Ευριπίδης, Τρωάδες
[Βιβλιογραφία]
Ευριπίδης, Τρωάδες / ή Τρωαδίτισσες
Αρχική έκδοση
Δύο από τις σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη, έχουν ως θέμα τις συμφορές των γυναικών της Τροίας, όσων επέζησαν της καταστροφής και συνελήφθησαν από τους νικητές για να συρθούν σκλάβες στην Ελλάδα. Η πρώτη τραγωδία είναι η Εκάβη, έργο χρονολογημένο πιθανότατα στο 424 π.Χ., με θέμα την λωλαμένη μάνα-βασίλισσα της Τροίας, που είδε να χάνονται το ένα μετά το άλλο τα παιδιά της. Ακολουθούν, μια δεκαετία αργότερα, οι Τρωάδες, με πρωταγωνιστική φυσιογνωμία κι εδώ την τραγική Εκάβη, ενώ οι Τρωαδίτισσες συγκροτούν τον χορό. Το έργο παραστάθηκε το 415 π.Χ. και κατέλαβε την δεύτερη θέση στους δραματικούς αγώνες εκείνης της χρονιάς. Και τα δύο, βαθύτατα αντιπολεμικά έργα, γράφονται τον καιρό του Πελοποννησιακού Πολέμου κι ανήκουν στην πιο δημιουργική δεκαετία του τραγικού.
Οι Τρωάδες αποτελούσαν το τρίτο μέρος μίας τριλογίας με θέμα τα τρωικά (Αλέξανδρος, Παλαμήδης, Τρωάδες), η οποία συμπληρωνόταν με το σατυρικό δράμα Σίσυφος –καθώς, κάθε διαγωνιζόμενος στα Μεγάλα Διονύσια έπρεπε να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό τέσσερα έργα που ανέβαιναν στη διάρκεια μίας ημέρας.
Στα νεότερα χρόνια οι Τρωάδες ονομάζονται από πολλούς, τόσο στον θεατρικό όσο και στον εκδοτικό χώρο, Τρωαδίτισσες (δες για παράδειγμα στο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου μικρό μέρος της ηχογραφημένης παράστασης που ανέβηκε το 1986, στο: http://www.nt-archive.gr/viewsounds.aspx?playID=550&soundFile=0297-01-01).