Οικονομίδης, Περιγραφή της Eπαρχίας Χαλδίας (1905)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Οικονομίδης, Περιγραφή της Eπαρχίας Χαλδίας (1905)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Αν. Οικονομίδης, Γεωγραφική περιγραφή της Eπαρχίας Χαλδίας και των παρ’ αυτήν πόλεων (Τραπεζούντα 1905)

Στοιχεία

Βιβλίο για το μάθημα της Πατριδογνωσίας στα σχολεία της Επαρχίας Χαλδίας, του Βιλαετίου Τραπεζούντος / Trabzon Vilayet. Το Βιλαέτι περιελάμβανε όλον τον Ανατολικό Πόντο και μεγάλο τμήμα του Δυτικού Πόντου. Ο εξαίρετος εκπαιδευτικός Αν. Οικονομίδης, για τον οποίον δεν κατορθώσαμε να βρούμε πληροφορίες, αφιερώνει τις πρώτες σελίδες, 3-18, στους γεωγραφικούς όρους, όπως Δάσος, Τέλμα-έλος, Θάλασσα κλπ. Εξηγεί, όμως, στους μαθητές και μερικούς από τους κυριότερους διοικητικούς όρους, αρχίζοντας το κεφάλαιο που αφορά στην περιοχή τους (σσ. 16-17) «Ημείς κατοικούμε εις τον νομόν Τραπεζούντος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας …», εξηγώντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας εγγράμματος νέος. Ας μην θεωρηθεί, όμως, ότι η Πατριδογνωσία του Οικονομίδη είναι απλά ένα καλογραμμένο και διδακτικό σχολικό βιβλίο. Πρόκειται για σύγγραμμα χρησιμότατο, για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για τον Πόντο του 1900. Αλλά και τα γεωγραφικά του είναι άκρως διδακτικά.

Το κυρίως έργο, σσ. 18-62, χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι πόλεις, κωμοπόλεις, τα χωριά και οι μικροί οικισμοί της Επαρχίας Χαλδίας (πρωτεύουσα η παλαιά Αργυρούπολη / Eski Gümüşhane), με τον πληθυσμό τους και την θρησκευτική του σύσταση, τις ενορίες και εκκλησίες τους, τα σχολεία που διατηρούν οι ελληνικές κοινότητες, ακόμα και τα νεκροταφεία, καθώς τα κυριότερα οικονομικά στοιχεία (ασχολίες κατοίκων, προϊόντα). Με κάθε λεπτομέρεια αναφέρονται ποτάμια και παραπόταμοι, βουνά, φαράγγια κλπ. Στο δεύτερο μέρος, σσ. 44-59, αναφέρονται πολύ πιο συνοπτικά όλες οι πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά του Αν. και Δυτικού Πόντου. Το έργο κλείνει με αναφορά στα μεταλλεία της Επαρχίας Χαλδίας και στους μεταλλουργικούς οικισμούς της περιοχής της Άγκυρας και του Ικονίου, όπου μετανάστευσαν οι μεταλλωρύχοι. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου-υποκεφαλαίου , ο δάσκαλος έχει προσθέσει ένα Γύμνασμα, όπου θέτει τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι μαθητές σχετικά με το περιεχόμενο.

>>> >>> >>> Στο Συνοδευτικό Υλικό, Κείμενα θα βρείτε όλο το έργο, 62 σελίδες, σε μορφή pdf. Το ψηφιοποιήσαμε λόγω της σπανιότητάς του.

Λέξεις - κλειδιά
Ανατολικός Πόντος.
Αργυρούπολη / Γκιουμουσχανέ.
Γεωγραφία.
Δυτικός Πόντος.
Ελληνική εκπαίδευση.
Εμπόριο.
Κερασούντα / Giresun.
Μεταλλεία.
Μοναστήρια.
Οικονομία.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
Πανηγύρι.
Σαμσούντα / Samsun.
Σχολείο.
Τραπεζούντα, Βιλαέτι Τραπεζούντας.
Χαλδία, επαρχία.
Χωριό / Οικισμός.