Balty, Apamée (1981)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Balty, Apamée (1981)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Αρχαιολογικός Οδηγός

Jean Ch. Balty, Guide d’Apamée (Centre Belge de Recherches Archéologiques a Apamée de Syrie, Musées royaux d’art et d’histoire, Bruxelles 1981)

Στοιχεία

Πρόκειται για εμπεριστατωμένο αρχαιολογικό οδηγό (στα γαλλικά) της Απάμειας (Συρία). Ο συγγραφέας, μέλος της Βελγικής Αρχαιολογικής Αποστολής που επί σειρά ετών είχε αναλάβει το ανασκαφικό έργο στον εκτεταμένο ερειπιώνα της αρχαίας-πρωτοβυζαντινής πόλης, ήταν μία από τις αυθεντίες του περασμένου αιώνα σε ό,τι αφορά στην ελληνιστική, ρωμαϊκή και πρωτοχριστιανική ιστορία του συριακού χώρου. Ο οδηγός, που περιλαμβάνει και το μεσαιωνικό κάστρο –την αρχαία ακρόπολη– και καλύπτει όλον τον μνημειακό πλούτο έως και την Οθωμανική εποχή, εκδόθηκε το 1981. Κατά συνέπεια, δεν είναι ενημερωμένος για τα αποτελέσματα νεώτερων ανασκαφών, οι οποίες διακόπηκαν αιφνιδιαστικά το 2011, όταν η Συρία μπήκε στην τραγική περιπέτεια του Εμφύλιου.

Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη μίας σημαντικής αρχαιολογικής τριακονταετίας, το βιβλίο του Μπαλτύ εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος οδηγός για αυτόν τον πελώριο χώρο. Επιπλέον, αποτελεί βιβλίο αναφοράς για όλους τους νεώτερους μελετητές.

Περιλαμβάνονται: Τρεις Συνοπτικές Βιβλιογραφίες, οι οποίες συνοδεύουν τα επί μέρους θέματα, και Γενική Βιβλιογραφία (Bibliographie sommaire σ. 10, 18, σσ. 45-46 και Bibliographie générale σσ. 218-222) και 244 εικόνες, χάρτες και θαυμάσιες φωτ (C και BW). Σύνολο σελ. 224 κι ένα διπλωμένο δισέλιδο, στο τέλος, με την κάτοψη της εντός των τειχών πόλεως (μαλακό εξώφυλλο).

>>> Η συριακή εργογραφία του Jean Ch. Balty και της Janine Balty περιλαμβάνει μεγάλη σειρά επιστημονικών δημοσιευμάτων. Αλλά και οι δύο έκριναν απαραίτητη την έκδοση βιβλίων για το ευρύτερο κοινό. Δες τον εξαιρετικό «οδηγό» για τα ψηφιδωτά δάπεδα: Balty, Mosaïques de Syrie (1977)

Λέξεις - κλειδιά
Ανάργυροι, άγιοι.
Ανασκαφές.
Αρχαιότητες.
Βέλγιο.
Γέφυρα.
Δρόμοι καραβανιών.
Ελληνική μυθολογία.
Ελληνιστική εποχή.
Ελληνορωμαϊκές πόλεις.
Επιγραφή, επιγραφές.
Θέατρο αρχαίο.
Θέρμες, δημόσια λουτρά.
Καραβάν σαράι.
Κάστρο.
Κιονόκρανο.
Μεσαιωνική εποχή.
Μουσεία.
Ορόντης ποταμός.
Οχυρώσεις ελληνιστικές.
Πολεοδομική οργάνωση.
Προϊστορική εποχή.
Πρωτοβυζαντινά κτίσματα.
Πρωτοβυζαντινή περίοδος.
Ρωμαϊκή, Αυτοκρατορική περίοδος.
Σεισμοί.
Σελευκιδικό Βασίλειο / Βασίλειο Σελευκιδών.
Συρία.
Τραϊανός.
Ύστερη Αρχαιότητα.
Ψηφιδωτά δάπεδα.