Μέση Ανατολή, γενικός χάρτης (το 2015)
[Χάρτες]

MAP_MEAST_GEN_APAN_01.jpg
Τίτλος χάρτη
Μέση Ανατολή, γενικός χάρτης (το 2015)
Είδος
Είδος
Πολιτικός.
Είδος
Γεωμορφολογικός.
Περιγραφή
Ο γεωπολιτικός-γεωμορφολογικός χάρτης καλύπτει τη Μέση Ανατολή και την τοποθετεί στον περιβάλλοντα χώρο: από τα ανατολικά Βαλκάνια έως τον Καύκασο, την Κασπία και το Τουρκμενιστάν και από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Αίγυπτο, την Ερυθρά Θάλασσα, τον Αραβοπερσικό κόλπο και το ΝΔ Ιράν.
Με κεφαλαία σημειώνονται τα κράτη και οι πρωτεύουσές τους (καθώς και η Κρήτη). Με πεζά σημειώνονται τα κυριότερα γεωφυσικά στοιχεία (πχ όρη: Ταύρος, Αντίταυρος, Ζάγρος, ποτάμια: Ευφράτης κλπ), καθώς και μερικές μεγαλουπόλεις (Θεσσαλονίκη, Κ/Πολη, Χαλέπι, Μοσούλη, Αλεξάνδρεια).
Ο χάρτης έγινε από το Δημιουργικό Τμήμα του ΑΠΑΝ για την Έκθεση «Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία!» (7/2-19/4/2015) με στόχο να δείξει τη θέση της Συρίας στη Μέση Ανατολή –τα σύνορα της οποίας έχουν τονιστεί με κόκκινο χρώμα– και ως εκ τούτου δεν είναι εξαντλητικός αλλά ενδεικτικός. Έτσι, για παράδειγμα, δεν έχει αποτυπωθεί το ημιανεξάρτητο ιρακινό Κουρδιστάν. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται οι πρόσφατες γεωπολιτικές αλλαγές οι οποίες προήλθαν από πολεμικά γεγονότα (στη Συρία και το Ιράκ), εξελίσσονται συνεχώς και τίποτα δεν έχει σταθεροποιηθεί ούτε, βέβαια, αναγνωριστεί διεθνώς.
Σειρά χάρτη
ΜΑΝΑΤ_ΑΠΑΝ_χ 01 / MEAST_APAN_m 01
Έτος έκδοσης
2014-15
Γλώσσες
Ελληνικά
© ΑΠΑΝ
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Αίγυπτος.
Ανατολική Μεσόγειος.
Αραβοπερσικός Κόλπος / Περσικός Κόλπος / ο Κόλπος.
Δαμασκός.
Ερυθρά Θάλασσα.
Ευφράτης ποταμός.
Ιορδανία.
Ιράκ.
Ισραήλ.
Κύπρος.
Λίβανος, κράτος.
Μέση Ανατολή.
Μοσούλη / Mosul.
Παλαιστινιακά Εδάφη.
Συρία.
Τίγρης ποταμός / Dicle.
Τουρκία.
Χαλέπι / Aleppo / Haleb.
Χάρτης.