηγύρια.
Καλλίπολις / Καλλίπολη / Gelibolu.
Κλήρος, κληρικοί.
Κοινωνικές εκδηλώσεις.
Λαογραφία.
Μαδυτινοί τεχνίτες, χτίστες.
Μάδυτος / Eceabat.
Μητρόπολη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, Οικ. Πατριαρχείο.
Μιχαήλ Ψελλός.
Οθωμανική εποχή.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
Πατριδογνωσία.
Σχολείο.
Τσανάκκαλέ / Çanakkale.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.