Θεοδωρίδης, Φωτογραφίες Δράμας / Theodoridis, Photos of Drama (2017)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Θεοδωρίδης, Φωτογραφίες Δράμας / Theodoridis, Photos of Drama (2017)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Φωτογραφικό Λεύκωμα

Άρης Θεοδωρίδης, Κώστας Γ. Βιδάκης, Ευστράτιος Γ. Κασμερίδης / Aris Theodoridis, Kostas G. Vidakis, Efsratios G. Casmeridis et al, Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της / Photographs of Drama and its Wonderful World, Nikos G. Petrou (tr.), (Κύκλωψ / Cyclops, Δράμα / Drama 2017)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN 978-618-83492-0-9
Στοιχεία

Δίγλωσσο λεύκωμα (ελληνικά και αγγλικά) με συνοπτικά κείμενα, πολλές ασπρόμαυρες αρχειακές φωτογραφίες των δεκαετιών 1910-1970, μεταξύ των οποίων πολλές ανέκδοτες, που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και αρχεία τοπικών κοινοτήτων και συλλόγων, καθώς και πάμπολλες σύγχρονες εξαιρετικής ποιότητας έγχρωμες φωτογραφίες, κυρίως από το φυσικό περιβάλλον του Νομού Δράμας. Πρόκειται για μια άρτια σύνθεση και συνάμα μία άρτια έκδοση.

«Δεν ξέρω πόσα τιμητικά αφιερώματα ανέδειξαν ως τώρα τη σημασία των ιστορικών μας πόλεων, με εξαίρεση την περίπτωση της Αθήνας» γράφει στον Πρόλογο ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, λησμονώντας ίσως τα δεκάδες πολύ καλά λευκώματα για τη Θεσσαλονίκη. «Ξεφυλλίζοντας, ωστόσο, το πολυσέλιδο λεύκωμα με φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της, ομολογώ πως ένιωσα αυτό που υποτιμητικά αποκαλείται σήμερα εθνική υπερηφάνεια, τόσο για το παρελθόν της ελληνικής περιφέρειας όσο και για το παρόν της. Η έκδοση αυτή μπορεί να προσγραφεί ανενδοίαστα στα λιγοστά εκείνα βιβλία που προσφέρουν μια απέραντη χαρά στην όραση αλλά και μια ξεχωριστή συγκίνηση στη μνήμη. Ανήκει δηλαδή σε όσα τιμούν και αυτούς που τα επιμελήθηκαν και εκείνους που τα διαβάζουν…». Και ο ΑΔ καταλήγει «Το βιβλίο του Θεοδωρίδη δεν κατατάσσεται σε όσα διατρέχει κανείς με την αναγκαστική πειθαρχία της αναγνωστικής συνέπειας, αλλά σε όσα κυριολεκτικά ‘ρουφάει’ με τη βουλιμία της αχόρταγης ματιάς».

Περιεχόμενα: Άγγελος Δεληβορριάς, Πρόλογος σ. 5. Άρης Θεοδωρίδης, Η φωτογραφία στη Δράμα και η Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρία Κύκλωψ σσ. 6-12. Χρίστος Π. Φαράκλας, Δράμα. Ιστορικό σκίτσο σσ. 13-16. Κώστας Γ. Βιδάκης, Οι άγνωστοι θησαυροί της ορεινής και ο πλούτος της πεδινής Δράμας σσ. 17-19. Ευστράτιος Γ. Κασμερίδης, Οι φωτογράφοι της Δράμας σσ. 20-23. Ο Νομός Δράμας σε αριθμούς (και χάρτης) σσ. 24-25.Το λεύκωμα σσ. 26-239. Ο πανόδετος και πολυτελής τόμος (35 Χ 27 εκ) κυκλοφορεί μέσα σε προστατευτικό κουτί.
Λέξεις - κλειδιά
Αθλήματα.
Αθλητές.
Άλογο, άλογα.
Αμπελοκαλλιέργεια.
Αναστενάρια.
Βουνά.
Γυναίκες.
Δάση.
Διόνυσος, θεός.
Δράμα, πόλη.
Εικοστός αιώνας.
Ελληνικός στρατός.
Καθημερινή ζωή.
Καπνός, καπνά.
Καραμανλής Κωνσταντίνος, πολιτικός.
Κήπος.
Μακεδονία Ανατολική.
Μάρμαρο.
Μεσοπόλεμος.
Μετανάστευση.
Μύλοι.
Νερό.
Νέστος ποταμός.
Ξυλεία.
Οίκος, οικογένεια.
Οικοσυστήματα.
Πανίδα.
Παραγωγική μονάδα.
Πουλιά.
Ροδόπη ορ. / Rodopi planina.
Σιδηρόδρομος.
Σπίτι, σπίτια.
Σύγχρονη εποχή.
Τζαμί.
Φυσικό περιβάλλον.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Χλωρίδα.
Χρυσόστομος (Καλαφάτης), Μητροπολίτης.