Αρχαίος ελληνικός πύργος στην ιωνική πόλη Τύρα στον κόλπο του Δνείστερου / Dnestrovs’kyy Lyman
[Χάρτες]

UKR_AKKERMAN_002.jpg
Τίτλος χάρτη
Αρχαίος ελληνικός πύργος στην ιωνική πόλη Τύρα στον κόλπο του Δνείστερου / Dnestrovs’kyy Lyman
Περιγραφή
Αρχαιοελληνική Τύρα στον κόλπο του Δνείστερου: Ο κυκλικός πύργος (τομή και κάτοψη) του κλασικού ή πρώιμου ελληνιστικού περιβόλου της Τύρας είναι το εντυπωσιακότερο τμήμα των τειχών στην περιοχή των ανασκαφών στο Ασπρόκαστρο-Ακκερμάν / Akkerman (νότια της σύγχρονης λιμανούπολης Bilhorod-Dnistrovs'kyy, Ουκρανία). Ο πύργος εδράζεται σε ψηλό βράχο και σώζεται σε ύψος 5,60 μ. (διάμετρος 10,75 μ., πάχος των τοίχων 1,65-2 μ.). Το τριπλοχτισμένο τοίχωμα και η φροντισμένη τοιχοποιία του θυμίζουν τους σύγχρονους πύργους των τειχών της μικρασιατικής Άσσου, στη χερσόνησο της Τρωάδας.
Η προέκταση των τειχών της Τύρας χρονολογείται μεταξύ 360 και 320 π.Χ., ανάγεται δηλαδή στην εποχή που οι Μακεδόνες ελέγχουν τα θρακικά εδάφη ως τον Δούναβη.
Υπόθεση πρώτη: Η Τύρα οχυρώνεται για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της είτε τον καιρό του Φιλίππου Β΄ και του Αλεξάνδρου είτε όταν οι ελληνικές πόλεις του Ευώνυμου Πόντου, με επικεφαλής την Καλλατία, επαναστάτησαν εναντίον του βασιλιά Λυσίμαχου.
Υπόθεση δεύτερη: Τα τείχη υπάγονται στο ευρύ αμυντικό πρόγραμμα του Λυσίμαχου, για την οχύρωση της περιοχής μεταξύ Δούναβη - Προύθου - Δνείστερου.
Σειρά χάρτη
ΕΜΘ / GBS
Δικαίωμα χρήσης
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Αρχαίες ελληνικές πόλεις.
Δνείστερος ποταμός.
Ελληνιστικά οχυρά.
Ελληνιστική εποχή.
Εύξεινος Πόντος / Μαύρη Θάλασσα.
Κλασική εποχή.
Λυσίμαχος, βασιλιάς.
Μακεδόνες βασιλείς.
Ουκρανία.
Πύργος, πύργοι.
Σχέδια, όψεις.