Τα προϊστορικά βασίλεια της Συρίας τον 24ο π.Χ. αιώνα: Έμπλα, Ναγκάρ και Μαρί
[Χάρτες]

MAP_EBLA_MARI_01.png
Τίτλος χάρτη
Τα προϊστορικά βασίλεια της Συρίας τον 24ο π.Χ. αιώνα: Έμπλα, Ναγκάρ και Μαρί
Είδος
Είδος
Γεωφυσικός.
Είδος
Ιστορικός.
Είδος
Αρχαιολογικός.
Περιγραφή
Στον χάρτη έχουν σημειωθεί με διαφορετικά χρώματα οι τρεις μεγάλες κρατικές δυνάμεις της προϊστορικής Συρίας την εποχή της ακμής τους, τον 24ο π.Χ. αι., λίγο πριν περάσουν τον Ευφράτη τα στρατεύματα του Ακκάδα βασιλιά Σαργκόν Α΄, ο οποίος είχε καταλύσει και τα βασίλεια των Σουμερίων (στο Ιράκ).
Με μπλε: το Βασίλειο της Έμπλα, το οποίο περιελάμβανε την κοιλάδα του ποταμού Ορόντη (στα δυτικά) και είχε επεκταθεί στα νότια μέχρι την όαση της Δαμασκού και στα ανατολικά πέρα από την ανατολική όχθη του Μέσου Ευφράτη –όπου συνόρευε με το Βασίλειο του Ναγκάρ. Η βασιλική πρωτεύουσα Έμπλα (55 χλμ ΝΔ του Χαλεπιού / Halab) σημειώνεται με μεγαλύτερα τυπογραφικά στοιχεία.
Τα δυτικά όρια του Βασιλείου έφταναν έως τα βουνά που χωρίζουν την παράκτια ζώνη (Καναάν, γνωστή αργότερα στους Έλληνες ως Φοινίκη). Το μεγαλύτερο λιμάνι πέρα από τα βουνά ήταν η προϊστορική «πόλη-κράτος» της ισχυρότατης Ουγκαρίτ. Νοτιότερα, σημειώνεται στον χάρτη και η λιμανούπολη Βύβλος, ένα ακόμα ισχυρό κρατίδιο της εποχής (στον σύγχρονο Λίβανο).
Με καφέ: το μικρό Βασίλειο του Ναγκάρ, στριμωγμένο ανάμεσα στα βασίλεια της Έμπλα και του Μαρί, κατείχε την κοιλάδα του ποταμού Khabur (Αβώρ στην Παλαιά Διαθήκη, Αβώρας ή και Αβόρας για τους Έλληνες). Ο Καμπούρ ή Χαμπούρ, ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Ευφράτη, έχει τις πηγές του στη σύγχρονη Ν-ΝΑ Τουρκία και διαρρέει τμήμα του σιτοβολώνα της Άνω Μεσοποταμίας. Πρωτεύουσα το Nagar (ένας προϊστορικός οικισμός γνωστός ως Tell Braq).
Με πράσινο: το Βασίλειο του Μαρί στην κοιλάδα του Μέσου Ευφράτη. Πρωτεύουσα το Μαρί / ή Μάρι (Tell Hariri) πολύ κοντά στα σύγχρονα σύνορα Συρίας-Ιράκ.
Έτος έκδοσης
2014
Γλώσσες
Αγγλικά
Λέξεις - Κλειδιά
Αβόρας ποταμός / Habur.
Ασσύριοι.
Βόρειος / Άνω Μεσοποταμία.
Έδεσσα / Ούρφα.
Εποχή Χαλκού.
Ευφράτης ποταμός.
Μέση Ανατολή.
Μεσοποταμία, Κάτω Μεσοποταμία.
Ορόντης ποταμός.
Ουγκαρίτ / Ras Shamra.
Ποτάμι.
Προϊστορική Συρία.