Gail, Géographie de la Chersonèse (1824)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Gail, Géographie de la Chersonèse (1824)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

J. B. Gail, Géographie de la Chersonèse Taurique-Scythique, postérieurement appelé Crimée; prise dans les textes Grecs de Strabon et appuyée sur un examen grammatical et critique; pour servir d’appendice a la Scythie d’Hérodote, Tome XVI (Nos III et IV) (année 1824) avec cartes, série Le Philologue (Ch. Gail et MM. Delalain, Treuttel et Wurtz, et Dufart, Paris 1824)

Στοιχεία

Ο Γάλλος ελληνιστής Jean-Baptiste Gail (1755-1829), μολονότι δεν ανήκε στο πάνθεον των κορυφαίων ελληνιστών της εποχής του, υπήρξε άνθρωπος αφιερωμένος στα ελληνικά γράμματα. Διατέλεσε καθηγητής στο Collège de France και υπεύθυνος των ελληνικών χειρογράφων στη Βασιλική Βιβλιοθήκη. Ίδρυσε τη σειρά Le Philologue, για να δημοσιεύσει αρχαίους συγγραφείς με τα γραμματολογικά, ιστορικά και γεωγραφικά σχόλιά του (εκδόθηκαν 24 τόμοι, μεταξύ 1817-1828).

Στον 16ο τόμο, με τίτλο Γεωγραφία της Ταυρικής-Σκυθικής χερσονήσου, έχει χρησιμοποιήσει δύο μεγάλα αποσπάσματα από τα Γεωγραφικά του Στράβωνα που περιγράφουν, όχι μόνον την Κριμαία (Ταυρική ή Σκυθική), αλλά ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο του Εύξεινου Πόντου / Μαύρης Θάλασσας: από τον Ίστρο / Δούναβη μέχρι τη Μαιώτιδα (Θάλασσα του Αζόφ) και την Κολχίδα (παράλια της Γεωργίας). Το πρώτο απόσπασμα είναι από το Βιβλίο (Ζ) VII 3, 10 έως 4, 8 και το δεύτερο απόσπασμα είναι από το Βιβλίο (ΙΑ) XI 1 έως 2, 1-18 (όπου σταματάει τρεις αράδες πριν από την παράγραφο 18, επειδή στη συνέχεια ο Στράβων στρέφεται προς τα ενδότερα του Εύξεινου).

Η ιδέα της απόσπασης τμημάτων από δύο βιβλία των Γεωγραφικών και της σύνδεσής τους για να παρουσιαστεί μία γεωγραφική ενότητα είναι πρωτότυπη και πολύ χρήσιμη. Στις δώδεκα πρώτες σελίδες της έκδοσης υπάρχει Περίληψη των κεφαλαίων που ακολουθούν (Sommaire des Chapitres σσ. i-xii). Το ελληνικό κείμενο του Στράβωνα συνοδεύεται από τη γαλλική μετάφραση του Κοραή (αριστερή στήλη) και του Gail (δεξιά στήλη) (Première Section σσ. 1-69). Τα Σχόλια (Deuxième Section σσ. 69-216) είναι εξαντλητικά και αρκετά από αυτά εξακολουθούν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Εδώ υπάρχουν ένθετοι τρεις εξαιρετικοί χάρτες.

Ανάμεσα στις σελ. 102 και 103: Plan de la Petite Chersonèse Taurique; par Isambert, 1822 (χάρτης της «μικρής» Ταυρικής Χερσονήσου, δηλαδή της επικράτειας της αρχαιοελληνικής πόλεως-κράτους της Χερσονήσου, στο ΝΔ άκρο της Κριμαίας).

Ανάμεσα στις σελ. 104 και 105, δύο χάρτες σε ένα διπλωμένο τετρασέλιδο: Plan particulier du Bosphore Cimmérien; par Isambert (χάρτης του Κιμμερίου Βοσπόρου / Στενά του Κέρτς, μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αζοφικής) και Etat de Mithridate Eupator, vers l’an 65 avant J.C.; par Isambert, 1823 (το Βασίλειο του Μιθριδάτη ΣΤ΄ του Ευπάτορος γύρω στο 65 π.Χ.).

Σύνολο σελ. 228 (και δύο ένθετα).

>>>>> Στους Χάρτες (Συνοδευτικό υλικό) θα βρείτε συνημμένους τον 2ο και 3ο χάρτη.

Λέξεις - κλειδιά
Αζοφική / Θάλασσα Αζόφ.
Άλογο, άλογα.
Αρχαίες ελληνικές πηγές.
Αρχαίες ελληνικές πόλεις.
Αφροδίτη.
Γέτες, λαός.
Γεωγραφία.
Δάκες / Δακοί.
Δακία.
Δνείπερος ποταμός.
Δούναβης.
Δούναβης / Ίστρος.
Δούναβης, Θαλάσσιος Δούναβης.
Ελάφι, έλαφος, νεβρός.
Ελληνικές αποικίες.
Ελληνική Αρχαιότητα.
Εύξεινος Πόντος / Μαύρη Θάλασσα.
Ηράκλεια Ποντική / Ποντοηράκλεια / Karadeniz Ereğlisi.
Θράκες.
Ιάσονας / Ιάσων.
Κάτω Μυσία / Επαρχία Μυσία ΙΙ / Moesia Inferior.
Καύκασος, όρος.
Καφφάς / Καφάς / Kefe / Θεοδοσία.
Κερτς / Παντικάπαιον.
Κιμμέριος Βόσπορος / Στενά του Κερτς.
Κολχίδα.
Κοραής Αδαμάντιος.
Κουμπάν ποταμός.
Κριμαία.
Λιμάνι.
Λίμνη.
Μιθριδάτες του Πόντου.
Μιθριδατικό Βασίλειο / Βασίλειο Μιθριδατών.
Ουκρανία.
Παφλαγονία, Ασιατική Τουρκία.
Πόντος.
Ποτάμι.
Ρωμαϊκή εποχή.
Σκύθες.
Σκυθία.
Στράβων / Στράβωνας.
Ταμάν, χερσόνησος.
Τάναϊς / Δον ποταμός.
Τάναις, αρχαία πόλις.
Τραπεζούντα.
Φάσις ποταμός / Ριόνι.
Χάρτης.
Χερσόνησος Ταυρική / Χερσών.