Θρακικά
[Βιβλιογραφία]
Θρακικά, Σύγγραμμα περιοδικόν εκδιδόμενον υπό του εν Αθήναις «Θρακικού Κέντρου» (Θρακικόν Κέντρον, Αθήνα)
Ο πρώτος τόμος, τεύχος Α΄ και Β΄, κυκλοφόρησε το 1928 με υπότιτλο Τριμηναίον Επιστημονικόν Σύγγραμμα. Μέλη της επιτροπής επί της εκδόσεως: Χρήστος Τσούντας, καθηγητής Πανεπιστημίου, Αριστ. Κουρτίδης, παιδαγωγός και λογοτέχνης, Στίλπων Κυριακίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου, καθηγητής και λογοτέχνης, διευθυντής της συντάξεως του περιοδικού. Να σημειωθεί ότι το Θρακικόν Κέντρον είχε ιδρυθεί στην Αθήνα το 1927, με σκοπό την έκδοση «ενός περιοδικού δημοσιεύματος αποκλειστικώς θρακικού, μέσα εις το οποίον θα περιληφθή παν ό,τι διασώζεται και υπάρχει το ιδιαιτέρως θρακικόν, παν ό,τι αφορά την Θράκην».
Οι συμβαλλόμενοι ήταν όλοι διαπρεπείς προσωπικότητες καταγόμενοι από διάφορα μέρη της τριχοτομημένης Θράκης, όπως πχ ο Τσούντας και ο Απ. Δαξιάδης από τη Στενήμαχο / Ασένοβγκραντ (Βόρεια Θράκη – Νότια Βουλγαρία), ο Αναστάσιος Σταμούλης από τη Σηλυβρία / Σιλίβρι (Ανατολική Θράκη – Ευρωπαϊκή Τουρκία), ο Στίλπων Κυριακίδης από την Κομοτηνή (Δυτική Θράκη – ΒΑ Ελλάδα) κ.ά.
Μέσα στο 1928, κυκλοφόρησαν και τα τεύχη Γ΄ και Δ΄ σε έναν τόμο που αναφέρεται επίσης ως τόμος Α΄. Το ίδιο συμβαίνει και το 1929, όταν εκδίδεται ο δεύτερος τόμος σε δύο συνέχειες: τεύχος Α΄ και Β΄ και τεύχος Γ΄ και Δ΄. Το 1931, κυκλοφορεί «Έκτακτον τεύχος επί τη εκατονταετηρίδι της εθνικής ανεξαρτησίας» που αναφέρεται ως Παράρτημα του Γ΄ τόμου, ενώ ο τρίτος τόμος κυκλοφόρησε το 1932 και ο τέταρτος το 1933. Έκτοτε, τα Θρακικά γίνονται ετήσιο περιοδικό (φαίνεται αδύνατη η τριμηνιαία έκδοση).
Στους περισσότερους τόμους δημοσιεύονται άρθρα ποικίλης θεματολογίας: αρχαιολογικά, επιγραφικά, γλωσσολογικά, εθνολογικά και λαογραφικά θέματα, βιογραφίες, μονογραφίες τοπικής ιστορίας, μνημόσυνα επιφανών Θρακών και βιβλιοκρισίες. Ορισμένοι τόμοι δημοσιεύουν μακροσκελείς μελέτες καμιά φορά και σε συνέχειες.