Sartre, Syrie antique (2002)
[Βιβλιογραφία]
Maurice Sartre, La Syrie antique, Laurent Lempereur (éd.) Séries Découvertes Gallimard Histoire (Gallimard, Paris 2002)
Οι Γάλλοι αγαπούν τα μικρά βιβλία (βιβλία «τσέπης») και οι εκδόσεις Gallimard οργάνωσαν πολλές και αξιόλογες σειρές πάνω σε αυτή τη λογική. Ο Μορίς Σαρτρ, καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας και αυθεντία γύρω από τα θέματα της εξελληνισμένης Ανατολής Μεσογείου, ξαναβλέπει την αρχαία Συρία από την εποχή της μακεδονικής κατάκτησης έως τα χρόνια του αυτοκράτορα Ηρακλείου (4ος π.Χ. αι. – 7ος μ.Χ. αι.). Η ακμή των πόλεων, οι μεταφορές και το εμπόριο, η ύπαιθρος, οι ποιμενικές και νομαδικές κοινωνίες, οι ανατολικές λατρείες και ο εκχριστιανισμός, ο συριακός ασκητισμός, η καλλιέργεια της χριστιανικής σκέψης στην Αντιόχεια και την Έδεσσα / Ούρφα, είναι οι άξονες πάνω στους οποίους αναπτύσσει το έργο του ο Σαρτρ κι αναλύει έναν κόσμο σύνθετο, βαθειά επηρεασμένο από το ελληνιστικό πνεύμα της Μεταλεξανδρινής εποχής.
Η πλουσιότατη έγχρωμη εικονογράφηση συνοδεύεται από λεζάντες οι οποίες συμπληρώνουν ή συνεχίζουν το κείμενο. Στο τελευταίο κεφάλαιο «Μαρτυρίες …» σσ. 129-149, παρατίθενται αποσπάσματα από πηγές: αρχαίες και πρωτοχριστιανικές (πχ Στράβων, αλλά και επιγραφικό υλικό), καθώς και από περιηγητικά κείμενα (πχ Ε. Ρενάν). Απορεί κανείς πώς χώρεσαν όλα αυτά σε μία μικροσκοπική έκδοση.
Περιεχόμενα: Prégénérique ; Trois millénaires d’histoire ; L’éclat des villes ; Une civilisation fondée sur l’échange ; Paysans, pasteurs, nomades ; Les mondes divins ; La Syrie chrétienne. Témoignages et documents pp. 128-149. Bibliographie pp. 150-151. Table des illustrations pp. 151-154. Index pp. 154-158. Crédits. Σύνολο σελ. 160.