Γεωφυσικός χάρτης και υποδιαιρέσεις-τοπικές ενότητες της Μάνης
[Χάρτες]

GP-MANI-SAITAS-MAP-01.jpg
Τίτλος χάρτη
Γεωφυσικός χάρτης και υποδιαιρέσεις-τοπικές ενότητες της Μάνης
Είδος
Είδος
Γεωφυσικός.
Είδος
Διοικητικός.
Περιγραφή
Ο χάρτης της Μάνης, δηλαδή της μεσαίας από τις τρεις χερσονήσους της νότιας Πελοποννήσου, που εκτείνεται ανάμεσα στον Μεσσηνιακό και τον Λακωνικό κόλπο, περιλαμβάνει την περιοχή από την Καλαμάτα, την Σπάρτη και τον ποταμό Ευρώτα μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο-Ματαπάς, το νοτιότερο σημείο του ελλαδικού κορμού κι ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης.
Το ΒΑ και ΝΑ τμήμα (ΙΙ και ΙΙΙ) στον Λακωνικό κόλπο είναι η Προσηλιακή = Ανατολική Μάνη που υπάγεται στον Νομό Λακωνίας.
Το ΒΔ και ΝΔ τμήμα (Ι και IV) στον Μεσσηνιακό κόλπο είναι η Αποσκιερή = Δυτική Μάνη. Εδώ, η Μέσα Μάνη υπάγεται κι αυτή στον Νομό Λακωνίας, ενώ η Έξω Μάνη υπάγεται στον νομό Μεσσηνίας. Ο κατακόρυφος άξονας που χωρίζει την Προσηλιακή = Ανατολική Μάνη από την Αποσκιερή = Δυτική Μάνη είναι ο Ταΰγετος.
Σημειώνονται επίσης: Με κόκκινο τρίγωνο οι αρχαίες πόλεις, με μαύρο τετράγωνο τα κάστρα (βυζαντινά, φράγκικα, τουρκικά και βενετσιάνικα), με βούλα οι μικροί και μεγάλοι παραδοσιακοί οικισμοί, με μαύρη γραμμή τα όρια των παραδοσιακών τμημάτων της Μάνης, με διακεκομμένη γραμμή τα όρια των τοπικών ενοτήτων (συγκροτήματα χωριών) και με κόκκινη γραμμή το οδικό δίκτυο του 1987.
>>>>>>>>>>>>> Πατώντας πάνω στον χάρτη, θα μεγεθυνθεί για να διαβάζεται καλύτερα
Σειρά χάρτη
Σαΐτας, Μάνη (1987)
Τόπος έκδοσης
Αθήνα
Έτος έκδοσης
1987
Γλώσσες
Ελληνικά
Λέξεις - Κλειδιά
Αρχαιότητες.
Εικοστός αιώνας.
Ευρώτας, ποταμός.
Κάστρο.
Λακωνία.
Λιμάνι.
Μάνη.
Μεσσηνία.
Ταΰγετος.
Χάρτης.
Χωριό / Οικισμός.