Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ότε ήμην παιδίον (2003)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ότε ήμην παιδίον (2003)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Πατριάρχης Βαρθολομαίος (Δημήτριος Χ. Αρχοντόνης), Ότε ήμην παιδίον. Εκθέσεις από την Ε΄ τάξι του Δημοτικού ως την τελευταία του Γυμνασίου, σειρά Σκέψη, Χρόνος και Δημιουργοί (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2003)

ISBN / ISSN
ISBN 960-03-3564-8
Στοιχεία

Το βιβλίο, που επιτρέπει στο αναγνώστη να προσεγγίσει το παιδί το οποίο επρόκειτο να ανέλθει στον Οικουμενικό Θρόνο τον Οκτώβριο του 1991, χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο Πρώτο μέρος, με τίτλο «Θα τα κρατώ σαν πολύτιμο θησαυρό» (σσ. 9-28) δημοσιεύεται η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη που είχε δώσει ο Πατριάρχης στη Μαριάννα Κορομηλά την 1η Αυγ. του 2002 στην έδρα του Οικ. Πατριαρχείου στο Φανάρι.

Θέμα της εκ βαθέων συνέντευξης ήταν τα παιδικά χρόνια του Βαρθολομαίου στη γενέτειρα Ίμβρο στη δεκαετία του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Από εκεί αντιγράφουμε «... Έπαιρνε το δισάκι με τα άμφια στον ώμο του ο πατήρ Αστέριος και εγώ σιγά σιγά ανεβαίναμε αυτές τις πέτρες και γινόταν η λειτουργία, αλλά αποζημιώνεται κανείς εκεί, όταν θα ανεβεί, για τον κόπο του, διότι η θέα είναι απερίγραπτος. Από την κορυφή της Αρασιάς βλέπει κανείς όλα τα χωριά της Ίμβρου, όλα τα χωριά. Ο πατήρ Αστέριος, όπως είπα, ήταν καλοκάγαθος άνθρωπος και περιορισμένων μορφωτικών προσόντων, και όταν τον ρωτούσαν "πώς ανεβαίνεις στην Αρασιά, δεν κουράζεσαι, πάτερ Αστέριε;", ήθελε να πει ότι ανεβαίνει άνετα και έλεγε ότι ανεβαίνει "ανέπαφα" -αιωνία του η μνήμη. Πάντοτε τον μνημονεύω...». Η εκπομπή, μια παραγωγή της ΜΚ, μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 στις 16 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Η συνέντευξη μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 στις 16 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς σε μία έκτακτη εκπομπή-αφιέρωμα που έκανε η ΜΚ. Απομαγνητοφωνήθηκε και δημοσιεύεται όλη η εκπομπή (από την οποία λείπουν οι μουσικές επιλογές που συνόδευαν τη ραδιοφωνική παραγωγή).

Στο Δεύτερο και κυρίως μέρος (σσ. 29-246) δημοσιεύονται οι Εκθέσεις του σχολιαρόπαιδου από την Ε΄ τάξη του Δημοτικού (το 1950-1951) στη μαρτυρική Ίμβρο μέχρι την τελευταία τάξη του Γυμνασίου (το 1956-1957) στην Κωνσταντινούπολη.

Το Επίμετρο, με τίτλο «Αδαπάνητη αθωότητα» (σσ. 247-251), το γράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Λέξεις - κλειδιά
Αγροτική κοινωνία.
Βαρθολομαίος, Οικουμενικός Πατριάρχης.
Βιογραφία.
Εικοστός αιώνας.
Ελληνική παιδεία.
Ήθη, έθιμα.
Ίμβρος / Imvroz / Gökçeada.
Κλήρος, κληρικοί.
Κορομηλά Μαριάννα, ιστορικός.
Κωνσταντινούπολη / Πόλη / Ιστανμπούλ.
Παιδί, παιδιά.
Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
Σχολείο.